Spread the love


Στο συμπέρασμα ότι οι επιπλοκές που παρουσίασε η άτυχη Ελένη Αρβανιτάκη, η ασθενής που μπήκε για μία ορθοπεδική επέμβαση ρουτίνας στο νοσοκομείο της Ζακύνθου αλλά εμφάνισε μετεγχειρητικές επιπλοκές που τελικά οδήγησαν στον θάνατό της τον περασμένο Δεκέμβριο, κατέληξε οι ΕΔΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ζακύνθου, Δέσποινα Τσαρίδου διενεργήθηκαν δύο διαφορετικές Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις με τη μία να αφορά στο θάνατο της Ελένης Αρβανιτάκη και την άλλης στις μετεγχειρητικές επιπλοκές σε πέντε ασθενείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρώτη ΕΔΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές «δεν οφείλονται σε τοξικό παράγοντα προερχόμενο από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων». Παράλληλα διατυπώνεται το αίτημα να επεκταθεί η ΕΔΕ στο χρόνο νοσηλείας της ασθενούς στο νοσοκομείο Πατρών, λέγοντας ουσιαστικά ότι οι ίδιοι δεν φταίνε. 

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει: «Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια να κρίνουν εάν υπάρχουν ενέργειες, παραλείψεις ή πλημμέλειες που συνδέονται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα είναι τα ποινικά και τα διοικητικά δικαστήρια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Την 01.06.17 , συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Γεν. Νοσοκομείου Ζακύνθου με μοναδικό θέμα συζήτησης «Πορίσματα των Ε.Δ.Ε.». Σημειωτέον ότι διενεργήθηκαν δύο ξεχωριστές Ε.Δ.Ε. Μία που αφορά στη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατο την άτυχη συμπολίτισσα μας και μια που αφορά στη διερεύνηση των υποτιθέμενων μετεγχειρητικών επιπλοκών σε πέντε ασθενείς.

Από τα διαλαμβανόμενα σε αμφότερες τις παραπάνω Ε.Δ.Ε. προκύπτουν αβίαστα και κατά τρόπο σαφή τα εξής:

1) Το περιστατικό που παρουσίασε μη αναμενόμενες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ, ήτοι αυτό της θανούσης,

2) Οι ανωτέρω επιπλοκές σε καμιά περίπτωση δεν οφείλονται σε τοξικό παράγοντα προερχόμενο από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων και

3) Γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την αδικαιολόγητη πολύμηνη μη λειτουργία των χειρουργείων χωρίς αποδεδειγμένη αιτιολογία καθώς και του γεγονότος ότι ο ακολουθούμενος από τα αρμόδια όργανα προσανατολισμός διερεύνησης των γεγονότων, ήτοι η πιθανολόγηση ύπαρξης τοξικού παράγοντα από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων, δεν απέδωσε και ότι αν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο θα είχε βρεθεί.

Γι’ όσον αφορά ειδικότερα την Ε.Δ.Ε. που αφορά στο περιστατικό που κατέληξε, αυτή περιορίζεται στη διάρκεια της νοσηλείας στο Γ.Ν.Ζακύνθου. Με δεδομένο όμως ότι η ασθενής, την 25/11/2016 διακομίστηκε σε έτερο Νοσοκομείο της 6ης Υ.Π.Ε. στο οποίο και νοσηλεύτηκε έως και την 4/12/2016 όπου κατέληξε, το Δ.Σ. θεωρεί ότι για την πληρότητα της διερεύνησης των συνθηκών του θανάτου της ασθενούς, η Ε.Δ.Ε. πρέπει να επεκταθεί και για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια να κρίνουν εάν υπάρχουν ενέργειες, παραλείψεις ή πλημμέλειες που συνδέονται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα είναι τα ποινικά και τα διοικητικά δικαστήρια.

Εκ μέρους του Δ.Σ.

Η Διοικήτρια Δέσποινα Κ. Τσαρίδου

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου

Επειτα από την ανακοίνωση του νοσοκομείου Ζακύνθου για τα αποτελέσματα των δύο ΕΔΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Δημόσια και με υπευθυνότητα τοποθετήθηκε η διοίκηση του νοσοκομείου Ζακύνθου στις 2/6/2017 μετά την επίσημη ενημέρωση της για το περιεχόμενο των πορισμάτων του διοικητικού ελέγχου, που διερεύνησε τις συνθήκες θανάτου της άτυχης συμπολίτισσας μας και των υποτιθέμενων “μετεγχειρητικών επιπλοκών σε άλλους πέντε ασθενείς”.
Παρά το γεγονός ότι όλες οι χειρουργικές αίθουσες ήδη επαναλειτουργούν – όπως ακριβώς και πριν από την αναστολή λειτουργίας τους – μετά από την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη από τις 3 Μαΐου, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα πορίσματα των ΕΔΕ παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Να θυμίσουμε ότι η ζακυνθινή κοινωνία υπέστη υγειονομική τρομοκρατία και ομηρία. Το σύγχρονο νοσοκομείο μας απαξιώθηκε και κλονίσθηκε η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας σε αυτό. Με την βοήθεια των “καλοθελητών” που δήθεν αγωνιούσαν για τα κλειστά χειρουργεία, το νοσοκομείο μας αποτελούσε πρώτη είδηση σε μαύρα δελτία των 8 και ξύλινα οκτάστηλα εφημερίδων . Με μπόλικη πάντα αντικυβερνητική καταστροφολογία και επιθέσεις για “ανικανότητα και αδιαφορία” .
Οι “καλοθελητές” φυσικά έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ στο χώρο του νοσοκομείου και κάποιες θλιβερές θεραπαινίδες τους. Είναι οι λαλίστατοι βουλευτές της ΝΔ και του Πασόκ. Είναι η άθλια ποσοκο-νεοδημοκρατικη ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ
Τι αποκάλυψαν όμως τα πορίσματα;
1. Πέραν του θανάτου της άτυχης γυναίκας “στήθηκαν” πέντε ακόμα περιστατικά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού.
2. Η αναφορά σε τοξικό παράγοντά από το δίκτυο της κεντρικής παροχής των ιατρικών αερίων ήταν παντελώς κατασκευασμένη.
3. Ήταν τελείως αδικαιολόγητη η πολύμηνη μη λειτουργία των χειρουργείων και τα όσα υπέστη η ζακυνθινή κοινωνία και οι ασθενείς από την άρνηση που έφθασε μέχρις του σημείου παρεμπόδισης της λειτουργίας των χειρουργείων. Είναι γνωστό το περιστατικό με το διευθυντή της χειρουργικής κλινικής. Το οποίο άλλωστε διερευνά και η δικαιοσύνη.
4. Την τελική ετυμηγορία για ενέργειες, παραλείψεις η πλημμέλειες που συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο της άτυχης γυναίκας θα έχει η δικαιοσύνη.
Αυτό λοιπόν που αποκάλυψαν τα πορίσματα, είναι το επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και επιστημονικά άθλιο μικροπολιτικό παιχνίδι, που στήθηκε με την πολύμηνη μη λειτουργία των χειρουργείων του νοσοκομείου μας Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί, ότι απέναντι σε αυτή την άθλια μεθόδευση στάθηκαν λειτουργοί της υγείας και εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Χάρις σε αυτούς αλλά και την αποφασιστικότητα της διοίκησης του νοσοκομείου σήμερα έχει αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων και το κύρος του νοσοκομείου μας.
Προειδοποιούμε όσους μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, εκβιάζουν και απειλούν στο όνομα της ρεβανσιστικής και εκδικητικής πολιτικής επανόδου τους, ότι απλά είναι βαθιά νυχτωμένοι και πανικόβλητοι».
5/6/2017
Το γραφείο τύπου
της ΝΕ Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ

Πληροφορίες: ermisnews.gr, imerazante.grSpread the love