Spread the love


Επιστολή απόγνωσης, αλλά και αίτημα για την εφαρμογή σχεδίου έστειλε η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Στην επιστολή τους οι κάτοικοι αναφέρουν πως η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα παρουσιάζουν εκ νέου έξαρση και η πόλη κινδυνεύει με γκετοποίηση. Παράλληλα γράφουν αναλυτικά τι συμβαίνει σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, όπως η Ομόνοια, η πλατεία Βάθη, η 3ης Σεπτεμβρίου, η Σοφοκλέους και η Μενάνδρου.

Η επιστολή

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,
Η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας (Κι.Πο.Κ.Α.) συστήθηκε το 2009 από κατοίκους και επαγγελματίες του κέντρου της Αθήνας. Κύριος σκοπός και στόχος της Κι.Πο.Κ.Α. είναι η αναβάθμιση και ο εξανθρωπισμός της καθημερινότητας των κατοίκων και επαγγελματιών του κέντρου της πρωτεύουσας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από την έλλειψη στρατηγικής διαχείρισης του, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Οι δράσεις της Κι.Πο.Κ.Α. έχουν επικεντρωθεί αφενός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας, της «επαπειλούμενης γκετοποίησης του» , της κοινωνικής και οικονομικής απαξίωσης του» και συγχρόνως σε δράσεις τόνωσης της επισκεψιμότητας και της οικονομικής δραστηριότητας του. Η παραβατικότητα και η χαμηλή εγκληματικότητα, μετά από μια ύφεση και βελτίωση τα προηγούμενα 3 χρόνια , παρουσιάζουν εκ νέου έξαρση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται και να επιδεινώνεται η καθημερινότητα, γεγονός που τελικά οδηγεί στην εμπορική και κοινωνική ερημοποίηση του κέντρου της Αθήνας.

Σε μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με θέμα την «Γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας» , ασχολείται με το πρόβλημα της υποβάθμισης και μεταξύ άλλων αναφέρεται και στη διεθνή εμπειρία και ειδικότερα σε περιπτώσεις πόλεων του εξωτερικού, οι οποίες με ποσοστό αποτελεσματικότητας 98%, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα υποβάθμισης και παρακμής, με την κινητοποίηση τόσο του κράτους, όσο και της τοπικής κοινωνίας. Η τελευταία, όσον αφορά τα καθ ημάς, πιστεύουμε ότι όχι μόνο είναι πλέον ώριμη για να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια, αλλά απαιτεί ακόμα και την συμμετοχή της σε αυτή και απομένει να δούμε εάν το κράτος μπορεί να την καθοδηγήσει και να την υποστηρίξει.
Με δεδομένη την καθημερινή, φυσική και επαγγελματική, παρουσία μας στο κέντρο της Αθήνας και την εξ’ αυτού εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, έχουμε διαπιστώσει ότι στην αντιμετώπιση του προβλήματος εμπλέκονται πολλοί αρμόδιοι δημόσιοι φορείς, οι οποίοι λειτουργούν «αυτόνομα και αποσπασματικά» και τελικώς αναποτελεσματικά.
Θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας μερικές περιπτώσεις προβλημάτων και δυσλειτουργιών που ταλανίζουν όλους εμάς στο κέντρο της Αθήνας.

Ομόνοια 
Παρά την σημαντική βελτίωση της εικόνας της πλατείας κατά το διάστημα 2013-2015, γεγονός που έφερε εκ νέου «ζωή» , επιχειρήσεις και επισκέπτες στην Ομόνοια, τους τελευταίους 6-8 μήνες η αστυνόμευση είναι ανύπαρκτη, πεζές περιπολίες, πέραν αυτών των πρωινών ωρών, δεν υπάρχουν και μάλιστα το αρμόδιο ΑΤ και τμήμα ασφαλείας της Ομόνοιας δηλώνουν την στελεχιακή αδυναμία τους και γενικότερα, αδυναμία αστυνόμευσης . Πρόσφατα μάλιστα η πλατεία Ομονοίας έγινε πεδίο για την βίαιη επίλυση των διαφορών τους μεταξύ ομάδων διαφορετικών εθνικοτήτων , οι οποίες διεκδικούν , η κάθε μία για λογαριασμό της , τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων έκνομων δραστηριοτήτων . Η πλέον πρόσφατη απώλεια αυτού του πολέμου εγκληματικών ομάδων , είναι η δολοφονία ενός Αφγανού μετανάστη, η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη. Αυτή η κατάσταση αναπόφευκτα επηρεάζει και την δική μας καθημερινότητα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε στο μέσο της διαμάχης των διαφόρων φατριών.

Πλατεία Λαυρίου- Οδός 3ης Σεπτεμβρίου
Η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στον παλιό σταθμό πρώτων βοηθειών οδηγεί σε συγκέντρωση ουσιοεξαρτημένων ατόμων . Αντί να υλοποιείται μια σταθερή και μακροχρόνια πολιτική για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κοινωνικού και ανθρωπιστικού προβλήματος, αναλίσκονται και περιορίζονται σε μικρο-παρεμβάσεις, οι οποίες ακόμη και εάν τελικά καταφέρουν να υλοποιηθούν, κανένα αποτέλεσμα δεν παράγουν για το μακρό-πρόβλημα. Συγχρόνως όμως, πολύτιμος χρόνος, πολύτιμες δυνάμεις, πόροι και προσπάθειες αναλώνονται κυριολεκτικά «στον αέρα».

Ζήνωνος , Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου και Κεραμεικού
Μια περιοχή η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γειτονιά υποδοχής και διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιβάλλον που διευκολύνει την παραβατικότητα και χαμηλή εγκληματικότητα και που τελικά οδηγεί στην απομάκρυνση από την περιοχή των εναπομεινάντων κατοίκων και επαγγελματιών. Εμπόριο ναρκωτικών, χρήση ουσιών σε κοινή θέα , κλοπές , ακόμη και αυθαίρετο υπαίθριο παζάρι κάθε Κυριακή στην γωνία των οδών Ζήνωνος , Κεραμεικού και Νικηφόρου με την ανοχή των δημοτικών και αστυνομικών αρχών. Στην γωνία των οδών Κεραμεικού και Δεληγιώργη , λειτουργεί κάθε μεσημέρι μετά τα 14.00 «υπαίθριο παζάρι διάθεσης ναρκωτικών» χωρίς να ενοχλούνται ποτέ από οποιαδήποτε αστυνομική παρουσία. Η όλη περιοχή υποφωτίζεται με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται , έμμεσα , η παραβατικότητα.

Οδοί Σοφοκλέους , Μενάνδρου 
Εκατοντάδες καταστήματα λειτουργούν κυρίως από αλλοδαπούς χωρίς κανένα έλεγχο , υγειονομικό , εργασιακό ή ακόμη και φορολογικό, με αποτέλεσμα πλην των λοιπών εγγενών προβλημάτων να έχει δημιουργηθεί ουσιαστικά μια εμπορευματική περιοχή «ελεύθερου και ανεξέλεγκτου εμπορίου» .

Πλατεία Βάθης, οδοί Μάρνης , Σολωμού , ΕΑΜ
Η λειτουργία και υπερσυγκέντρωση στην περιοχή πολλών δομών εξυπηρέτησης των ουσιοεξαρτημένων ανθρώπων ( ΟΚΑΝΑ , ΚΕΘΕΑ κλπ) επιβαρύνει υπέρμετρα και σε βάρος ημών των κατοίκων την καθημερινότητα μας. Η επιτυχημένη στρατηγική αποκέντρωσης των δομών αυτών και μεταφορά των στα περιφερειακά νοσοκομεία , έχει εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα η παράλληλη παραβατική δραστηριότητα να «φουντώνει» , υποβαθμίζοντας την ζωή μας αναγκάζοντας μας να ζούμε διαρκώς σε καθεστώς φόβου . Οι διαρρήξεις αυτοκινήτων είναι πλέον τόσο συχνές και μαζικές που πλέον δεν καταγράφονται από τα αρμόδια αστυνομικά τμήματα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Επιβάλλεται πλέον να εφαρμοστεί ένα γενικότερο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω προβλημάτων που ταλανίζουν τόσο τους πολίτες του κέντρου της Αθήνας όσο και τους λίγους επαγγελματίες που έχουν απομείνει. Το σχέδιο αστυνόμευσης που εφαρμόζεται από το αρμόδιο Υπουργείο, δείχνει να μην συνεκτιμά την πραγματική κατάσταση και τις συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί στο κέντρο της πόλης μας . Για τον λόγο αυτόν η Κι.Πο.Κ.Α. αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει και να οργανώσει μια ευρύτερη συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα και ενέργειες ώστε να μπορέσει η Αθήνα να γίνει εκ νέου μια πόλη προσβάσιμη , ασφαλής και φιλική στους ίδιους τους κατοίκους και επαγγελματίες αλλά και στους επισκέπτες της.

Με εκτίμηση,
Για την Κι.Πο.Κ.Α.

Η Πρόεδρος 
Μυρτώ Βρεττού 

Ο Συντονιστής & Μέλος Δ.Σ.
Δημήτρης Νικολακόπουλος



Spread the love