Spread the love


Το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου αποτυπώνουν αεροφωτογραφίες της περιοχής. 

Οι καταστροφές από την αποκόληση των τεράστιων εδαφικών μαζών που έγινε το Σάββατο στις 11 το πρωί, είναι τεράστιες. 

Βίντεο από τη στιγμή της κατολίσθησης: 

Γκρεμίζουν ένα ολόκληρο χωριό! 

Καταρχάς μεγάλες είναι οι ζημιές στα σπίτια του χωριού Ανάργυροι το οποίο εγκατέλειψαν οι κάτοικοί του και το οποίο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, θα απαλλοτριωθεί. 

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η επιχείρηση θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στους κατοίκους του οικισμού και σημείωσε ότι οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές προς το παρόν θα μπορούν να φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ανακοίνωσε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανακούφιση των κατοίκων και σε άμεση συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι αυτοψίες από εξειδικευμένα συνεργεία Μηχανικών που θα ελέγξουν τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και θα κρίνουν εάν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν με ασφάλεια οι ιδιοκτήτες τους.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δική της έρευνα με τη σύσταση ξεχωριστής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσουν τις συνθήκες αλλά και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την ανεπιθύμητη εξέλιξη.

Πάντως, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ χθες από την κατολίσθηση προκλήθηκαν ρωγμές και ζημιές σε περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου και με εντολή των Αρχών εκκενώθηκαν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Θάφτηκαν κάτω από το χώμα 25 εκατ. τόνοι λιγνίτη!

Η πρώτη εκτίμηση της ΔΕΗ είναι ότι, καθώς η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα,  φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου. 

Στελέχη της επιχείρησης υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για να διατυπώσουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής, αφού πρώτα κάνουν εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης. Τότε θα γνωρίζουν σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση.Για να γίνουν κατανοητά ορισμένα αριθμητικά μεγέθη που σχετίζονται με το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας του κοιτάσματος, σημειώνεται ότι η αξία του κοιτάσματος των 25 εκατ. τόνων σε τρέχουσες τιμές του ανταγωνισμού (20 ευρώ/τόνος) που δουλεύει το ορυχείο της ΔΕΗ, αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος της απώλειας του εξοπλισμού και αλλά τρέχοντα κόστη και δαπάνες που θα βαρύνουν την επιχείρηση.

Χάθηκαν κάτω από το χώμα ακόμη και καδοφόροι εκσκαφείς!

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Σάββατο ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων».

Στελέχη του Λιγνιτικού κέντρου αναφέρουν ότι το μέγεθος της καταστροφής του βαρέως εξοπλισμού του ορυχείου είναι πολύ μεγάλο αφού οι τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς έχουν κυριολεκτικά συνθλιβεί και έχουν θαφτεί από εκατομμύρια τόνους χωμάτων με αποτέλεσμα η λειτουργία του ορυχείου να καταστεί αδύνατη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις, παρότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, αναφέρουν ότι ορυχείο Αμυνταίου θα παραμένει για μακρύ χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας, επηρεάζοντας ακόμη και το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας που διέπει τις δύο μονάδες του ομώνυμου Ατμοηλεκτρικού σταθμού της περιοχής.

Βλάβες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης 

Επειτα από τη χθεσινή κατολίσθηση έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης. Από τις 11 το πρωί δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.

Υπήρχαν σημάδια…

Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση τεχνικών και ειδικών επιστημόνων της ΔΕΗ και γι’ αυτό είχε απαγορευθεί κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα εντός του ορυχείου. Μάλιστα, ο βαρύς εξοπλισμός, όπως οι γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν σε πιο ασφαλές σημείο από το μέτωπο της κατολίσθησης.

Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε την Πέμπτη την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνατίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.

Η δραματική προειδοποίηση της ΔΕΗ 

Δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες, επισημαίνει η ΔΕΗ εφιστώντας την προσοχή σε μη ειδικευμένα άτομα να μην πλησιάσουν την περιοχή με ανακοίνωσή της το βράδυ του Σαββάτου. 

Παράλληλα, το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή και στην κατολίσθηση του Αμυντίου ο  πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης που έφθασε εσπευσμένα στην περιοχή συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εισήλθε στην καρδιά του ορυχείου και περιηγήθηκε σε όλο το μέτωπο της κατολίσθησης που έχει συνθλίψει όλο τον βαρύ εξοπλισμό και τους τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς. Ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία του ορυχείου Αμυνταίου στην οποία έλαβαν μέρος η γενική διευθύντρια Ορυχείων Όλγα Κουρίδου, ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας Στέφανος Παλαβός, ο διευθυντής του ορυχείου Αμυνταίου Οδυσσέας Σούλης, εξειδικευμένοι τεχνικοί και επιστήμονες της επιχείρησης.

Έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκαν ορισμένα άμεσα μέτρα όπως η καθολική απαγόρευση προσέγγισης στο σημείο από μη ειδικευμένα άτομα μιας και, όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, «τα δευτερογενή φαινόμενα της κυρίας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες».

Στην ανακοίνωση της η ΔΕΗ επισημαίνει ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της από τη συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου δεν προσέφεραν κάποια ένδειξη για τέτοιου μεγέθους κατολίσθηση με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού της.

Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι «σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των οποίων επιπτώσεών του». Υπογραμμίζει ότι έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών και, εφόσον χρειαστεί, «θα πράξει ό,τι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού».
Την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όπου ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα ενημερώσει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη που αναμένεται να αφιχθεί στην περιοχή.



Spread the love