Spread the love


Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Μόλα Καλύβα.

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ αναμένεται η συνδρομή εναέριων μέσων. Οι κάτοικοι της περιοχής παρέμεναν άγρυπνοι στις αυλές των σπιτιών τους μέχρι αργά τη νύχτα, καθώς η φωτιά έφτασε κοντά στον οικισμό.

Ο ανεπίσημος απολογισμός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είναι ότι έχουν καταστραφεί τουλάχιστον δύο σπίτια στην περιοχή Μόλα Καλύβα, ενώ μεγάλες εκτιμάται ότι είναι οι καμένες εκτάσεις στο πευκοδάσος της περιοχής και έχουν καταστραφεί και ελαιόδεντρα.

«Ηταν φρίκη. Πάθαμε σοκ. Νιώσαμε εγκλωβισμένοι. Η πρώτη σκέψη ήταν να μαζέψουμε τα απολύτως απαραίτητα σε περίπτωση που θα έπρεπε να εκκενωθεί ο οικισμός» περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πανδώρα Κουγκαριώτου, ιδιοκτήτρια επιχείρησης στην Μόλα Καλύβα, τις πρώτες στιγμές μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Χρηστοφορίδης, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων, ανέφερε ότι μέσα σε μόλις λίγα λεπτά είδε το δάσος να «λαμπαδιάζει» και να «παραδίδεται στις φλόγες». Ο ίδιος επισήμανε ότι τα κουκουνάρια από το πευκοδάσος «έσκαγαν σαν βόμβες δημιουργώντας συνεχώς νέες εστίες φωτιάς». «Χωρίς δεύτερη σκέψη σπεύσαμε με ό,τι μέσα διαθέταμε να βοηθήσουμε στην κατάσβεση», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι κατέβρεχαν τις αυλές των σπιτιών τους με λάστιχα, ενώ οι πυκνοί καπνοί είχαν κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί ξένοι τουρίστες, ακόμη και αυτή την εποχή.

Τα άλλα πύρινα μέτωπα

Η πυροσβεστική όμως δίνει μάχη και σε άλλα πύρινα μέτωπα, καθώς σε εξέλιξη είναι οι φωτιές που ξέσπασαν σε Σέρρες, Δράμα και Θεσσαλονίκη.

Στο Σιδηρόκαστρο Σερρών χρειάστηκε να απομακρυνθούν ένοικοι ξενοδοχείου, εξαιτίας του καπνού από την πυρκαγιά. Εκεί επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ και σε δασική έκταση στην περιοχή Λιβάδι Θεσσαλονίκης, όπου επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Τέλος, σε εξέλιξη είναι η φωτιά και στη Δράμα, την οποία προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο 66 πυροσβέστες με 27 οχήματα και 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα.



Spread the love