Spread the love


Δραματική παραμένει η κατάσταση στο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει την ανατολική Αττική από το μεσημέρι της Κυριακής. 

Για δεύτερη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχισαν να δίνουν τη σκληρή μάχη με τις φλόγες στην ανατολική Αττική, όπου οι διαδοχικές αναζωπυρώσεις απείλησαν ξανά σπίτια. Από τις 06:30 ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού στις οποίες εναποθέτουν όλοι τις ελπίδες τους για τον περιορισμό του μετώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα, ωστόσο δεν αποκλείεται την επόμενη ώρα οι δυνάμεις να ενισχυθούν. 

Το μεγάλο πρόβλημα νωρίς το πρωί εντοπίζεται στην πλευρά του Καπανδριτίου (Μετόχι, Μικροχώρι, Τριάδες) όπου η φωτιά από το βράδυ κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα. Στην περιοχή υπάρχουν σπίτια αλλά διάσπαρτα, εκτός χαράδρας, τα οποία κινδυνεύουν όταν η φωτιά ξεφεύγει εκτός χαράδρας. Δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν με κάθε μέσο να τα σώσουν. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι τα περισσότερα σπίτια πλέον, στην περιοχή, δεν διαθέτουν ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Οπως δήλωσε λίγο μετά τις 06:00 το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στην τηλεόραση της ΕΡΤ κινείται απειλητική, αλλά με αργό ρυθμό και χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στο Καπανδρίτι, η γραμμή άμυνας βρίσκεται στις περιοχές στο Μικροχώρι και το Μετόχι όπου δημιουργούνται από δυνάμεις του στρατού ζώνες αναχαίτισης ώστε να περικυκλωθεί η φωτιά. Το πύρινο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Ούλμπερι, στον Αγιο Συμεών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Χθες το βράδυ, γύρω στις 23:30, άρχισε η εκκένωση του οικισμού Ουρμπέρι στο Καπανδρίτι καθώς υπήρχαν μεγάλοι φόβοι, ενώ λίγη ώρα μετά τη μία μετά τα μεσάνυχτα στο Μετόχι Καπανδριτίου οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών (κυρίως επί της οδού Οδυσσέως Ελύτη). 

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, η φωτιά στον Κάλαμο έχει αναζωπυρωθεί, στην περιοχή του Βλαστού και φθάνει, μάλιστα, κοντά σε σπίτια, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά στο Γραμματικό. 

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η παλαιά και η νέα εθνική οδός Καλάμου – Καπανδριτίου. Εκτροπή κυκλοφορίας γίνεται στα εξής σημεία:

  • Στην Πλατεία Καλάμου προς τους Αγίους Αποστόλους
  • Στον Κόμβο Μικροχωρίου προς Κάλαμο

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας

Εντωμεταξύ, χθες το απόγευμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.

Οι πτήσεις των αεροσκαφών της πυροσβεστικής

Και ενώ στις φωνές για ολιγωρίες και έλλειψης συντονισμού ήρθαν να προστεθούν χθες οι φωνές για τον αριθμό των εναέριων μέσων που συμμετείχαν στην κατάσβεση αλλά και το γερασμένο στόλο ο εκππρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας στο Twitter έδωσε όλα τα στοιχεία για τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που επιχείρησαν στις φωτιές σε όλη την Ελλάδα. 

Σκουρλέτης-Τόσκας σε σύσκεψη για τις πυρκαγιές 

Υστερα από την εκκωφαντική σιωπή επί τουλάχιστον 24 ώρες (καμία ενημέρωση από επίσημα χείλη για τις φωτιές δεν υπήρξε) αλλά και το γεγονός ότι άρχισε να γίνεται αισθητή η… εξαφάνιση της κυβέρνησης (μόνο ο Νίκος Τόσκας εμφανίστηκε από την Κυριακή και όχι στο μέτωπο της φωτιάς), ο Πάνος Σκουρλέτης, αφού διέκοψε τις διακοπές του, εμφανίστηκε χθες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι προκειμένου να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και οι αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος και Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Ο κ. Τόσκας στις δηλώσεις του επέμεινε στα περί εμπρησμού, όπως είχε κάνει τόσο ο ίδιος την Κυριακή, όσο και ο Σταύρος Κοντονής χθες από τη Ζάκυνθο και παρά το γεγονός ότι τους είχε… αδειάσει η ίδια η πυροσβεστική, με την εκπρόσωπό της Σταυρούλα Μαλλίρη, η οποία  όταν εκλήθη να σχολιάσει τις διαρροές περί εμπρησμών απάντησε:  «Όχι δεν μπορούμε  να πούμε κάτι τέτοιο. Τα αίτια διερευνώνται και θα έχουμε τα αποτελέσματα από τους υπαλλήλους στο τέλος των πυρκαγιών». Spread the love