Spread the love


Παραμένει το ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα, καθώς και το Σάββατο σημειώθηκαν θερμοκρασίες που ξεπέρασαν και τους 43 βαθμούς Κελσίου. 

Κάτι που αναμένεται να ζήσουμε και την Κυριακή, τελευταία ημέρα του ισχυρού καύσωνα στην χώρα μας.

Η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται από την Κυριακή το απόγευμα και από τα δυτικά της Ελλάδας, ενώ από Δευτέρα θα αρχίσει να μειώνεται η θερμοκασία σε όλη την Ελλάδα.

«Το πρώτο «καυτό κύμα» αναμένεται να αρχίζει να υποχωρεί την Κυριακή, καθώς στα δυτικά αρχίζει και πέφτει η θερμοκρασία στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου και στα ηπειρωτικά στους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος ο οποίος διευκρινίζει ότι τη Δευτέρα η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς «η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση στους 33 με 36 βαθμούς».

Σήμερα οι περισσότεροι βρέθηκαν στις παραλίες όλης της χώρας για να δροσιστούν, ενώ αναμένεται να μείνουν εκεί μέχρι αρκετά αργά το Σάββατο.

Και αύριο Κυριακή θα κορυφωθεί η προσέλευση τους στις παραλίες όλης της χώρας, καθώς δεν εργάζονται και θα έχουν την ευκαιρία για λίγη δροσιά απέναντι στον… καυτό ήλιο.

Βεβαίως ήδη έχουν ξεκινήσει αρκετοί και τις καλοκαιρινές διακοπές τους και βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, είτε για το Σαββατοκύριακο, είτε για την θερινή άδεια τους.

Οι Δήμοι για την προστασία των πολιτών

Μέτρα προστασίας του πληθυσμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων έχουν λάβει οι περισσότεροι δήμοι. Στην Αθήνα ανοιχτές θα παραμείνουν έως και την Κυριακή, εννέα κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται όλο το 24ωρο στον τηλεφωνικό αριθμό 1595.

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ελλοχεύει και μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. «Επειδή μετά το κύμα καύσωνα εκδηλώνονται συνήθως δυνατοί άνεμοι», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας Γ.Καπάκης, «πρέπει οι συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά όπως, το άναμμα ψησταριών στην ύπαιθρο, η χρήση τροχού, ηλεκτροσυγκολλήσεων ή άλλων εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες, καθώς και η καύση ξερών χόρτων και σκουπιδιών. Σημειώστε, επίσης, ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών»

Θερμοκασία από τα Τρίκαλα το Σάββατο

Καλλιάνος: «Αλλες 24 ώρες υπομονή»

Για τον καύσωνα στην χώρα μας και πότε θα υποχωρήσει έγραψε στο Facebook και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος ανέφερε:

«Για 2η μέρα “βράζει” ολόκληρη η Επικράτεια! Αυτό πλέον το έχουμε καταλάβει όλοι μας. Ακόμη και τις βραδινές ώρες η δυσφορία κατά τόπους είναι πολύ έντονη. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα κλιματιστικά χρειάζεται να δουλεύουν 24 ώρες ασταμάτητα. 

Σήμερα το μεσημέρι, σε πολλές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 42 βαθμούς Κελσίου (σχετική φωτογραφία) σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς τους Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Ένα ακόμη ρεκόρ καταγράφηκε την 2η και εξίσου δύσκολη μέρα του ισχυρού αυτού καύσωνα που μας θύμισε μέρες του Ιούνη του 2007. Η θερμοκρασία στη Μεσσαρά της Κρήτης, στα νότια δηλαδή τμήματα του νόμου Ηρακλείου, έφτασε σχεδόν τους 46°C υπό σκιά. Αυτό συνέβη στην κομόπολη των Μοιρών, μιας περιοχής ξακουστής για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία για 2η συνεχόμενη μέρα έφτασε με σχετική ευκολία τους 43°C, ενώ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ο υδράργυρος ουσιαστικά εκτοξεύθηκε σε πολύ μεγάλες τιμές. 

Σας είχα προειδοποίησει εδώ και μέρες ότι θα έρθει κάτι πολύ ισχυρό, κάτι που δεν είχε ξαναέρθει τα τελευταία 10 χρόνια σε ότι αφορά στις τιμές των θερμοκρασιών. 

Άλλη μια μέρα πρέπει να κάνουμε υπομονή διότι και αύριο Κυριακή,  οι τιμες των θερμοκρασιών θα σκαρφαλώσουν και πάλι πάνω από τους 42-43°C για τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας. Στα δυτικά θα πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία και δεν θα ξεπεράσει τους 37-38°C κατά μέση τιμή. 

Από τη Δευτέρα σταδιακά θα πέσει η θερμοκρασία κατά 10°C σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ενώ την Τρίτη θα υποχωρήσει κι άλλο λόγω της ενίσχυσης του μελτεμιού στο Αιγαίου όπου θα δράσει την κατάλληλη στιγμή και θα μας ανακουφίσει. 

Θα τα πούμε και αύριο με νεότερα στοιχεία για τη νέα εβδομάδα, αφού τουλάχιστον θα είναι ευχάριστη από άποψης θερμοκρασιών. 

Είχαμε πει πριν από λίγες μέρες ότι αυτός ο καύσωνας ίσως γράψει ιστορία. Και αυτό ήδη συνέβη και σήμερα. Και μένει ακόμη άλλη μια μέρα, η αυριανή, που μπορεί και πάλι κάπου αλλού να σημειωθεί κάποιο ρεκόρ. 
Προσοχή για 24 ώρες ακόμη και ιδιαιτέρως για τις ευπαθείς ομάδες. Μείνετε στο σπίτι σας ώστε να αισθάνεστε δροσερά. 

Καλό Σαββατόβραδο σε όλους σας, αν και πολύ ζεστό…» Spread the love