Spread the love


Ενα περιστατικό στα ελληνικά χωρικά ύδατα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία και να δημιουργήσει ένταση, την οποία επιχείρησε να μεταφέρει και σε διπλωματικό επίπεδο. 

Η αφορμή ήταν η απόπειρα ελέγχου από σκάφος του ελληνικού λιμενικού σε φορτηγό πλοίο, καθώς υπήρχε πληροφορία ότι μετέφερε ναρκωτικά. Ο καπετάνιος του πλοίου με διάφορα τεχνάσματα (ισχυριζόταν ότι έπλεε σε διεθνή ύδατα) δεν δεχόταν να ακολουθήσει τις οδηγίες του λιμενικού έως τη στιγμή που έγινε η εμπλοκή, την οποία προσπάθησε να ανεβάσει στο κόκκινο η Τουρκία.

Το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού έκανε λόγο για αποστολή τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή όπου νωρίτερα σκάφος του Λιμενικού Σώματος είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό φορτηγό πλοίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουρκικά ΜΜΕ, όπως το φιλοκυβερνητικό «Κανάλι 24», που έχει τίτλο «η Ελλάδα πυροβόλησε πολιτικό σκάφος» και γράφει ότι «η Ελλάδα θα το πληρώσει», συνδέουν το περιστατικό με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πώς ξεκίνησε το επεισόδιο

Οπως ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χθες νωρίς το απόγευμα το Λιμενικό έριξε προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό φορτηγό πλοίο ο καπετάνιος του οποίου είχε αρνηθεί τη διενέργεια ελέγχου για μεταφορά ναρκωτικών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η πληροφορία για τα ναρκωτικά ήταν βάσιμη και προερχόταν από τις αμερικανικές υπηρεσίες δίωξης.

Σύμφωνα με το τουρκικό yenisafak.com, ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου, Σάμι Καλκαβάν, δήλωσε στο CNN Turk ότι «η ακτοφυλακή ήθελε να καταπλεύσει το πλοίο αμέσως στο λιμάνι της Ρόδου. Δεν το δεχθήκαμε, ήθελαν να διενεργήσουν έλεγχο αλλά ούτε αυτό το δεχτήκαμε. Μας ενημέρωσαν ότι θα πυροβολούσαν αν δεν σταματούσαμε, και το έκαναν. Αυτή είναι μια διαδρομή που έχουμε ξανακάνει. Οι σφαίρες χτύπησαν το φορτηγό-πλοίο. Το πλήρωμα επιβίωσε από μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε ο καπετάνιος στο CNN Turk.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, 16 σφαίρες χτύπησαν το φορτηγό πλοίο M/V ACT, από τις οποίες δεν τραυματίστηκε κανείς. 

Οι σφαίρες που χτύπησαν το τουρικό πλοίο, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ

Κατά πληροφορίες η ελληνική ακτοφυλακή έχει ενημερώσει για το συμβάν τις τουρκικές αρχές.

Κοτζιάς: Το πλοίο ήταν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών

Το ότι το πλοίο ήταν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών επιβεβαιώσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά μετά την ολοκλήρωση χθες το βράδυ των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας που διεξάγεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Κλιμάκωσε η Τουρκία

Όπως μετέδωσαν το βράδυ της Δευτέρας τα τουρκικά ΜΜΕ τρία τουρκικά σκάφη, δύο ακταιωροί και ένα πολεμικό κατέπλευσαν στο Νότιο Αιγαίο, στην περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο και συνόδευσαν το τουρκικό φορτηγό ACT μέχρι το λιμάνι της Μαρμαρίδας, ενώ δημοσιοποίησαν και σχετικό βίντεο.

Πάντως, πηγές από το υπουργείο Άμυνας, αναφέρουν ότι δεν σημειώθηκε κινητικότητα στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.

«Πόλεμος» δηλώσεων 

Η Αγκκυρα αντέδρασε και σε διπλωματικό επίπεδο, μεταφέροντας και εκεί την ένταση με το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του να καταδικάζει τη χώρα μας για τις προειδοποιητικές βολές. Χαρακτήρισαν, μάλιστα, την ενέργεια του Λιμενικού «υπέρμετρη». 

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ΜV ACT εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτά κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.

Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό». 

Η ανακοίνωση του Λιμενικού 

«Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου  μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.  Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή,  σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το  σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής. 

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».Spread the love