Spread the love


Άρχισε, με τη διαδικασία του επείγοντος, η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του ν/σ του υπ. Υγείας για την εναρμόνιση του ελληνικού Δικαίου με την Οδηγία του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης/11/2003, που αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας  γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ.

Το απόγευμα έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι φορείς, ενώ η συζήτηση και ψήφισή του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθεί αύριο.

 Η διαδικασία του επείγοντος εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ενώ δέχτηκε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν δίνεται χρόνος στους φορείς να εξετάσουν το νομοσχέδιο.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω καθυστέρησης για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στη Κομισιόν, προκειμένου να μην επιβληθεί το πρόστιμο ύψους 150 εκ. ευρώ το οποίο έχει επιδικαστεί στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2015.
Επιπλέον, επισήμανε ότι πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου είχε προηγηθεί εκτεταμένη διαβούλευση με τους γιατρούς και έχουν ληφθεί υπόψη ορισμένες από τις προτάσεις τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, τονίζοντας ότι με τη συμφωνία που έγινε με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Κομισιόν, η Ελλάδα θα αποφύγει το πρόστιμο «που θα ακύρωνε μεγάλο μέρος της αύξησης των κονδυλίων για την Υγεία».
Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Βλάσης έκανε λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης, που όπως είπε, «ενάμιση χρόνο καθυστέρησε να φέρει το νομοσχέδιο και προσπαθεί μέσα σε δυο μέρες να αλλάξει, χωρίς διαβούλευση, σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση και την επιλογή γιατρών».

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας έκανε λόγο για καθαρή επιχείρηση αιφνιδιασμού της Βουλής και των γιατρών του ΕΣΥ και πρόσθεσε ότι κανείς δεν θα καταδικάσει τη χώρα αν το νομοσχέδιο πάρει ΦΕΚ την επόμενη εβδομάδα.
Αρνητικός με τη διαδικασία του επείγοντος εμφανίστηκε και ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάνης Αϊβατίδης.
«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη φαστ τρακ διαδικασία με την οποία γι άλλη μια φορά επιχειρεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει. Διαφωνούμε με τη μεθόδευση αυτή, γιατί έχει να κάνει με τον πυρήνα του νομοσχεδίου» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Αντίθετα, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος τάχθηκε υπέρ της διαδικασίας του επείγοντος, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια να μπει τάξη σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που είχε εγκαταλειφθεί.
«Δεν μπορούμε να νομοθετούμε με τη πλάτη στον τοίχο, ευτελίζεται η νομοθετική διαδικασία», τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Απορρίπτουν το σχέδιο νόμου οι νοσοκομειακοί γιατροί και εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις

Την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών προκάλεσε η κατάθεση του νομοσχεδίου για ρύθμιση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να κάνει λόγο για «πρωτοφανείς πραξικοπηματικές διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για να προωθήσει “fast track” το απαράδεκτο, καταστροφικό νομοσχέδιο».

Οι γιατροί έχουν κηρύξει για αύριο στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12:00. 
Αποφάσισαν, επίσης, 24ωρη απεργία τηη ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. (Πέμπτη ή Παρασκευή).

«Η κοινοβουλευτική διαδικασία που επιλέγεται δεν είναι απλά “επείγοντος” αλλά “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε” με προφανή στόχο να αιφνιδιάσει και να αποσοβήσει αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάποιο παρόμοιο προηγούμενο όπου δεν μεσολαβεί ούτε καν 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με διαδικασία “αυθημερόν”» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

ΕΙΝΑΠ: «Απορρίπτουμε το σχέδιο νόμου»

Για νομοσχέδιο «έκτρωμα» κάνει λόγο η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία μετά από συζήτηση σχετικά με το σχέδιο νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών κατέληξε στα εξής:

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από έναν μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Διαλύονται τμήματα και κλινικές νοσοκομείων».

Για πρώτη φορά καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (optout) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. «Οι ατομικές συμβάσεις είναι προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας», ενώ οι γιατροί δεν πείθονται ότι το optout θα ισχύσει για τρία χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις.

Ακόμη, η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι «ο τεμαχισμός των εφημεριών σε βάρδιες σημαίνει παράδοση-παραλαβή ασθενών που μπορεί να απαιτήσει και ώρες, ειδικά σε νοσοκομεία κορμού με μεγάλο αριθμό εισαγωγών. Το 12ωρο θα γίνει 14ωρο! Η προσαυξημένη αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών καταργείται. Αντισταθμιστικά δίνεται 6% αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Δυστυχώς, το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό».

Επίσης, τονίζει ότι οι εφημερίες ετοιμότητας δεν υπολογίζονται συνολικά στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, θα υπολογίζεται μόνο ο χρόνος που θα βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο. «Η ρύθμιση αυτή είναι προάγγελος για περισσότερη ελαστικοποίηση και απλήρωτη εργασία» προσθέτει.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, στο νομοσχέδιο «υπάρχουν και άλλες πολλές ρυθμίσεις, όπως η πιθανότητα να μειωθούν τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας που λειτουργούν σε 24ωρη εφημερία για επείγοντα περιστατικά, η δυνατότητα μετακίνησης γιατρών από κέντρα υγείας ή δομές της ΠΦΥ σε νοσοκομεία μόνο για να καλύπτουν βάρδιες εφημερίας, ο αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης να δίνεται μέχρι και 14 μέρες μετά την εφημερία κ.λπ. Όλα αυτά τα μέτρα ούτε προάγουν την υγεία του ελληνικού λαού, ούτε βελτιώνουν τη ζωή των νοσοκομειακών γιατρών. Αντίθετα, μπαίνουμε σε καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας, εφάμιλλο ή και χειρότερο του σημερινού».

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ διεκδικεί, 6ωρο-5μερο-30ωρο, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το πολύ μία εφημερία την εβδομάδα με ρεπό την επόμενη ημέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης, εντός του εφημεριακού χρόνου, κατά τη διάρκεια της 24ωρης εφημερίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 



Spread the love