Spread the love


Η αλήθεια είναι πως όλο και πιο πολλοί άνθρωποι που ασκούνται στρέφονται στα συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες μιας διατροφής, αλλά και για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει, είτε αυτοί αφορούν την απώλεια λίπους και την αύξηση της μυϊκής μάζας, είτε απλά για να βελτιώσουν την απόδοση τους.

Η αλήθεια είναι πως όλο και πιο πολλοί άνθρωποι που ασκούνται στρέφονται στα συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες μιας διατροφής, αλλά και για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει, είτε αυτοί αφορούν την απώλεια λίπους και την αύξηση της μυϊκής μάζας, είτε απλά για να βελτιώσουν την απόδοση τους.

Η επιλογή της πρωτεΐνης ως συμπλήρωμα διατροφής, άλλα και κάθε συμπληρώματος, είναι αναμενόμενο να εγείρει πολλές σκέψεις, όπου κάποιες από αυτές θα προσπαθήσουμε να τις αναλύσουμε λίγο παρακάτω.

  1. Τι πρόκειται να κερδίσω από τη λήψη πρωτεΐνης;

Όταν αναφερόμαστε σε σκόνη πρωτεΐνης στην πραγματικότητα δεν εννοούμε τίποτα περισσότερο από απλή πρωτείνη σε μορφή σκόνης!! Κατ’ ουσίαν η σκόνη δεν κάνει τίποτε παραπάνω από το να μας παρέχει εύκολα και πρακτικά μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης.

Τα οφέλη που αποκομίζει κανείς επιλέγοντας την, έχουν να κάνουν κυρίως με την παροχή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης (συνήθως από γάλα, κάνναβη, αρακά, κολοκυθόσπορο), την χαμηλή περιεκτικότητα της σε θερμίδες (ανάλογα με το πόσο καθαρή πρωτεΐνη είναι) και τον ελάχιστο χρόνο απορρόφησης της, πράγμα που την καθιστά την ιδανική επιλογή για προ και μετά-αγωνιστικά γεύματα.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης (protein-bio.gr) στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου είναι καθοριστικής σημασίας για τους εξής λόγους:

  • Προάγει την γενικότερη υγεία και λειτουργία του σώματος, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση, την λειτουργία των οργάνων, τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των μυών, των μαλλιών, του δέρματος και του αίματος.
  • Ευνοεί την απώλεια λίπους διασφαλίζοντας τον μυϊκό ιστό κάτω από στρεσογόννες συνθήκες προπόνησης.
  • Προκαλεί το μεγαλύτερο θερμικό αποτέλεσμα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά της τροφής, με αποτέλεσμα να απαιτείται η κατανάλωση περισσοτέρων θερμίδων κατά την διαδικασία της πέψης της.
  • Επίσης περιορίζει την όρεξη αισθητά και καλύπτει το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στη μέρα ειδικά εάν καταναλωθεί τις πρωινές ώρες).
  1. Θα έχω αποτέλεσμα;

Η λήψη πρωτεΐνηςέχει αποδεδειγμένα οφέλη σε άτομα με υψηλές πρωτεϊνικές ανάγκες για τους λόγους που αναφερθήκαμε και προηγουμένως. Η συνηθέστερη δοσολογία είναι μεταξύ 0,8 – 1γρ και 1,5-2γρ ημερησίως ανάλογα με την δραστηριότητα και τις ανάγκες που υπάρχουν!

Η χαμηλότερη τιμή αφορά άτομα με πλήρη απουσία ή μικρή φυσική δραστηριότητα και η μεγαλύτερη αφορά κυρίως αθλητές με καθημερινές σκληρές προπονήσεις. Προσοχή, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μια σκόνη πρωτεΐνης να υποκαταστήσει ένα ή περισσότερα στερεά γεύματα, δρα παρά μόνο συμπληρωματικά στη διατροφή!

  1. Ποια η διαφορά μεταξύ σε πρωτεΐνη γάλακτοςκαι φυτική πρωτεΐνη;

Καταρχήν έχουν διαφορετική πηγή προέλευσης αλλά εκτός αυτού

  • Η πρωτεΐνη γάλακτοςή αλλιώς “γρήγορη” εστιάζει κυρίως στην ταχύτερη δυνατή απορρόφηση. Με αποτέλεσμα να την καθιστά την καλύτερη επιλογή για προ και μετά-αγωνιστικά γεύματα. Τις στιγμές, δηλαδή, που το σώμα βρίσκεται σε μια αναβολική κατάσταση (μετά-αγωνιστικά). Παρέχει την απαιτούμενη δόση θρεπτικών συστατικών άμεσα και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση!
  • Η φυτική πρωτεΐνησυνιστάται για άτομα με δυσπεψία ή δυσανεξίες σε γλουτένη ή και λακτόζη. Είναι χαμηλότερης περιεκτικότητας πρωτεΐνη, αλλά πολλές φορές πιο πλούσια σε αμινοξέα (απαραίτητα για τον άνθρωπο) αλλά και Ω3-Ω6 λιπαρά. Μια πολύ καλή πρωτεΐνη είναι η πρωτεΐνη κάνναβης με 21 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένου των 8 απαραίτητων για τον άνθρωπο, protein-bio.gr.
  1. Πως μπορεί να καταναλωθεί και πόσο συχνά;

Μπορεί να διαλυθεί μέσα σε νερό, χυμό ή και γάλα και να καταναλωθεί σαν ρόφημα. Μπορεί ακόμη και να συμπεριληφθεί σαν επιπρόσθετο συστατικό μέσα σε μίγμα γλυκισμάτων, όπως σπιτικές μπάρες πρωτεΐνης, βάφλες, κρέπες κλπ. Συνίσταται 1 φορά στο πρωινό γεύμα και άλλη μία φορά μισή ώρα ή μετά την γυμναστική. Μια φυτική πρωτεΐνη καλό είναι να κάνουμε την λήψη πριν ενώ μια γάλακτος αμέσως μετά από την άσκηση.

Καταλήγοντας, θα πρέπει να τονίσουμε πως για να επιλέξει ένα άτομο την λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής, θα πρέπει πρώτα από όλα να διερευνηθεί το κατά πόσο το έχει πραγματικά ανάγκη. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να την δώσει κανείς άλλος, πέραν του ιατρού ή του διαιτολόγου, που είναι και ο μόνος υπεύθυνος για την αξιολόγηση της διατροφικής του κατάστασης.

Περισσότερες πληροφορίες για πρωτεΐνη, υπερτροφές& συμπληρώματα διατροφής μπορείτε να δείτε στο protein-bio.gr

 

 

 

 



Spread the love