Spread the love


Νεκρούς, τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν πίσω τους οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν από τα ξημερώματα της Τετάρτης τη δυτική Αττική, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα.

Οι περιοχές της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και τις Ελευσίνας βυθίστηκαν στο πένθος, στα λασπόνερα και στα μπάζα.

Η ανάσυρση νεκρής ηλικιωμένης γυναίκας νωρίς το πρωί από το υπόγειο διαμέρισμά της στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα, αποτέλεσε απλά την αρχή της τραγωδίας, με τα θύματα να αυξάνονται ώρα με την ώρα. Από τους 15 νεκρούς, οι 13 εντοπίστηκαν στην περιοχή της Μάνδρας, η οποία υπέστη και το μεγαλύτερο πλήγμα.

Θύματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε υπόγεια, άλλα εντός σπιτιών ή μαγαζιών, ορισμένα σε υπαίθριους χώρους μέσα στον οικισμό, και άλλα παρασύρθηκαν από τα νερά στο δρόμο, κατά κύριο λόγο στην παλαιά εθνική οδό Μάνδρας – Θηβών. Δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μέσα στη θάλασσα, στην περιοχή του Ασπροπύργου, προφανώς παρασυρμένες από τα νερά της βροχής.

Οι νεκροί

Μία 82χρονη γυναίκα εντοπίστηκε περίπου στις 10:00 το πρωί νεκρή στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη. Είχε εγκλωβιστεί από τα νερά που έφθασαν σε πολύ μεγάλο ύψος.

Περίπου μία ώρα αργότερα, στην οδό Αγαμέμνωνος στην Μάνδρα, ένας ηλικιωμένος άνδρας εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες νεκρός στο πλημμυρισμένο σπίτι του.

Στη συνέχεια εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας περίπου 65 ετών. Ο άνδρας αυτός βρέθηκε σε προαύλιο χώρο στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

Το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός ένας ακόμη άνδρας, περίπου 50 ετών, στον προαύλιο χώρο επιχείρησης στο 3ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών – Θηβών, στη Μάνδρα.

Στον τραγικό κατάλογο μπήκε και μία γυναίκα που εγκλωβίστηκε από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στην οδό Αίαντος στην Μάνδρα.

Παράλληλα, στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου εντοπίστηκαν δύο σοροί ανθρώπων ηλικίας 81 και 55 ετών.

Ακόμη τρεις άνδρες και μία γυναίκα ανασύρθηκαν αργά το μεσημέρι νεκροί. Ο ένας άνδρας εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο στην περιοχή Ψαλίδι της Μάνδρας, ενώ η γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην οδό Στρατηγού Ρόκα στην Μάνδρα.

Στη λίστα προστέθηκε νεκρός άνδρας που εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, μια γυναίκα που ανασύρθηκε νεκρή από εσωτερικό χώρο επιχείρησης στην συμβολή Αγ.Αικατερίνης και Ρόκα και δύο ακόμη νεκροί άνδρες ο ένας εκ των οποίων εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στο 5-6 χλμ Μάνδρας-Θηβών, στη ΜάνδραΑττικής.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν περίπου στις 4:30 το πρωί, αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων την ώρα εκείνη βρίσκονταν ακόμη στα κρεβάτια τους.

Προκαταρκτική έρευνα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις φονικές πλημμύρες διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος.

Θα ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και αν χρειαστεί θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Ανάμεσα στα ενδεχόμενα αδικήματα που ερευνώνται είναι και πολεοδομικές παραβάσεις.

Άλλωστε, παρά τη δεδομένη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, ρόλο στην εξέλιξη διαδραμάτισαν τα μπαζωμένα ρέματα και οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

Εθνικό πένθος

Αργά το απόγευμα, και με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κήρυξε εθνικό πένθος, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.

Στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα μετέβη το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου καθώς και από εκπροσώπους της Πολιτικής Προστασίας, της πυροσβεστικής και του στρατού.

Δυτική Αττική Δυτική Αττική Δυτική Αττική Δυτική Αττική Δυτική Αττική Δυτική Αττική

Δυτική Αττική Δυτική Αττική Δυτική Αττική Δυτική Αττική



Spread the love