Spread the love


Σε μία θετική διαβεβαίωση ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» ποντάρει πλέον η κυβέρνηση.

 Με στόχο το ΔΝΤ να κρατήσει θετική στάση στο eurogroup και ακολούθως να επιτραπεί στο Μ. Ντράγκι να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πρόκειται για την μοναδική αισιόδοξη εκδοχή για την Αθήνα, καθώς μετά από τις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις είναι μείζον για τους κυβερνητικούς να υπάρξει, έστω, ένα κάποιο όφελος από αυτή την ιστορία. Έτσι, μετά το βέρτιγκο από την κοινή στάση Σόιμπλε-Λαγκάρντ,  το αφήγημα στο οποίο βασίζεται η πρόταση της κυβέρνησης προϋποθέτει: τον προσδιορισμό με σαφήνεια των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα παρθούν το 2018, ώστε θεσμοί και ΕΚΤ να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας. Και να ανοίξει ο δρόμος για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να «χρυσώσει το χάπι» του συμβιβασμού.

«Εκκληση» Τσίπρα να γεφυρωθούν οι διαφορές ΔΝΤ-Ευρώπης
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πάντως τείνοντας χείρα βοηθείας στους δανειστές έκανε «έκκληση» να μπει τέλος στις διαφωνίες. Όπως είπε, υπάρχει τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για τις διαφορετικές εκτιμήσεις στους ρυθμούς της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αρκεί να υπάρχει η βούληση.
Και εξήγησε ότι η λύση είναι να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών. 

Μήνυμα και από Τσακαλώτο
Μήνυμα με τη σειρά του έστειλε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και με συνέντευξή του στην Handelsblatt,  τόνισε πως « Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει τώρα να παράσχουν σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να δώσουν ένα οριστικό μήνυμα στις αγορές ότι κανένας επενδυτής δεν χρειάζεται να φοβάται να επενδύσει στην Ελλάδα».

Και πιστός στη γραμμή που θέλει να κρατούν χαμηλά πια τον πήχη για το QE ανέφερε ότι «ο Κύριος ημών, αποφασίζει κατά μυστήριον τρόπο. Τούτου λεχθέντος εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι η απόφανση ως προς το εάν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης βρίσκεται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ».

Με φόντο τα παραπάνω ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του χρέους, αλλά και για τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν να περάσουν από τη Βουλή για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.



Spread the love