Spread the love


Αντιμέτωποι με την πύρινη κόληση βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι κάτοικοι των Μαριών Ζακύνθου, καθώς οι φλόγες, που σε πολλές περιπτώσεις έφθαναν τα 20 με 25 μέτρα, περικύκλωσαν το χωριό.

Γύρω στις 11:30 το βράδυ οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια, αποθήκες και αγροικίες, καταστρέφοντας κάποια από αυτά. Αργά τη νύχτα της Κυριακής, η πύρινη λαίλαπα έκαψε σπίτι που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό Μαριές, μέσα στο δάσος.

Τουλάχιστον 20 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως αναφέρει το imerazante.gr, απομακρύνθηκαν από το χωριό με μικρά λεωφορεία του Δήμου, οι υπόλοιποι κάτοικοι όμως έμειναν στο χωριό προκειμένου να προσπαθήσουν να σώσουν τις περιουσίες τους και παρά την εντολή για εκκένωση.

Μόνο μετά τις 02:00 οι φλόγες επιτέλους «έπεσαν», και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, συχνά επικίνδυνες, αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τους πυροσβέστες.

Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες βρίσκονται ακόμη στους δρόμους του χωριού και περιμετρικά του οικισμού, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν όλη τη νύχτα, προστατεύοντας σπίτια και ανθρώπινες ζωές.

Αυτή τη στιγμή το μέτωπο βρίσκεται νοτιανατολικά πίσω από την πλαγιά, πάνω από τις Μαριές, ωστόσο αν συνεχίσει να καίει ανατολικά, θα κινδυνέψει άλλο χωριό. Οι Μαριές, αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να απειλούνται.

Καταγγελίες κατοίκων: «Μας άφησαν μόνους με την φωτιά!»

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλαν ότι υπάρχει πολύ μικρή πυροσβεστική δύναμη και εξέφρασαν το παράπονο ότι είναι μόνοι τους και κινδυνεύουν. «Μας έχουν εγκαταλείψει» διαμηνύουν δραματικά. «Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Η περιφέρεια δεν έχει στείλει ούτε ένα όχημα «Αν έχουν τσίπα στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια να παραιτηθούν απόψε» δήλωσε άλλος κάτοικος των Μαριών.

Υποπτος για εμπρησμό;

Περίπου στις 22:00 στην περιοχή Βολίμες, πυροσβέστες και κάτοικοι επιχείρησαν να σταματήσουν αλλοδαπό που επέβαινε σε μοτοσυκλέτα. Ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σήμα για έλεγχο, εγκατέλειψε την μοτοσυκλέτα και επιχείρησε να διαφύγει πεζός αλλά συνελήφθη. Οι αρχές εξετάζουν αν έχει σχέση με τους δύο άνδρες σε μοτοσυκλέτα τους οποίους εντόπισε το μεσημέρι πυροσβεστικό ελικόπτερο να επιχειρούν εμπρησμό στην ορεινή περιοχή των Μαριών. Σύμφωνα με το imerazante έχει γίνει μια ακόμη προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό.

Μεγάλες καταστροφές στην Αναφωνήτρια

Η φωτιά καίει για τρίτη ημέρα σήμερα και εκτός από το σπίτι στις Μαριές χθες, το Σάββατο, τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων κάηκαν στο χωριό της Αναφωνήτριας.  Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της. Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.



Spread the love