Spread the love


Η εισαγωγή της ψηφιακής δεξιότητας στην εκπαίδευση τίθεται στην προμετωπίδα της ψηφιακής πολιτικής της ΕΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η επίτροπος της ΕΕ για τα θέματα της Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ.

«Η εκπαίδευση και η προστασία των ανηλίκων είναι ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί τη συλλογική εργασία και των επιτρόπων της ΕΕ και των τοπικών κυβερνήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά η επίτροπος.

Η κα Γκαμπριέλ η οποία ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών για τις προτεραιότητες στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, είπε ακόμη ότι στο επίκεντρο της ΕΕ βρίσκονται οι ψηφιακές δεξιότητες, καθώς μόνο το 35% του ενεργού πληθυσμού της ΕΕ έχει τέτοιου είδους δεξιότητες και γνώσεις βασικές στο ίντερνετ, και αυτό ενώ σε μερικά χρόνια το 90% των θέσεων απασχόλησης θα απαιτούν αυτές τις γνώσεις. Από τις αρχές του 2018 θα υπάρξει ένα νέο σχέδιο που θα αφορά τους φοιτητές. Πιλοτικό πρόγραμμα δε θα επιτρέψει σε 5.000 έως 6.000 φοιτητές να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε άλλο κράτος-μέλος σε θέματα ψηφιακής πολιτικής.

Η επίτροπος της ΕΕ χαρακτήρισε την ψηφιακή μετάλλαξη, πρόκληση που πρέπει να αποφέρει οφέλη και στην οικονομία και στην κοινωνία. «Η ψηφιακή αγορά είναι μια αγορά 415 δισ. ευρώ για τους Ευρωπαίους πολίτες», υπενθύμισε η επίτροπος και ενημέρωσε πως οι τομείς που προκρίνονται είναι οι διαδικτυακές πλατφόρμες να αποφέρουν πλεονεκτήματα για την οικονομία και την κοινωνία, η ανάπτυξη της οικονομίας των δεδομένων και η κυβερνοασφάλεια.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις δράσεις για την ασφάλεια και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, «επιθέσεις που μας άγγιξαν όλους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η κα Γκαμπριέλ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη νομοθετική πρόταση που αφορά τις πλατφόρμες, ώστε να αντιμετωπιστούν αθέμιτες πρακτικές από επιχειρήσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό. Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, η επίτροπος σχολίασε πως αποτελεί ένα «στοιχείο κλειδί» λέγοντας ακόμα: «Αν δεν αναπτυχθούν κοινές βάσεις δεδομένων και δεν υπάρξει εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη της ένωσης, η κατάσταση θα παραμείνει ίδια». Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των δεδομένων, υποστήριξε ότι «δεν χρειαζόμαστε μόνο την προστασία των προσωπικών δεδομένων, χρειαζόμαστε και το απόρρητο στη διαδικασία, αλλά και δράσεις στο πεδίο της συνεκτικότητας, καθώς πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι στα μηνύματα που διαβιβάζουμε στους πολίτες». «Πρέπει έχουμε το θάρρος να λέμε στους εταίρους ότι έχουμε αξίες και αρχές, χωρίς παράλληλα να φρενάρουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», είπε επίσης η επίτροπος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε εξάλλου και στα «fake news», επικαλούμενη την προτροπή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να υπάρξουν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 



Spread the love