Spread the love


Την αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος με το οποίο κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για μίζες από την σύμβαση των αντιαεροπορικών συστημάτων OSA ζητούν ο Γιάννης Σμπώκος και 4 συγκατηγορούμενοί του.

Οι 5 εμπλεκόμενοι κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με τον Γιάννη Σμπώκο να υποστηρίζει ότι η παραπομπή του έγινε με…copy paste, καθώς όπως λέει στο βούλευμα αναφέρονται τα ίδια τραπεζικά εμβάσματα για τα οποία δικάζεται στη δίκη του εξοπλιστικού προγράμματος Torm1.

Ο διευθυντής Εξοπλισμών επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος, υποστηρίζει ότι το βούλευμα είναι άκυρο και πως τον παραπέμπει για πράξεις για τις οποίες ήδη δικάζεται.

Ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης παραθέτει στην προσφυγή του τα αποσπάσματα των δύο παραπεμπτικών βουλευμάτων (για τα ΤΟR M1 και τα OSA), βάσει των οποίων, όπως λέει, υπάρχει αντιγραφή των ίδιων εμβασμάτων που θεωρούνται μίζες. Όπως αναφέρει στην προσφυγή του:

«Στη δικογραφία για τα ΟSΑ δεν υπάρχει κανένα απολύτως άλλο στοιχείο, έγγραφο ή μαρτυρία που να αναφέρεται σε παθητική δωροδοκία στο πρόσωπό μου. Η ανάκριση άνευ εταίρου θεώρησε αυθαιρέτως ότι τα εμβάσματα αυτά δήθεν σχετίζονται με παθητική δωροδοκίας εις βάρος μου, αγνοώντας παράλληλα ότι τα ίδια ακριβώς εμβάσματα συσχετίστηκαν για την ίδια κατηγορία εις βάρος μου (παθητική δωροδοκία) στο αμετάκλητο παραπεμπτικό Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την υπόθεση των TOR-M1, γεγονός το οποίο, οδηγεί σε πασίδηλη εκκρεμοδικία. Τα επίμαχα εμβάσματα είναι ταυτόσημα ως προς τον αποστολέα, ως προς τον παραλήπτη, ως προς τα ποσά και τις ημερομηνίες. Δηλαδή, σε ότι αφορά εμένα, το σύνολο των κατηγοριών της παρούσης υπόθεσης, εμπεριέχεται και ταυτίζεται με το βούλευμα για τα ΤΟR M1.»

Επιπλέον, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου υποστηρίζει ότι εκατοντάδες τραπεζικά έγγραφα, τα οποία απεστάλησαν από τις ελβετικές αρχές με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής, δεν έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα, συνεπώς «το βούλευμα πάσχει από απόλυτη ακυρότητα καθώς γίνεται χρήση αυτών των αμετάφραστων εγγράφων».

«Γιατί δεν πήγε η δικογραφία στη Βουλή για τον Τσοχατζόπουλο;»

Στην προσφυγή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο Γιάννης Σμπώκος θέτει θέμα για τη μη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος στο παραπεμπτικό βούλευμα θεωρείται «συναυτουργός του στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Όπως αναφέρει, ναι μεν η δωροδοκία για τον πρώην υπουργό έχει παραγραφεί, λόγω της γνωστής συνταγματικής απαλλακτικής διάταξης για τους υπουργούς, δεν τίθεται όμως θέμα παραγραφής για το αδίκημα του ξεπλύματος, για το οποίο, όπως λέει, ουδέποτε διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή.

Παράλειψη που κατά τον προσφεύγοντα αποτελεί ακόμα ένα λόγο αναίρεσης του βουλεύματος: «Κατ’ ουδεμία περίπτωση δύναται να χωρίσει, παραδεκτώς, δίωξη και παραπομπή μου, αυτοτελώς από τον φερόμενο ως συναυτουργό υπουργό, στα κοινά ποινικά δικαστήρια , ενόψει της σαφούς συνταγματικής ρυθμίσεως. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση, η ανωτέρω, υποχρεωτική προδικασία δεν ακολουθήθηκε, γεγονός, το οποίο επίσης επιφέρει απαράδεκτο της παρούσης διώξεως, καθιστώντας το πληττόμενο βούλευμα αναιρετέο και εξ αυτής της αιτίας.»



Spread the love