Spread the love


​«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει από σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου ο υδράργυρος, με το σφοδρό κύμα καύσωνα να συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς.

Την ίδια στιγμή το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ είναι ακόμα σε ισχύ και προειδοποιεί ότι η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την πρόβλεψή της, η θερμοκρασία ανάλογα με την περιοχή θα κινηθεί ως εξής:

Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας: Την Παρασκευή και το Σάββατο θα φτάσεις τους 42 και πιθανώς τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή στα δυτικά θα κυμανθεί μεταξύ 37-39 ενώ στα υπόλοιπα θα παραμείνει υψηλά μεταξύ 40-42 βαθμών Κελσίου.

Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές: Την Παρασκευή και το Σάββατο θα φτάσει τους 36-38 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή στα δυτικά θα κυμανθεί μεταξύ 33-35 βαθμών και στα υπόλοιπα μεταξύ 37-39 βαθμών.

Αντίθετα, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, αρχικά από τα βόρεια, ενώ στα νότια η πτώση θα γίνει αισθητή την Τρίτη.

Επιλέξτε την πόλη που θέλετε στην παρακάτω μετεωρολογική εφαρμογή, για να δείτε τον καιρό που θα κάνει εκεί τις επόμενες 4 ημέρες:

Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά, ζέστη θα κορυφωθεί την Παρασκευή και το Σάββατο σε σχεδόν όλες τις πεδινές ηπειρωτικές περιοχές. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό της χώρας θα κυμανθεί από 40 έως 42 βαθμούς, ενώ τους 40 αναμένεται να φτάσει και σε ορισμένα νησιά.

Ίδιες καιρικές συνθήκες και την Κυριακή, από το βράδυ όμως σύμφωνα με την πρόβλεψη του κ. Κολυδά η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση πρώτα από τα βόρεια και τα δυτικά. Την Δευτέρα, η πτώση θα είναι ιδιαίτερα αισθητή καθώς θα πέσει κατά 6 έως 8 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η σημερινή μέρα θα είναι η πιο ήπια «παρ’όλο που σε αρκετές περιοχές η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς». Όπως προειδοποίησε όμως μέσω Facebook τονίζοντας ότι οι προηγούμενες προβλέψεις του ισχύουν στο ακέραιο, «την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή όμως, θα την θυμάστε για καιρό…».

«Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, οι θερμοκρασίες ενδεχομένως να αγγίξουν ακόμη και τους 44-45°C. Σαφώς και δεν θα συμβεί αυτό παντού. Όμως υπάρχουν τμήματα της χώρας που φημίζονται για τις ακραίες τιμές που σημειώνονται εκεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για παράδειγμα, οι πεδιάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Θεσσαλικός κάμπος, η Κωπαΐδα της Βοιωτίας, ο κάμπος της Αργολίδας, τμήματα της Λακωνίας αλλά και η Μεσσαρά της Κρήτης είναι κάποιες από τις περιοχές που δίνουν σοβαρή υποψηφιότητα ώστε ο υδράργυρος εκεί να ξεπεράσει και τους 43-44°C», έγραψε ο κ. Καλλιάνος.

Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στις μεγαλουπόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας τόνισε: «Στις περιοχές που υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με τσιμέντο και στις μεγαλουπόλεις, ο υδράργυρος αυτές τις 4 ημέρες δεν θα μπορέσει να κατέβει πιο κάτω από τους 30-31°C. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, τα βράδια θα είναι δύσκολα ως προς την αίσθηση της δυσφορίας λόγω του ότι θα είναι αυξημένες και οι τιμές της σχετικής υγρασίας».  

Συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας για τον καύσωνα

Με αφορμή τον καύσωνα το υπουργείο Υγείας συστήνει στο κοινό και ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα εξής:

  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κ.λ.π.
  • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), τα οποία θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας

1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.)

2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:

  • Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
  • Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
  • Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους ).

5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ.

6. Συνιστάται η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής.

7. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, θα πρέπει:

Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων από αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.10), ανάλογα με τις συγκεντρώσεις τους, αναρτώνται συστάσεις προς το κοινό στον ιστότοπο του Υπουργείου

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στις ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες, όπως τα άτομα άνω των 65 ετών, η φροντίδα των οποίων αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και ενδεχομένως σωτήρια ζωτική ενέργεια.

​Ψωτογραφίες: Eurokinissi /INTIME NEWSSpread the love