Spread the love


Εντός του τρέχοντος μηνός εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η καθημερινή διανομή 130.000 ζεστών γευμάτων σε σχολικές μονάδες, σε όλη την επικράτεια, όπως γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Αυτή τη στιγμή, είμαστε εν αναμονή της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους, στο οποίο έχουν πάει εδώ και μία εβδομάδα τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού για 130.000 γεύματα, καθημερινά σε όλη την Ελλάδα. Ο διαγωνισμός περαιώνεται αυτές τις ημέρες και αμέσως μετά θα αρχίσει η πραγματική διανομή των σχολικών γευμάτων, ελπίζουμε μέσα στον Νοέμβριο» επισήμανε η κ. Φωτίου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

 Στον διεθνή διαγωνισμό, όπως διευκρίνισε, μετείχαν 93 εταιρείες, «μία πρωτόγνωρη διαδικασία, που σημαίνει και ότι έχει γίνει πια θεσμική κατοχύρωση των σχολικών γευμάτων στην Ελλάδα για το δημόσιο σχολείο». «Πρόκειται για εξαιρετικά πρωτότυπο διαγωνισμό, γιατί εδώ δεν έχουμε μειοδοσία, δεν μπορούμε να ρίξουμε την ποιότητα -όλα τα προϊόντα περιγράφονται ακριβώς, πρέπει να είναι αγνά και να ανταποκρίνονται στη μεσογειακή διατροφή», εξήγησε, προσθέτοντας ότι με την ολοκλήρωση του προγραμματισμού για τη φετινή σχολική χρονιά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό, ο οποίος θα αφορά τα σχολικά γεύματα της επόμενης χρονιάς. «Δε θεωρώ ότι είναι ένας θεσμός απλά για τη φτώχεια, είναι ένας θεσμός εκπαιδευτικός, που με την κυβέρνηση τη δική μας ήλθε για να μείνει», τόνισε η αν. υπουργός.

«Από το ΚΕΑ στην αγορά εργασίας»

Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) η κ. Φωτίου επανέλαβε ότι το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να μη γίνει παγίδα φτώχειας. «Ελπίδα μας είναι να βγάζουμε συνεχώς δικαιούχους του ΚΕΑ από το ΚΕΑ και να τους βάζουμε στην αγορά εργασίας, παράλληλα με όσα γίνονται με την κοινωνική οικονομία, την ανάπτυξη» επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 15.000 ανέργων, ηλικίας 30 έως 49 ετών, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας από τον ΟΑΕΔ, οι 5.000 από τις θέσεις αφορούν αποκλειστικά δικαιούχους του ΚΕΑ.

«Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την υιοθεσία»

Η αν. υπουργός γνωστοποίησε ότι εντός του Νοεμβρίου πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, που αφορά την υιοθεσία και αναδοχή. «Έχει πια ολοκληρωθεί, έχουν συναινέσει όλα τα συναρμόδια υπουργεία, γίνονται κάποιες διορθώσεις. Είναι πολύπλοκο νομοσχέδιο, ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήσει καμία πτυχή του θέματος έξω, ενώ από την άλλη να προτείνει ένα πολύ απλό σύστημα» τόνισε.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι το κράτος να αποκτήσει για πρώτη φορά μεγάλη διαφάνεια εντός της διαβαθμισμένης διακριτικότητας του απορρήτου. Προφανώς δεν πρόκειται να βγαίνουν απόρρητα στοιχεία στη δημοσιότητα, αλλά το πόσα παιδιά υπάρχουν σήμερα –είτε στα ιδρύματα, είτε σε οικογένειες που θέλουν να τα δώσουν, είτε στα μαιευτήρια ή οπουδήποτε- αυτόν τον αριθμό πρέπει επιτέλους να τον ξέρει το κράτος και σήμερα δεν τον ξέρει. Το δεύτερο, που πρέπει να ξέρει το κράτος, είναι πόσοι είναι οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή υποψήφιοι θετοί γονείς, να είναι πιστοποιημένοι ως κατάλληλοι. Το τρίτο, που πρέπει να ξέρει το κράτος, είναι πόσες εγκεκριμένες αναδοχές και υιοθεσίες κάνει κάθε μήνα» διευκρίνισε η κ. Φωτίου.

Ανέφερε ακόμη πως εισάγεται ένας καινοτόμος θεσμός, που αφορά τις κοινωνικές έρευνες για την καταλληλότητα των υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων. «Αυτές οι έρευνες θα μπορούν να γίνονται επίσης από πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς, που θα παρέχει ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, ο οποίος έγινε πρόσφατα με δικό μας νομοσχέδιο, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Αυτό παρέχει μια τεράστια εγγυημένη δεξαμενή ανθρώπων, για να επιταχύνουν όλες τις διαδικασίες, οι οποίες σήμερα καθυστερούν δύο, τρία και τέσσερα χρόνια, λόγω της έλλειψης προσώπων να διεξάγουν αυτές τις έρευνες και να πιστοποιήσουν την καταλληλότητα προσώπων και πράξεων», εξήγησε.

«Πολύ μεγαλύτερο από το περσινό το κοινωνικό μέρισμα»

Σχετικά με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού η αν. υπουργός σημείωσε ότι θα είναι «πολύ μεγαλύτερο από το περσινό», ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγησή του θα είναι εξαιρετικά σαφείς και εύκολοι».

«Η ώρα που θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός δεν είναι πάρα πολύ μακριά και ως τότε θα έχουν ξεκαθαρίσει όλες οι διαδικασίες. Εκείνο που πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός είναι ότι -όπως πάντα- μέριμνά μας είναι όσοι έχουν χτυπηθεί από την κρίση, δηλαδή τα πιο αδύναμα στρώματα, αλλά όχι μόνο αυτά. Το κοινωνικό μέρισμα δε θα αφορά μόνο αυτούς βρίσκονται στα δύο πρώτα πιο φτωχά εκατομμύρια του πληθυσμού, θα αφορά πολύ μεγαλύτερη γκάμα», είπε.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δημιουργίας των Κέντρων Κοινότητας, η κ. Φωτίου σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη επιτάχυνση. «Έχουμε φτάσει στα 175 Κέντρα Κοινότητας σε όλη την Ελλάδα, ενώ τον Σεπτέμβρη ήμασταν στα 100-120. Είμαι αισιόδοξη ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει τον στόχο που έχουμε θέσει», ανέφερε.

 Spread the love