Spread the love


Τα ελληνικά νησιά δεν είναι γεμάτα μόνο με λευκές ασβεστωμένες κατοικίες. Κάποια από αυτά τα κοσμούν και κάποια ιδιαίτερα, αρχιτεκτονικά διαμάντια. Σπίτια με ιδιαίτερη διακόσμηση, προσαρμοσμένα στο τοπίο.

Παρακάτω παρουσιάζονται 10 πραγματικά ιδιαίτερα εξοχικά σπίτια που απέσπασαν και τα πιο… πολλά pins στο Pinterest. 

Silver House, Ζάκυνθος, του Ολυμπ Ντιούκ

Το νεοτεριστικό σπίτι του Ντιουκ ξεχωρίζει στη Ζάκυνθο. Κατάλοιπο, για να έρχεται σε αντίθεση με το γαλάζιο της θάλασσας. Ο αρχιτέκτονας με έδρα τη Βρυξέλλες είναι εμπνευσμένος από το «μπλε δεν έχει διαστάσεις, είναι πέρα από τις διαστάσεις» του Γάλλου καλλιτέχνη Ιβς Κλάιν ο οποίος είναι γνωστός για τα μονόχρωμα έργα του. Το σπίτι διαθέτει τεράστιους συρόμενους γυάλινες για να μοιάζουν ενιαίοι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι. Από μακριά το σπίτι μοιάζει να ξεσπάσει από την θάλασσα.

  • Σπίτι στην Αχλαδιές, Σκιάθος, από τη Λυδία Ξυνόγαλα

Αυτό το ρουστίκ σπίτι βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά της Σκιάθου. Εχει φυσικά απεριόριστη θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου, ενώ οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του το καθιστούν ιδιαίτερο: Το μωσαϊκό συνδυάζεται άψογα με τα σύγχρονα υλικά, δύο χαρακτηριστικά που σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη στέγη με τα χαλίκια και τα φυτά κάνουν το σπίτι να διαφέρει σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα στο νησί. 

  • Σπίτι στο Ηράκλειο, Κρήτη, από την Tense Architecture

Ενα ιδιαίτερο σπίτι, με… καμπύλες και ανοίγματα σε σημεία που δεν τα περιμένεις, κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να… ακολουθεί τον ήλιο. Η κατοικία αυτή κατασκευάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει έδρα την Αθήνα για να καλύψει τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας. 

  • Σπίτι στην Πάρο, από την React Architects

Ενα σπίτι απόλυτα προσαρμοσμένο στο τοπίο, από την ανατολική πλευρά, μάλιστα, μοιάζει να γίνεται ένα με το επικλινές έδαφος, το οποίο είναι κτισμένο σε σχήμα Π. Δηλαδή όπως όλα τα παραδοσιακά σπίτια που ήταν χτισμένα γύρω από ένα κέντρο. Αυτή τη φορά το κέντρο είναι η αυλή και η πισίνα. 

  • Στέρνα, Νίσυρος, από τον Γρεγκ Χατζηιωαννίδη 

Το εσωτερικό αυτής της κατοικίας του 17ου αιώνα στη Νίσυρο, αποκαταστάθηκε από το σχεδιαστή Γκρεγκ Χατζηιωννίδη, ο οποίος χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες του σπιτιού από το παρελθόν για την ανακατασκευή του. Πολλά στοιχεία από το παρελθόν διατηρήθηκαν, υλικά επαναχρησιμοποιήθηκαν και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. 

  • Εξοχικό στη σαντορίνη, από την Kapsimalis Architects

Στη Μεσσαρά στη Σαντορίνη βρίσκεται ένα εκπληκτικό σπίτι, με θέα προς τη θάλασσα αλλά και προς το χωριό. Με σαφή επιρροή από το μοντερνισμό αλλά ακολουθώντας τις παραδοσιακές αρχιτεκτονικές γραμμές του νησιού, αυτό το ηλιόλουστο σπίτι μοιάζει να έχει… κουρνιάσει στο επικλινές έδαφος της Σαντορίνης. 

  • VNC, Μήλος, από τους decaArchitecture

Αυτό το ειδυλλιακό εξοχικό σπίτι, χτισμένο σε ένα βράχο στη Μήλο, είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι πλήρως ενταγμένο στο τοπίο. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με τους αμπελώνες γύρω του και το τοπίο δημιουργούν ένα άκρως ιδιαίτερο αποτέλεσμα. 

  • Εξοχικό στη Σαντορίνη, από τους Kapsimalis Architects

Το δύο υπνοδωματίων εξοχικό στη Σαντορίνη ανακαινίσθηκε με σκοπό να αυξηθεί η λειτουργικότητά του. Η θέα από τη βεράντα που απέκτησε κόβει την ανάσα, ενώ η πισίνα που δημιουργήθηκε… βυθίστηκε στο βράχο. Οι αρχιτέκτονες επιδίωξαν ακόμη να φτιάξουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα ανοίγματα προκειμένου αφενός να μπαίνει όσο το δυνατό περισσότερο φυσικό φως αλλά και είναι αμεσότερη η σύνδεση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. 

  • Βίλα Ypsilon, Πελοπόννησος, από τους LASSA

Μπορεί να μην βρίσκεται σε νησί αλλά στην Πελοπόννησο, ωστόσο, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του επέτρεψε μια… εξαίρεση στη λίστα. Μοναδικό, ενταγμένο πλήρως στο τοπίο, αφού αν το κοιτάξεις από ψηλά δεν το… βλέπεις καν, αυτό το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά σπίτι είναι δημιουργία του στούντιο LASSA. Η απαίτηση των πελατών ήταν ότι ήθελαν ένα σπίτι από το οποίο θα είχαν απεριόριστη θέα: στη γη τριγύρω, στα βουνά, στις ακτές. Και τα κατάφεραν. 

  • Βίλα Mirage, Τήνος, από τους Kois Associated 

Σκοπός του αθηναϊκού αρχιτεκτονικού γραφείου ήταν να δημιουργήσει μια… αόρατη όαση. Και τα κατάφεραν. Κάτω από αυτή την πισίνα κρύβεται ένα εκπληκτικό σπίτι το οποίο είναι… σκαλισμένο στο έδαφος. Η πισίνα λειτουργεί ως τεράστιος καθρέφτης και βοηθά το σπίτι να… καμουφλαριστεί στο περιβάλλον. 



Spread the love