Spread the love


Τα επεισόδια μεταξύ εφοριακών και επαγγελματιών πληθαίνουν την καλοκαιρινή περίοδο, μαζί με την ένταση που τα συνοδεύει, καθώς οι συνεχόμενοι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου αποτελούν ενόχληση για τους ιδιοκτήτες.

Για την ολοκλήρωση ελέγχου αναφορικά με την ανασφάλιστη εργασία σε επιχείρηση στον Βόλο πριν από λίγες μέρες, ήταν απαραίτητη η παρουσία της αστυνομίας, καθώς μόλις ο ιδιοκτήτης χώρου εστίασης αντιλήφθηκε το κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που μετέβη για έλεγχο, προσπάθησε να «φυγαδεύσει» εργαζόμενο που απασχολούνταν ανασφάλιστος ενώπιον των εκπροσώπων των ελεγκτικών μηχανισμών.

Οταν ο επαγγελματίας αρνήθηκε να προσκομίσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου εργαζόμενου για τη βεβαίωση της παράβασης, η ένταση αυξήθηκε με αποτέλεσμα -όπως αναφέρουν πληροφορίες- ο επαγγελματίας να επιχειρεί να κινηθεί εναντίον των ελεγκτών σπρώχνοντας ό,τι έβρισκε μπροστά του.

Η αστυνομία κληθηκε μόλις «άναψαν» τα αίματα, χωρίς ωστόσο να κριθεί αναγκαία η παρέμβασή της, καθώς όταν ηρέμησαν τα πνεύματα ο επαγγελματίας, ζήτησε συγνώμη στους ελεγκτές, παραλαμβάνοντας τη βεβαίωση παράβασης της εργατικής νομοθεσίας, η οποία του επέσυρε πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ.

Γενικότερα πάντως τις τελευταίες μέρες κλιμάκια τεσσάρων διαφορετικών υπηρεσιών πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλο το νομό της Μαγνησίας για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας και εισφοροδιαφυγής.

Τα αναφερόμενα κλιμάκια αποτελούνται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, από συνεργεία ελέγχου από το ΙΚΑ, κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας και, τέλος, ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα είναι πολλά, και δεν αφορούν μόνο ανασφάλιστους εργαζόμενους αλλά σχετίζοντας και με παραβιάσεις του ωραρίου εργασίας, την αλλαγή των ρεπό και τη μη δήλωση της ειδικότητας με την οποία απασχολείται ο εκάστοτε εργαζόμενος σε κάθε επιχείρηση.



Spread the love