Spread the love


Δραματική είναι η κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές, ακόμη και πορνεία, συνθέτουν το τραγικό σκηνικό σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας, καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές.

«Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου “ανθίζει” το εμπόριο ναρκωτικών γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες» αναφέρουν σε επιστολή τους 471 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΑΠΘ, την οποία έστειλαν στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής σχολής Κ. Β. Κατσάμπαλο και στον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα. Ο κοσμήματας και ο πρύτανης ενημέρωσαν αμέσως την Ελληνική Αστυνομία, την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι φοιτητές απευθύνουν κραυγή αγωνίας για την παραβατικότητα που έχει χτυπήσει «κόκκινο» στο χώρο του ιδρύματος.

Ηδη έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι σε χώρους του ΑΠΘ από υπερβολική χρήση ναρκωτικών, ενώ οι φοιτητές καθημερινά αντικρίζουν ανθρώπους-ερείπια ζωής που αγωνιούν για τη δόση τους.

Στην επιστολή τους, την οποία δημοσιεύει η Καθημερινή, οι 472 φοιτητές αναφέρουν:

«Η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής. Από τα πιο απλά περιστατικά –όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του ιδρύματος π.χ. στο κυλικείο της σχολής – έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Οι 471 φοιτητές προσθέτουν: «Η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στο κυλικείο της σχολής, όπως και η παρενόχληση φοιτητών και φοιτητριών από τους εν λόγω παράνομους εμπόρους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ότι ελήφθησαν, φαίνεται να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα μέχρις στιγμής, καθώς το προσωπικό ασφαλείας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βιβλιοθηκάριου των Μηχανολόγων Μηχανικών, η οποία δέχθηκε επίθεση εντός της βιβλιοθήκης τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς και το πολύ πρόσφατο περιστατικό με τη σορό κοπέλας που βρέθηκε σε χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής νεκρή από υπερβολική δόση ναρκωτικών», προσθέτουν οι φοιτητές και τονίζουν: «Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου «ανθίζει» το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες».

Η επιστολή έχει σταλεί στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνο-Βασίλειο Κατσάμπαλο και τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, οι οποίοι ενημέρωσαν τους τοπικούς παράγοντες (Δήμο, Περιφέρεια, ΕΛ.ΑΣ.).

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε ότι έγινε σύσκεψη για το θέμα με φορείς της πόλης για αύξηση των μέτρων φύλαξης και ότι υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ για από κοινού δράσεις.

Γαβρόγλου: Φταίει το φοιτητικό κίνημα

Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, παραδέχθηκε την τραγική κατάσταση στο ΑΠΘ, αλλά έριξε την ευθύνη στο φοιτητικό κίνημα.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ απέδωσε την κατάσταση -βάσει των όσων αναφέρουν οι φοιτητές- στην απουσία «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος». Μάλιστα πρόσθεσε «έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, όχι όμως στην έκταση που περιγράφονται».

«Στα πανεπιστήμια αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών. Αν κάποιοι καλοθελητές θέλουν να το παρουσιάσουν ως κανόνα τι να πω. Ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους» κατέληξε για το θέμα ο υπουργός Παιδείας.

ΝΔ: Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της για την ανομία στα Πανεπιστήμια

Σχολιάζοντας την δραματική επιστολή των φοιτητών η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση αλλά και όλους τους εμπλεκόμενος φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια,

«Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάσταση ανομίας στα Πανεπιστήμια» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της η Νίκη Κεραμέως, Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Σημειώνει δε ότι οι 471 φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής «αποφάσισαν, επώνυμα και υπεύθυνα, να αντιδράσουν σε ό,τι συμβαίνει στο Πανεπιστήμιό τους και, δυστυχώς, σε πολλά Ιδρύματα της χώρας, στα οποία ανθεί η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών, η βία και οι πάσης φύσεως έκνομες πράξεις. Τα νέα παιδιά, οι αυριανοί επιστήμονες της χώρας, αποφάσισαν με θάρρος να ζητήσουν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων, τα οποία έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας».

Σχολιάζοντας την απάντηση Γαβρόγλου, η κυρία Ν. Κεραμέως τονίζει ότι «σε αυτά τα νέα παιδιά, ο αρμόδιος Υπουργός για την Παιδεία απαντά πως ο ίδιος, καθώς και το σύνολο της Κυβέρνησης στη χώρα μας, δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που παρουσιάζουν τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε συνέντευξή του, μάλιστα, επέρριψε, με μεγάλη ευκολία ευθύνες για την κατάσταση αυτή στο φοιτητικό κίνημα, το σύλλογο διδασκόντων και τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Και αυτό, την ώρα που ο ίδιος προωθεί προς ψήφιση οπισθοδρομική και επικίνδυνη ρύθμιση για το άσυλο, που θα εντείνει τα προβλήματα βίας και ανομίας στα Ιδρύματα της χώρας».

Για να καταλήξει η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ: «Πρέπει, επιτέλους, να γίνει συνείδηση σε όλους ότι στο Πανεπιστήμιο – ως χώρο ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών – δεν μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να λογοδοτεί. Ας αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις ευθύνες τους. Πρωτίστως, όμως, η Κυβέρνηση».



Spread the love