Spread the love


Μια λέξη, η «γνωμοδοτική», απειλεί να βάλει φουρνέλο στην πιο εμβληματική και πολυσυζητημένη επένδυση στην Ελλάδα: το Ελληνικό.

Τυχόν επίσημη επίκλησή της για να ξεπερασθούν τα εμπόδια, το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε εμπλοκή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στην όλη υπόθεση, οπότε… χαιρέτα μας τον πλάτανο! Διότι η αναφορά στην ανακοίνωση του χθεσινού Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ (συγκλήθηκε εκτάκτως από τον Αλέξη Τσίπρα, για να βρεθεί τρόπος να παρακαμφθούν οι «κωλυσιεργίες» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διά των συνεχών αναβολών των συνεδριάσεών του) ότι «η αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική, και υπάρχει ανάγκη να ληφθούν ταχύτατα όλες οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης», δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρακάμψει τυχόν αρνητική απόφαση του ΚΑΣ κατά την -εκ… τετάρτης συνεχούς φοράς αναβολής- συνεδρίασή του την προσεχή Τρίτη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, την κυβερνητική παρέμβαση δηλαδή για να παρακαμφθεί το ΚΑΣ, δείχνει και η σημερινή δήλωση του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα ότι «η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει, οποιαδήποτε απόφαση κι αν λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο», αφού «το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα και ακόμα κι αν κρίνει ότι ορισμένες εκτάσεις στο Ελληνικό είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τα έργα θα υλοποιηθούν χωρίς διακοπές ή καθυστερήσεις».

Θα επιχειρήσει να παρακάμψει τη «γνωμοδοτική» αρμοδιότητα του ΚΑΣ η κυβέρνηση, σε περίπτωση που την Τρίτη υπάρξει αρνητική για την επένδυση απόφαση, ή… μια ακόμη αναβολή της συνεδρίασης του Συμβουλίου;

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση αποδύεται σε μια μεγάλη επιχείρηση να πείσει το ΚΑΣ και τους διαφωνούντες αρχαιολόγους, για να ξεμπλοκαριστεί η επένδυση. Το ζήτημα είναι το «πώς» θα επιχειρήσει να παρακάμψει τη «γνωμοδοτική» αρμοδιότητα του ΚΑΣ η κυβέρνηση, σε περίπτωση που την Τρίτη υπάρξει αρνητική για την επένδυση απόφαση, ή… μια ακόμη αναβολή της συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Αν επιλεγεί η λύση τής διά νομοθετικής ρύθμισης ή υπουργικής απόφασης παράκαμψη της «γνωμοδοτικής» απόφασης του ΚΑΣ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αντιδρούντες στην επένδυση θα προσφύγουν αμέσως στο ΣτΕ (και τις μακρές διαδικασίες του) και θα αμφισβητήσουν το εάν και κατά πόσον η αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική. Στην ουσία, η όλη επένδυση θα παραπεμφθεί για τα καλά στις καλένδες. Ήδη, πάντως, νομικοί κύκλοι εκφράζουν την άποψη ότι οι αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι δεσμευτικές…

Στα δύο το κυβερνητικό στρατόπεδο
Ταυτόχρονα, από επιχειρηματικούς κύκλους διατυπώνεται και η εξής απορία: αφού η γνώμη της κυβέρνησης είναι ότι η αρμοδιότητα είναι απλώς «γνωμοδοτική», τότε προς τι όλη αυτή η πολύχρονη καθυστέρηση στην υλοποίηση της μεγαλύτερης επένδυσης στη χώρα; Γιατί, μετά την πρώτη αρνητική απόφαση του ΚΑΣ, η κυβέρνηση δεν την… παρέκαμψε (όπως τώρα διατείνεται ότι μπορεί να κάνει) και άφησε το θέμα να τρενάρει;

Αξίζει εν προκειμένω να σημειωθεί ότι και κατά το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα με το εάν τελικώς ελήφθη ομόφωνη απόφαση, διαπιστώθηκε μεγάλη διάσταση απόψεων.

Σχεδόν τα μισά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν επιφυλακτικά για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η επένδυση, εξέφρασαν δε αντιρρήσεις για τις πιέσεις στο ΚΑΣ και επέμειναν ότι πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά όλες οι προβλέψεις των νόμων. Ουσιαστικά, οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ρένα Δούρου, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης διαμόρφωσαν ατύπως το μπλοκ των επιφυλακτικών ως προς την επένδυση και τις διαδικασίες.

Με την άποψη αυτή φάνηκε να τάσσεται στο τέλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ήταν γενικά πιο προσεκτικός. Από την άλλη, οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πάνος Ρήγας και Γιάννης Μπαλάφας ήταν στη λογική να προωθηθεί πάση θυσία και το ταχύτερο δυνατόν η επένδυση, ώστε να μη ναυαγήσει το αφήγημα περί ανάπτυξης και επενδύσεων στη χώρα.

 



Spread the love