Spread the love


Η Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Αρλέτας γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1945 στην Αθήνα. Κόρη γιατρού, σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ωστόσο η αγάπη της για τη μελωδία και οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες σύντομα θα ξεκινούσαν μία λαμπρή πορεία στα μουσικά δρώμενα.

Μουσική πορεία 50 ετών

Πρώτη επαφή το 1960, που συμμετέχει στο λεγόμενο «νέο κύμα» της ελληνικής μουσικής. Με συνεργασίες όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης τα πρώτα της βήματα στην ελληνική μουσική σκηνή διαγράφονταν με φωτεινά γράμματα.

Το 1966 κυκλοφορεί ο πρώτος της προσωπικός της δίσκος, «Τραγουδά Η Αρλέτα», από τη Lyra, με 12 τραγούδια. Δύσκολη εποχή. Με την επταετία στα σπάργανα. Ο δίσκος της λογοκρίθηκε από τη χούντα και αφαιρέθηκαν τα τραγούδια «τα Λιβάδι» και «Κάποιες Νύχτες», τα οποία αντικαταστάθηκαν με δύο άλλα τραγούδια.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1967 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκο της. Εκεί συμπεριλήφθηκε και το πρώτο τραγούδι που έγραψε η Αρλέτα, «Τα Μικρά Παιδιά».

Τον επόμενο χρόνο, το 1968 συνεχίζει την πορεία της στη δισκογραφία με το «Στο Ρυθμό Του Αγέρα», έναν δίσκο που περιλαμβάνει 6 τραγούδια με μουσική και στίχους δικά της. 

Κάπως έτσι η μουσική της διαδρομή έχει μπει σε τροχιά και οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη. Σύντομα, η Αρλέτα γίνεται συνώνυμο των αθηναϊκών μπουάτ.

Συνολικά, κυκλοφόρησε 45 δίσκους στην μακρά της πορεία με επιτυχίες που χαράχτηκαν στη μνήμη της ελληνικής μουσικής.

Οι δυο τελευταίοι δίσκοι της ήταν ο διπλός «Και πάλι χαίρετε» (2009) και ο αγγλόφωνος «Demo» (2010) με δέκα τραγούδια που βρέθηκαν 35 χρόνια μετά την ηχογράφησή τους στο αρχείο της «Lyra» και τα οποία δεν είχαν κυκλοφορήσει ως τότε.

«Μια φορά θυμάμαι», «Το Λέει Και Το Τραγούδι», «Ο Λύκος», «Το Τραγούδι Της Δραχμής», «Καφενείο», «Σερενάτα», «Τσάι Γιασεμιού», «Τα Ήσυχα Βράδυα», «Batida de Coco», «Μπαρ το Ναυάγιο» και άλλα είναι μερικές μόνο από τις επιτυχίες που τραγούδησε με τη χαρακτηριστική της φωνή.

Συγγραφική αγάπη
Ανήσυχο πνεύμα, η Αρλέτα δεν αρκέστηκε μόνο στη μουσική και τους στίχους. 

Το 1997 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές δικά της.

Η ίδια σε συνέντευξή της είχε πει «Ποτέ δεν επεδίωξα καριέρα και δεν νομίζω ότι έχω καριέρα. Ποτέ στη ζωή μου δεν επεδίωξα κασέ, αυτοπροβολή».

Η αρχή του τέλους

Ωστόσο, σύντομα η περιπέτεια με την υγεία της θα σταματούσε τα όποια όνειρά της. Όλα ξεκίνησαν την 11η Φεβρουαρίου του 2008. Ελάχιστα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη της συναυλία στο Βόλο.

Τότε εκείνη λιποθύμησε, έπειτα από εγκεφαλική αιμορραγία, που υπέστη. Άμεσα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο του Βόλου και οι γιατροί χαρακτήρισαν την κατάστασή της «σοβαρή».

Στην εντατική του Βόλου παρέμεινε σε καταστολή και σταθερή μα κρίσιμη κατάσταση. Κατάφερε να αναρρώσει αλλά αυτό ήταν η αρχή του τέλους. Η περιπέτειά της μόλις είχε ξεκινήσει.

Τέλη Γενάρη του 2017 η κατάστασή της κρίθηκε σταθερή, αλλά εκείνη επέμενε να δίνει μάχη με τη ζωή της. Αυτή τη φορά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Αγίου Όλγα», έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και έμφραγμα. Εκεί έμελλε να αφήσει και την τελευταία της πνοή.

Η Αρλέτα πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης 8 Αυγούστου στο νοσοκομείο της «Αγίας Όλγας» αφήνοντας πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε φίλους, συγγενείς αλλά και ολόκληρη την ελληνική μουσική σκηνή.



Spread the love