Spread the love


Μια σκληρή ανακοίνωση αντί των… συνηθισμένων συγχαρητηρίων εξέδωσε το ΥΠΕΞ, κατά της Αλβανίας, μια μέρα μετά τις εκλογές και τη νίκη του Εντι Ράμα. 

Αφορμή για την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στάθηκε το αλυτρωτικού χαρακτήρα έργο στην κεντρική πλατεία των Τιράνων το οποίο εγκαινιάσθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μιλά ανοικτά για πρόκληση που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και ότι ήδη έχει ξεκινήσει να ενημερώνει τους εταίρους της και τους διεθνείς οργανισμούς για την πολιτική που ακολουθούν τα Τίρανα. 

Πρόκειται για την πλατεία Σκεντέρμπεη, την οποία, Αλβανοί εθνικιστές με την στήριξη του Έντι Ράμα, «έντυσαν» την πλατεία με τον εθνικισμό και τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό μεταφέροντας πέτρες από κάθε γωνιά όπου ζουν Αλβανοί. Μεταξύ των περιοχών αυτών ήταν και οι Φιλιάτες της Θεσπρωτίας! Η πλατεία εγκαινιάστηκε στις αρχές του μήνα, με μια μεγάλη φιέστα κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν πολλές αναφορές στους συμβολισμούς της, εμφανίστηκαν συγκροτήματα Τσάμηδων, ενώ αποσύρθηκε το συγκρότημα της Δρόπολης λόγω του κεντρικού συνθήματος περί «παναλβανισμού».

Το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του εξηγεί, μάλιστα, γιατί εξέδωσε τώρα την εν λόγω ανακοίνωση. Οπως σημειώνει μέχρι σήμερα σεβόμενο την εκλογική διαδικασία στην γείτονα χώρα δεν εξέδωσε καμία δημόσια ανακοίνωση που θα μπορούσε να παρερμηνευτεί και διαστρεβλωθεί ως παρέμβαση στην προεκλογική διαδικασία.  

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει συγκεκριμένα: 
«Καταδικάζουμε την τοποθέτηση, στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία των Τιράνων, λίθων προερχόμενων από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής περιοχής των Φιλιατών. Οι λίθοι αυτοί, επί των οποίων έχουν χαραχθεί τα ονόματα των περιοχών προέλευσής τους, συνθέτουν έργο που συμβολίζει την «ενότητα των αλβανικών εδαφών» και πρόκειται καταφανώς για μία κρατική ενέργεια που καλλιεργεί και υποκρύπτει αλυτρωτισμό.

Πρόκειται περί ακόμα μίας πρόκλησης, εκ μέρους της αλβανικής Κυβέρνησης, η οποία απροκάλυπτα υποσκάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Μέσω αυτής εμπράκτως αποδεικνύεται η κεντρική υποστήριξη τάσεων αλυτρωτισμού έναντι των όμορων χωρών της Αλβανίας, δεδομένου ότι ρητώς αναφέρονται οι ονομασίες περιοχών από διάφορα βαλκανικά κράτη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις, ενημερώνοντας σχετικά φίλους, εταίρους και διεθνείς οργανισμούς. Σεβόμενο δε την εκλογική διαδικασία στην γείτονα χώρα δεν εξέδωσε, μέχρι σήμερα, καμία δημόσια ανακοίνωση που θα μπορούσε να παρερμηνευτεί και διαστρεβλωθεί ως παρέμβαση στην προεκλογική διαδικασία.

Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι θα ανεχτούμε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας και παραβιάζουν κατάφορα τη θεμελιώδη αρχή της τήρησης σχέσεων καλής γειτονίας μίας εκ των βασικών προϋποθέσεων της ευρωπαϊκής πορείας των Τιράνων. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα επικίνδυνες και ξεπερασμένες νοοτροπίες του περασμένου αιώνα υπονομεύουν την πρόοδο και την ευημερία της περιοχής και δημιουργούν ένα πέτρινο εμπόδιο στο ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας».

Ακολουθούν το βίντεο (στο 9ο λεπτό) και η φωτογραφία που δείχνουν τις πλάκες – και αυτή από τις Φιλιάτες – που τοποθετήθηκαν στην κεντρική πλατεία των Τιράνων.Spread the love