Spread the love


Την ιδιαίτερη ανησυχία του για «όσα συμβαίνουν στους χώρους του ΑΠΘ», και ιδιαίτερα στην Πολυτεχνική Σχολή, σχετικά με την καταγγελλόμενη διακίνηση ναρκωτικών, εκφράζει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ), με σημερινή του απόφαση.

Σε αυτή επισημαίνει ότι, παρά τις μεγάλες ευθύνες της πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, πρέπει να δώσουν άμεση προτεραιότητα στο πρόβλημα και να καταβάλουν τις προσπάθειες που απαιτούνται.

«Σε ό,τι αφορά τις πρυτανικές αρχές, είναι θέμα πρωτοβουλιών και όχι ευθυνών», διευκρίνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Χαράλαμπος Φείδας, και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια στο κάμπους απασχολεί εδώ και χρόνια την κοινότητα. «Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει αποτελεσματικές ενέργειες, με ίδια μέσα σε συνεργασία και με τις αρμόδιες αρχές, ωστόσο, φαίνεται ότι το πρόβλημα έχει μετακομίσει από τους κεντρικούς χώρους του ΑΠΘ στην Πολυτεχνική Σχολή, όπου εκεί εστιάζεται τώρα» είπε.

Στην ανακοίνωση του ΕΣΔΕΠ αναφέρεται ότι η πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της οφείλει σε συνεργασία με τις αρχές των ιδρυμάτων να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα προστατεύουν τις ζωές των ανθρώπων και τις ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις και ότι το άσυλο δεν πρέπει να δίνει πρόσφορο έδαφος στην εμφάνιση αυτών των φαινομένων και να δημιουργεί εμπόδια στην αντιμετώπισή τους. «Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του από την επαπειλούμενη επαναφορά της έννοιας του ασύλου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση και ζητά να μην νομοθετηθεί μια διάταξη αυτής της μορφής» λέγεται επ’ αυτού.

«Οι ευθύνες της πολιτείας για την αδράνεια που επιδεικνύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας στα πανεπιστήμια είναι μεγάλες. Δυστυχώς, οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας με τις οποίες μετατίθενται οι ευθύνες για την αντιμετώπιση των φαινομένων του απλού ποινικού δικαίου στην έλλειψη “ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος”, στους εκπαιδευτικούς και τη διοίκηση, αναδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο και ηχηρό τρόπο την άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες που έχει ακέραιες, την αδυναμία κατανόησης του προβλήματος και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυσή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, ζητά από την Πρυτανεία να δώσει άμεση προτεραιότητα στο ζήτημα της παρεμπόδισης της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων μορφών παραβατικότητας στους χώρους του πανεπιστημίου και να καταβάλει τις προσπάθειες που απαιτούνται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και αντίστοιχη ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΠΟΣΔΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Spread the love