Spread the love


Εκρηκτικό είναι το κοκτέιλ που διαμορφώνεται από τα σκουπίδια, τον καύσωνα και το όζον στην πρωτεύουσα αλλά και στις άλλες πόλεις της χώρας. 

Βρώμα και δυσωδία έχουν καλύψει ολόκληρη την Αττική, με τη ζέστη να κάνει το πρόβλημα αφόρητο. Κατσαρίδες και ποντικοί, κάνουν την εμφάνισή τους γύρω από τους κάδους σκουπιδιών που ξεχειλίζουν, καθώς τα σκουπίδια απλώνονται σε δρόμους και πεζοδρόμια. 

«Η κατάσταση είναι αφόρητη. Δεν μπορούμε να βγούμε στα μπαλκόνια μας από την μπόχα. Εχουμε μικρά παιδιά. Τι θα γίνει;», αναρωτιέται μιλώντας στο iefimerida η Μαρία Χρονοπούλου, κάτοικος Ζωγράφου. «Μένω στο ισόγειο. Πλέον όταν ανοίγω τα παντζούρια του σπιτιού μου βλέπω μόνο σκουπίδια. Ποντίκια και κατσαρίδες τριγυρνούν στους δρόμους. Πρέπει άμεσα να αρχίσει η αποκομιδή και οι ψεκασμοί», μας λέει από την πλευρά του ο Δημήτρης Δήμου, επίσης κάτοικος Ζωγράφου, σε μια περιοχή δηλαδή που τα σκουπίδια, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες, σχηματίζουν βουνά. 

Εντωμεταξύ, τα σκουπίδια δεν προβλέπεται να μαζευτούν από τους δρόμους πριν την Πέμπτη, καθώς χθες η ΠΟΕ-ΟΤΑ απέρριψε την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών και αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Μάλιστα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε εξήγησε ότι απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης καθώς με αυτά που προτείνουν μένουν στο δρόμο 10.000 συμβασιούχοι και εν συνεχεία παρουσίασαν τη δική τους πρόταση. Μάλιστα, στις 12:30 έχουν ραντεβού με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη προκειμένου να του την παρουσιάσουν. Ωστόσο, ο κ. Σκουρλέτης την έχει απορρίψει ήδη, καθώς όπως είπε μιλώντας νωρίτερα στον Alpha, η πρόταση είναι εκτός τόπου και χρόνου. 

Εντωμεταξύη, για σήμερα, έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11:00 έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας και η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών.

Στην Αθήνα, ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30. Μετά θα γίνει πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Aτελείωτος σκουπιδότοπος η Αττική

Σκουπίδια παντού και στον Πειραιά

Σε ιδιώτη αναθέτει ο Μπουτάρης την αποκομιδή των σκουπιδιών

Εντωμεταξύ, σε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων προχωρά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τα “βουνά” των σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Στη Διαύγεια αναρτήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, προϋπολογισμού 192.000 ευρώ, με τη διοίκηση του κεντρικού δήμου να επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να βρεθεί ο ιδιώτης που θα καθαρίσει την πόλη.

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσ/νίκης ζητά να ανακαλέσει ο δήμος την απόφαση για ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής απορριμμάτων. 

Λόφοι τα σκουπίδια και στη Θεσσαλονίκη

Καμπανάκι κινδύνου από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, το ΚΕΕΛΠΝΟ με ανακοίνωσή του επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων για την δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών.

Όπως σημειώνει, η εκτεταμένη παραμονή, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών και ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου και εξηγούν ότι η παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς, είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων.

Όπως τονίζουν σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος (τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνσης τροφών ή νερού.

Με την ανακοίνωσή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά την λήψη των παρακάτω μέτρων πρόληψης:

  • Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνονται:
  • Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.
  • Συνιστάται επίσης, οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν και η συλλογή απορριμμάτων να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί, αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο. Γι΄ αυτό, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος σε περιοχές της Αττικής

Στο μεταξύ χθες Κυριακή, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι καταγράφηκαν υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρούσι, η Λυκόβρυση και το Περιστέρι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις συστάσεις και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς και -κατά το δυνατόν- κλιματιζόμενους χώρους.

Γαύδος: 

Πύργος:

Θεσσαλονίκη: Spread the love