Spread the love


Καλύτερη είναι σήμερα από το πρωί η κατάσταση στα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Ζάκυνθο.

Αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο βρίσκονται 140 πυροσβέστες με 40 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές στην περιοχή της Βολίμας όπου είναι ανοιχτά τέσσερα μέτωπα σε Άγιο Νικόλαο, Αστέρι, Αλωνάκι, Ασκό και στα χωριά Αγαλά, Γαλάρο και Άγιο Λέοντα, ενώ υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης σε Καλαμάκι, Βασιλικό, όρο Βραχίωνα, Πηγαδάκια, Καταστάρι, Κοιλιωμένο για να προλάβουν τυχόν αναζωπύρωση των εστιών.

Οι ζημιές αποτιμώνται πλέον σε μερικές χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροκαλλιεργειών αλλά και σε υποδομές ηλεκτρικών και τηλεφωνικών δικτύων.

Εστίες πυρκαγιών εκδηλώθηκαν και σε κατοικημένες περιοχές στις Βολίμες, στο Καλαμάκι και στο Βασιλικό που θα μπορούσαν να βλάψουν εμφανώς και τουριστικές εγκαταστάσεις κι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρχές και τους επιχειρηματίες.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Ζάκυνθο μετά και τα τρία νέα μέτωπα που ξέσπασαν σε Γαλάρο, Καμπί και Άγιο Νικόλαο Βολιμών έφτασαν τις 15 από τις 11 Αυγούστου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, τονίζει σε δηλώσεις του ότι οι φωτιές που καίνε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες το νησί είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. «Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές. Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κολοκοτσάς, ενώ επικαλέστηκε και μαρτυρίες κατοίκων ότι η πρώτη φωτιά προέκυψε από εμπρησμό. Όπως είπε επίσης, αν και υπήρχε σχέδιο προετοιμασίας «είναι πρωτοφανές να ξεσπούν δέκα εστίες σε όλη τη Ζάκυνθο». «Το νησί μας είναι πανέμορφο και γι αυτό θέλησαν να την κάψουν», δήλωσε επίσης ο δήμαρχος Ζακύνθου, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές, και ότι επί δύο μέρες καταβλήθηκαν προσπάθειες προκειμένου να σωθεί το χωριό Αγαλάς.

Επίσης ο κ. Κολοκοτσάς ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες ζήτησε με έγγραφό του από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, κ. Νίκο Παπαθεοδώρου.



Spread the love