Spread the love


Έσχατη διαπραγματευτική κίνηση ώστε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και τελικώς οι απαγωγείς να αποδεχθούν το ποσό των λύτρων που έχει συγκεντρωθεί, αποτελεί η επιστολή-ανακοίνωση της οικογένειας του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη που έχει απαχθεί από τις 30 Μαρτίου.

Έσχατη διαπραγματευτική κίνηση ώστε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και τελικώς οι απαγωγείς να αποδεχθούν το ποσό των λύτρων που έχει συγκεντρωθεί, αποτελεί η επιστολή-ανακοίνωση της οικογένειας του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη που έχει απαχθεί από τις 30 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή της οικογένειας του επιχειρηματία προήλθε έπειτα από συνεννόηση με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και στόχος της είναι, εκτός από το να αποφορτίσει τους συγγενείς που όλο αυτό το διάστημα κάνουν ό,τι μπορούν για να έχει αίσια έκβαση η υπόθεση, να ασκήσει πίεση στην πλευρά των απαγωγέων.

Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή στοχεύει να στείλουν οι απαγωγείς μία νέα απόδειξη ζωής του επιχειρηματία καθώς η τελευταία εστάλη πριν 55 μέρες, ενώ η τελευταία επικοινωνία μέσω μηνύματος έγινε πριν 35.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής της οικογένειας Λεμπιδάκη από την Κρήτη, ακολούθησε πλήθος δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ των οποίων οι συνέπειες δεν μπορούν να καθοριστούν, παρά τον φόβο αυτό όμως, αυτό ήταν ένα ρίσκο που έπρεπε να πάρει η οικογένεια του επιχειρηματία καθώς οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν με πολύ αργούς ρυθμούς με τους δράστες να δείχνουν ότι έχουν προετοιμαστεί για το σενάριο μιας μακράς σε διάρκεια απαγωγή καθώς γνώριζαν ότι το ποσό που ζητούν δεν γίνεται να συγκεντρωθεί άμεσα. Υπενθυμίζουμε ότι η απαγωγή Λεμπιδάκη μετρά ήδη 82 μέρες, τη στιγμή που η μεγαλύτερη προηγούμενη με θύμα τον επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα το 2001 είχε διαρκέσει 68ημέρες.

Με «πακιστανικά τηλέφωνια» η επικοινωνία

Όσον αφορά στα λύτρα, οι δράστες μερικές ημέρες μετά την απαγωγή και συγκεκριμένα στις 10 Απριλίου, ζήτησαν από την οικογένεια Λεμπιδάκη 100 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ένα υπέρογκο ποσό. Ακολούθησαν 4-5 επικοινωνίες με 2-3 μηνύματα από τους απαγωγείς στο κινητό του αδερφού του θύματος με τους δράστες να υποχωρούν αρχικά στα 70 και στη συνέχεια στα ι50 εκατομμύρια ευρώ. Αργότερα όμως, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα δεν υπήρχαν και παρά τα προβλήματα που προέκυπταν από τα capital controls την εκταμίευση, οι απαγωγείς επανήλθαν στο ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ και αρνήθηκαν να κάνουν περαιτέρω υποχωρήσεις.

Όλο αυτό το διάστημα οι απαγωγείς φρόντιζαν να κρύβουν καλά τα ίχνη τους ενώ πραγματοποιούσαν τις επικοινωνίες από «πακιστανικά τηλέφωνα» μίας χρήσης τα οποία ήταν δηλωμένα σε ανθρώπους-φαντάσματα.

Στόχος τους ήταν να μην επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν άλλοι κακοποιοί σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν και για αυτό μετά από κάθε επικοινωνία κατέστρεφαν τις συσκευές. Για αυτό το λόγο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ κάνουν λόγο για πολύ καλά «διαβασμένους» απαγωγείς.

Το τελευταίο σημάδι ζωής

Στις 25 Απριλίου η οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη έλαβε το τελευταίο σημάδι ότι ο επιχειρηματίας είναι ζωντανός όταν μετά από δική τους απαίτηση, οι δράστες άφησαν ένα USB με βίντεο σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από το σπίτι της οικογένειας. Σε αυτό φαινόταν το θύμα αλλά γινόταν και αναφορά σε θέμα της επικαιρότητας, και ειδικότερα στην εκλογή Μακρόν στις εκλογές της Γαλλίας.

Μετά από λίγες ημέρες έγινε μία τελευταία επικοινωνία με sms πάλι από «πακιστανικό τηλέφωνο» στο οποίο ανέγραφαν το ποσό που ζητούν για να φύγει ζωντανός ο επιχειρηματίας.
Καταβάλλοντας απέλπιδες προσπάθειες και ξεπερνώντας σημαντικά εμπόδια, στο διάστημα που ακολούθησε, η οικογένεια κατάφερε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό. Το περασμένο Σάββατο όμως και αφού εξαντλήθηκαν οι αντοχές εξέδωσαν ανακοίνωση στη οποία ανέφεραν: «Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάστασή του και η οικογένειά μας βυθίζεται σε απόγνωση. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά μας ο Μιχάλης. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση».

Το χρονικό της απαγωγής

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απήχθη στις 30 Μαρτίου, στα Καλέσσα Ηρακλείου. Το αυτοκίνητο του 54χρονου επιχειρηματία, βρέθηκε τρακαρισμένο, με τις πόρτες ανοιχτές. Αργότερα, κοντά στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και στο δρόμο προς τον οικισμό, εντοπίστηκαν δύο καμμένα οχήματα.

Εκτιμάται ότι το ένα ανέκοψε την πορεία του 54χρονου και στο δεύτερο τον επιβίβασαν οι απαγωγείς, που στη συνέχεια έκαψαν τα δύο αυτοκίνητα για να εξαφανίσουν τα στοιχεία. Στη συνέχεια, οι δράστες επικοινώνησαν με την οικογένεια και ζήτησαν λύτρα.



Spread the love