Spread the love


Την πεποίθησή του ότι ο σεισμός μπορεί να προβλεφθεί ανέπτυξε τη Δευτέρα το πρωί ο καθηγητής Φυσικής και επικεφαλής της ομάδας ΒΑΝ, Παναγιώτης Βαρώτσος, τονίζοντας ότι η ομάδα του έχει τη μεθοδολογία για να προβλέψει το μέγεθος, την περιοχή, αλλά και το χρόνο που θα εκδηλωθεί ένας σεισμός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βαρώτσος αναφέρθηκε στον φονικό σεισμό του Μεξικού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ διδακτική περίπτωση, αφού έγινε σε μια περιοχή, όπου είχε εκτιμηθεί ότι είχε τη μικρότερη πιθανότητα να δώσει τόσο ισχυρούς σεισμούς.

Όπως είπε, ο σεισμός των 8,2 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη χώρα, ήταν ο μεγαλύτερος που είχε γίνει στο Μεξικό για πάνω από 100 χρόνια. Μάλιστα δεν έγινε σε σημεία, όπου συγκλίνουν οι τεκτονικές πλάκες, αλλά στο εσωτερικό της πλάκας, κάτι που είχε πρόσθετο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Οι Μεξικανοί είχαν εκδώσει εργασία με τη μέθοδο ΒΑΝ και είχαν προειδοποιήσει για το σεισμό.

Ο Παναγιώτης Βαρώτσος αναφέρθηκε και στην πατρίδα μας, τονίζοντας ότι τον Μάιο του 1995 η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου είχε διοργανώσει συνέδριο για τα αποτελέσματα του ΒΑΝ. Σε αυτό το διήμερο η ομάδα είχε ανακοινώσει ότι θα γίνει ισχυρός σεισμός στην περιοχή των Ιωαννίνων μεταξύ 6 και 6,5 Ρίχτερ.

Όπως είπε, την επόμενη μέρα, στις 13 Μαΐου έγινε σεισμός στην περιοχή Κοζάνης – Γρεβενών, σε μια περιοχή που είχε να δώσει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ πάνω από 1.000 χρόνια.

Σημείωσε τέλος ότι οι αντιλήψεις περί ασεισμικών περιοχών έχουν αλλάξει.

Πάντως υπογράμμισε ότι η ομάδα ΒΑΝ προς το παρόν δεν έχει κάποια καταγραφή για τον ελλαδικό χώρο, αλλά τα δεδομένα αυτά μπορεί και να αλλάξουν.

Πηγή: ΕΡΤ



Spread the love