Spread the love


Οι θερμοκρασίες των 35 βαθμών Κελσίου και άνω είναι ιδανικές για τον «πολλαπλασιασμό των μικροβίων σε συνδυασμό με παρατεταμένη παραμονή σκουπιδιών και την παρουσία υπολειμμάτων τροφών, που αποτελούν θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξη των μικροβίων».

Αυτό τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής.

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για καύσωνα, ο κ. Τσακρής αναφέρθηκε και στην πιθανότητα μολυσματικών μικροβίων που είναι πιθανόν να υφίστανται και «είναι δυνατό να πολλαπλασιαστούν με εκρηκτικούς ρυθμούς, σε συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, όταν υπάρχουν οι συγκεκριμένες συνθήκες (σ.σ υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλος αριθμός ημερών παραμονής των σκουπιδιών και παρουσία υπολειμμάτων τροφών) πέρα από τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων έχουμε και την προσέλκυση εντόμων, όπως και τρωκτικών «τα οποία είναι φορείς διάφορων νοσημάτων, αυξάνονται αυτή την εποχή και μπορεί να προκαλέσουν διάφορες λοιμώξεις».

Ως κύρια μέτρα προστασίας, ο κ. Τσακρής είπε πως οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν και να απορρίπτουν τις κατά το δυνατόν μικρότερες ποσότητες υπολειμμάτων τροφής, αλλά και χρησιμοποιούν «ανθεκτικές και καλά κλεισμένες σακούλες απορριμάτων, όπως και να καθαρίζουν τις συσκευές παρασκευής τροφής που θα πρέπει απαραίτητα να ξεπλένονται», ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να καταστεί απαραίτητος ο ψεκασμός των απορριμμάτων από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σημαντικό είναι, επίσης, όσοι έχουν κατοικίδια να προσέχουν «να μην έρχονται τα ζώα σε επαφή με τα σκουπίδια όταν κινούνται εκτός σπιτιού» για να αποφευχθεί η μεταφορά ασθενειών μέσα στο σπίτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Spread the love