Spread the love


Τελευταία ημέρα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης η σημερινή και οι επισκέπτες της ΔΕΘ θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της Έκθεσης, να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και να απολαύσουν το ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Η έκθεση ανοίγει τις πύλες τις στις 10 το πρωί και λειτουργεί μέχρι τις 10 το βράδυ

Από το σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν, πέρα από τη συναυλία του Σάκη Ρουβά, η οποία θα ξεκινήσει στις 21.30, στο Stage της ΔΕΘ, οι εξής εκδληλώσεις:
– 11.00- 13.00 Συν. Κέντρο Νικόλαος Γερμανός- Ημερίδα “Πρώτες βοήθειες ατυχημάτων ηλεκτρολόγων”
– 17.00 Νότια Πύλη ΔΕΘ, απονομή επάθλων στους νικητές του 50ου Ράλλυ ΔΕΘ
– 19.30 Επιδείξεις ξιφασκίας στο πάρκο του κτιρίου διοίκησης

Τι θα δούμε στους χώρους της ΔΕΘ 

Βeach bar

Ένα beach bar με πισίνα, ξαπλώστρες, αμμουδιά, μουσική και κοκτέιλ σας περιμένει για έναν τελευταίο καφέ, στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η στάση δροσιάς που κρατά ζωντανό το καλοκαίρι μέσα στο φθινόπωρο λειτουργεί στον υπαίθριο χώρο, έξω από την αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» και έχει γίνει “hot spot” για τους λάτρεις του καφέ και όχι μόνο.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν όχι μόνο τον κλασικό φραπέ αλλά και κοκτέιλς με βάση τον καφέ, τα οποία προσφέρονται δωρεάν.

To beach bar στήθηκε στο πλαίσιο του Μουσείου Φραπέ που λειτουργεί φέτος στη ΔΕΘ, με αφορμή της συμπλήρωση εξήντα χρόνων από την ανακάλυψη του νες φραπέ, στη ΔΕΘ και ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να κατακλύζει τους χώρους του.

Μουσείο Φραπέ

Πριν από 60 χρόνια, κατά τη διάρκεια της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακαλύφθηκε ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων, τo Nescafé Frappé. Ο υπάλληλος του αντιπροσώπου της Nestlé στην Ελλάδα, Δημήτρης Βακόνδιος, θέλοντας να φτιάξει το Nescafé του, διαπιστώνει πως έχει τελειώσει το ζεστό νερό. 
Λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε, ο υπάλληλος κατέφυγε σε έναν αυτοσχεδιασμό: δύο κουταλιές Nescafé σε ένα σέικερ και κρύο νερό. Και έτσι, τόσο απλά και αναπάντεχα ανακαλύφθηκε το Nescafé Frappé, που απολαμβάνουμε εδώ και 60 χρόνια.
Το «Μουσείο Frappé powered by Nescafé» είναι αφιερωμένο στην ιστορία του καφέ, στους μύθους και τις αλήθειες που τον συνοδεύουν αλλά και την παραγωγική διαδικασία. 

To βαγόνι του μετρό

Την ευκαιρία να δουν από κοντά το πρώτο βαγόνι του μετρό Θεσσαλονίκης έχουν όσοι θα επισκεφθούν την 82η Διεθνή Έκθεση και σήμερα Κυριακή, τελευταία ημέρα της λειτουργίας της.
Πρόκειται για το νέο υπερσύγχρονης τεχνολογίας βαγόνι, χωρίς οδηγό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τα δρομολόγια του μετρό Θεσσαλονίκης, με την έναρξη της λειτουργίας του έργου.
Το βαγόνι βρίσκεται στην βόρεια είσοδο της Έκθεσης (είσοδος από Εγνατία) και ήδη οι επισκέπτες άρχισαν να εισέρχονται σε αυτό, να φωτογραφίζονται και να ενημερώνονται για την πορεία του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το βαγόνι του μετρό, η Αττικό μετρό είναι παρούσα και με περίπτερο στη φετινή ΔΕΘ. Πρόκειται για το σταντ των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο 15 όπου το μετρό «παρίσταται», παρέα με τον ΟΑΣΘ.

Προσομοιωτές οδήγησης, εξομοιωτές μέθης και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Γεύσεις από την Ελλάδα

Οι επισκέπτες της ΔΕΘ έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αλλά και να αγοράσουν λιχουδιές από όλη την Ελλάδα.Στο περίπτερο 7 βλέπετε όλη την Ελλάδα στο πιάτο σας μέσα από ένα φεστιβάλ γεύσεων, ενώ στο περίπτερο 4 βρίσκετε την πιο λαχταριστή γωνιά γαστρονομίας.
Από λουκουμάδες και καραμελωμένα αμύγδαλα μέχρι κρητικές λιχουδιές όπως γραβιέρα, απάκι, καλτσούνια και παραδοσιακές πίτες με μυζήθρα. Ακόμα μπορείτε να βρείτε ρακί, μέλι, λάδι αλλά γλυκά του κουτουλιού.
Πολλά από αυτά μπορείτε να τα δοκιμάσετε δωρεάν και το σίγουρο είναι ότι η δοκιμή θα σας κάνει να βάλατε το χέρι στην τσέπη και να αγοράσετε και για το σπίτι.

Η Κίνα στην 82η ΔΕΘ

Εντυπωσιακή μακέτα εργοστασίου υγροποίησης άνθρακα, μικρογραφία τρένου υψηλής ταχύτητας, μακέτες πλοίων μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, της Cosco, μακέτα μη επανδρωμένου αεροσκάφους και ένα ρομπότ που σερβίρει τους επισκέπτες αναψυκτικά, είναi ορισμένα μόνο από όσα μπορεί να δει κανείς στο περίπτερο 13 της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι αφιερωμένο στην τιμώμενη χώρα, την Κίνα.
Από το περίπτερο της Κίνας δεν θα μπορούσαν να λείψουν εταιρείες με είδη ένδυσης, κοσμήματα και διακοσμητικά, οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού.

ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ στη ΔΕΘ

Τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον άγνωστο και μεγάλο κόσμο της αεροδιαστημικής, τον πρώτο ελληνικό πύραυλο και τον δορυφόρο που ανιχνεύει ακτινοβολία από ουράνια σώματα, έχουν όσοι επισκεφθούν το περίπτερο του ΑΠΘ, στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (περίπτερο 14, σταντ 22).
Παράλληλα, το κοινό μπορεί εύκολα μέσα από το κινητό του να μετρήσει τα αντανακλαστικά του, το πόσο γρήγορα αντιδρά σε οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα και να συγκρίνει την απόδοσή του σε σχέση με την ηλικία και το φύλο του.

Στον χώρο του περιπτέρου εκτίθεται επίση ο κίονας Nymph in Arcadia, ύψους περίπου 2,5 μέτρων, όπου πάνω του μπορεί να διαβάσει κανείς αφαιρετικά στιγμές από τον πολιτισμικό, λαογραφικό πλούτο της ελληνικής παράδοσης και του ελλαδικού φυσικού περιβάλλοντος.
Πρόκειται για ορισμένα μόνο από τα πολλά επιτεύγματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στην 82η ΔΕΘ.

Η φοιτητική ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα, οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία των κοχλιακών εμφυτευμάτων για παιδιά με προβλήματα ακοής, ζητήματα που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα ανοιχτά δεδομένα, την επιχειρησιακή έρευνα, την κρυπτογραφία, καθώς και οι εξελίξεις για την παραοικονομία στην Ελλάδα παρουσιάζονται μεταξύ άλλων, στο stand 5 του Περιπτέρου 14 – Academia του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Επίσης, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου ενημερώνουν το κοινό για τα 8 προπτυχιακά Τμήματα, τα 33 μεταπτυχιακά προγράμματα, τα 50 προγράμματα Εξειδίκευσης, καθώς και τις Ακαδημίες του Ιδρύματος για παιδιά.

Μια από τις καινοτομίες της φετινής παρουσίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι ένα παράλληλο εργαστήριο σχεδιασμού επαγγελματικής σταδιοδρομίας, το οποίο λειτουργεί καθ’ όλη την διάρκεια της Έκθεσης. 

Η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη

Eίναι ένα 60λεπτο ντοκιμαντέρ που αφηγείται τις εμπειρίες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της μεγαλύτερης και πιο καταστροφικής πυρκαγιάς στην ιστορία της πόλης.
Παράλληλα αποκαλύπτει τη φιλοσοφία και τα παρασκήνια της τεράστιας οικιστικής αλλαγής που ακολούθησε, καθώς η πυρκαγιά αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της σύγχρονης πόλης όπως την ξέρουμε σήμερα.
Πρώτη προβολή στην 82η ΔΕΘ μόνο με το εισιτήριο εισόδου.
Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης – Προβολές καθημερινά σε τακτά διαστήματα.

Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά

Το πιο συναρπαστικό, θεματικό πάρκο, οι «Μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», μετά από απαίτηση του κοινού, άνοιξε μόνο για 9 μέρες και πάλι τις πύλες του στο κοινό, προτού ταξιδέψει στην Αθήνα. 
Οι επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ, έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο φαντασμαγορικό, θεματικό πάρκο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εμπνευσμένο από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και τους γνωστότερους ήρωες του διεθνώς καταξιωμένου, μεγάλου, Έλληνα δημιουργού.

Στο περίπτερο 1, οι λάτρεις των παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά, ανεξαρτήτως ηλικίας, ζουν την ανεπανάληπτη εμπειρία του πρωτότυπου θεματικού πάρκου, που φέρει την υπογραφή του διάσημου συγγραφέα. Σε ένα παραμυθένιο σκηνικό, εμπνευσμένο από τα δημοφιλέστερα παραμύθια, μαζί με τον δαιμόνιο δημοσιογράφο Πίκο Απίκο, την Πουπού την αλεπού, τον Σωτήρη το καρπούζι, και άλλους, αγαπημένους ήρωες, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια καταιγιστική διαδρομή σε χώρες άγνωστες και ζούγκλες μακρινές!

Ακούν συναρπαστικές ιστορίες, θα λύσουν αξεδιάλυτα μυστήρια, θα αψηφήσουν τις ραδιουργίες της Δόνας Τερηδόνας, τις απειλές της μάγισσας Φρικαντέλας και τις παγίδες που στήνει ο Ρούνι Ρούνι, το ύπουλο, κακό γουρούνι.

Με μικρή επιπλέον χρέωση κατά την είσοδο στη ΔΕΘ, οι “Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά” σάς περιμένουν για να ταξιδέψετε στην ανεπανάληπτη μαγεία της φαντασίας και των παραμυθιών του πολυαγαπημένου συγγραφέα!
Εισιτήριο για το θεματικό πάρκο «Οι Μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά»: 3€ / άτομο άνω των 3 ετών, οικογενειακό 4 ατόμων: 10€

Ισχύει για τους επισκέπτες της ΔΕΘ οι οποίοι πρώτα πλήρωσαν το εισιτήριο στις εξωτερικές πύλες για την είσοδό τους στη ΔΕΘ. 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
ΚΥΡΙΑΚΗ 17/9: 10:00-22:00
Εισιτήριο εισόδου: 5,00€
Πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ, Εισιτήριο: 3,00€
Θα ισχύει για παιδιά από 3 χρονών και άνω.
Οικογενειακό Εισιτήριο 4 άτομα, 2 ενήλικες και 2 παιδιά στην τιμή των 15€ για όλες τις ημέρες.
Για πενταμελή οικογένεια, 2 ενήλικες και 3 παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών, η τιμή εισιτηρίου του πέμπτου ατόμου θα είναι 5€.
Σε ότι αφορά τα ΑΜΕΑ, θα ισχύει η δωρεάν είσοδος μόνο για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Πληροφορίες: helexpo.gr, thestival.gr 



Spread the love