Spread the love


Για δεύτερο βράδυ διανυκτέρευσαν έξω από τα σπίτια τους οι κάτοικοι της Κω φοβούμενοι το χτύπημα νέου σεισμού μετά τα 6,6 Ρίχτερ που χτύπησαν το νησί αφήνοντας πίσω τους δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Σε πλατείες, μέσα σε αυτοκίνητα, πάνω σε ξαπλώστρες ακόμα και σε στρώματα θαλάσσης οι κάτοικοι του νησιού κοιμήθηκαν σε όποιους εξωτερικούς χώρους ήταν διαθέσιμοι.

Παρά το γεγονός ότι οι κανονικοί ρυθμοί επανέρχονται οι διαρκείς μετασεισμοί οι οποίοι μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν ξεπεράσει τους 200 ήταν ένας από τους λόγους που τους οδήγησαν στο ύπαιθρο. Όπως τόνιζαν μάλιστα οι σεισμολόγοι 20 από αυτούς τους σεισμούς είχαν μέγεθος που ξεπερνούσε τα 4 Ρίχτερ.

Eurokinissi /Αντώνης Νικολόπουλος

Eurokinissi /Αντώνης Νικολόπουλος

Πολλοί τουρίστες είχαν διανυκτερεύσει και αυτή έξω από τα καταλύμματά τους μετά τον σεισμό. Φωτογραφία: ΑP

Την ίδια στιγμή, οι μετεωρολόγοι αν και εκτιμούν ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να σημειωθεί μετασεισμός που θα φτάσει ακόμα και τα 6 Ρίχτερ.

Ο σεισμός της Κω δεν διαφοροποιείται από τον πρόσφατο σεισμό της Λέσβου και από άλλους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ίδια περιοχή, καθώς πρόκειται για ακόμη έναν επιφανειακό σεισμό, που σημειώνεται σε σχετικά μικρά βάθη (10-15 χλμ), δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή των κατοίκων του νησιού για μία «φυσική ακολουθία» μετασεισμών που μπορεί να φτάσει σε μεγέθη ακόμη και των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες» ανέφερε επίσης ο κ. Παπαζάχος.

Daily Mail: Παιδιά αναγκάζονται να κοιμηθούν σε πάρκο για δεύτερη νύχτα

Εικόνες των κατοίκων της Κω να κοιμούνται για δεύτερη βραδιά έξω από τα σπίτια τους και σε πάρκα έκαναν τον γύρο του διαδικτύου με την βρετανική ταμπλόιντ Daily Mail να στέκεται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των παιδιών που διανυκτέρευσαν και αυτά με τις οικογένειές τους σε πάρκα.

Η Daily Mail φιλοξενεί και ρεπορτάζ για τους Βρετανούς που βρίσκονται ήδη ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν είτε στην Κω είτε την Αλικαρνασσό όπου και εκεί το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν ισχυρό. «Οι τουρίστες που κατευθύνονται στα Τουρκικά και Ελληνικά θέρετρα αντιμετωπίζουν μία αγωνιώδη απόφαση αν θα προχωρήσουν στις διακοπές τους μετά το σεισμό που κόστισε δύο ζωές», γράφει συγκεκριμένα βρετανική σελίδα ενώ μεταφέρει τα παράπονα «εξαγριωμένων Βρετανών» που παραπονιούνται ότι οι εταιρείες «αρνούνται να ακυρώσουν τις διακοπές τους».



Spread the love