Spread the love


Πλήθος μουσουλμάνων ανέμενε από το πρωί τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή. Κόσμος είχε συγκεντρωθεί τόσο έξω από το τζαμί, όσο και από το μειονοτικό σχολείο. 

Αυτή την ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο μειονοτικό σχολείο «Τζελάλ Μπαγιάρ», όπου μιλά σε ένα πολυπληθές κοινό. Στο σχολείο πήγε με τα πόδια, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ, όπου νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος πήγε για να προσευχηθεί.

Εκεί, οι συγκεντρωμένοι τού επεφύλαξαν ιδιαίτερη θερμή υποδοχή. Κόσμος ήταν κυριολεκτικά κρεμασμένος σε κάγκελα και παράθυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρετούσε μέσα από το αυτοκίνητό του το πλήθος. Μάλιστα, μόλις μπήκε στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ οι παρευρισκόμενοι φώναζαν «Ηγέτη, ηγέτη μας».

Κάποιοι μάλιστα είχαν σκαρφαλώσει ακόμα και σε δέντρα προκειμένου να δουν τον Τούρκο πρόεδρο και να τραβήξουν μία φωτογραφία του.


ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Φωτογραφίες μέσα από το τζαμί

Η άφιξη Ερντογάν  

Ο Ερντογάν έφτασε στο τζαμί λίγο μετά τις 12:20, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα, με αρκετούς κατοίκους να κρέμονται στα τζάμια για να δουν τον Τούρκο πρόεδρο. Αφού κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και ασπάστηκε τους ψευδομουφτήδες, κατευθύνθηκε στο εσωτερικό του τζαμιού για να προσευχηθεί.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή γύρω από το τζαμί και το μειονοτικό σχολείο δεν υπάρχουν τουρκικές σημαίες, καθώς κάτι τέτοιο έχει απαγορευτεί.

Λίγο νωρίτερα, περίπου στις 11:45 π.μ., είχαν φτάσει εκεί και οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ, τους οποίους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Νετζάτ Χουσείν, οι οποίοι περιμένουν στον αύλειο χώρο του τεμένους, καθώς δεν τους επετράπη η είσοδος σε αυτό. Έτσι, θα βρίσκονται στον προθάλαμο, όπου θα καλοσωρίσουν τον Τούρκο πρόεδρο.

Νωρίτερα έφτασε ο δήμαρχος του Οσμάν Σατζή Προύσας, Μουσταφά Ντουντάρ, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Δροσιά του δήμου Αρριανών, ενημερώνοντας ότι δεν έχουν έρθει λεωφορεία από τη γείτονα χώρα και δηλώνοντας ότι οι πρόεδροι των δύο κρατών πρέπει να συνεργαστούν για το καλό των δύο λαών.

Μεγάλη αστυνομική δύναμη στον χώρο, πάνω από 30 αστυνομικοί περιφρουρούν το τέμενος, ενώ για την είσοδο σε αυτό απαιτείται εξονυχιστικός έλεγχος

Πάρα πολλοί δημοσιογράφοι τόσο από Ελλάδα όσο και από Τουρκία, αλλά και αντιπρόσωποι από διεθνή δίκτυα βρίσκονται στον χώρο του τζαμιού Κιρ Μαχαλέ. Το ενδιαφέρον της Ευρώπης είναι στην Κομοτηνή αυτή τη στιγμή.

Mετά την προσευχή στο Τζαμί ο Τούρκος Πρόεδρος θα κατευθυνθεί στο ξενοδοχείο «Chris & Eve» όπου θα γευματίσει και θα δώσει και θα μιλήσει στους συγκεντρωμένους.

O δημοσιογράφος-ανταποκριτής του BBC Mark Lowen περιγράφει ως εξής την υποδοχή Ερντογάν στην Θράκη: «Κάτοικοι στην Κομοτινή περιμένουν την άφιξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Απαγορεύονται οι τουρκικές σημαίες και δεν μπορεί να γίνεται αναφορά σε «Τούρκους». Αλλά μετά το χθεσινό ναυάγιο με την Συνθήκη της Λωζάνης, πού βρίσκονται τα πράγματα σήμερα;»

Η αναχώρηση από την Αθήνα

Ο Τούρκος πρόεδρος αναχώρησε από την Αθήνα στις 10:30 περίπου. Εφθασε στις 10:21 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την αυτοκινητοπομπή του και αμέσως μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ επιβιβάστηκαν στο προεδρικό αεροσκάφος.

Στο αεροδρόμιο περίμενε και συνόδευσε ως το αεροσκάφος του τον Τούρκο πρόεδρο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Δεν έχει γίνει πάντως γνωστό αν η επιλογή του κ. Γαβρόγλου έγινε επειδή ο υπουργός έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και μιλάει τουρκικά.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα στη Θράκη 

  • 11:15

Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğanκαι της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».
Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

  • 12:10

Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan.

  • 13:30-15:00

Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

  • 16:00

Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Αγωνία για την επίσκεψη στη Θράκη 

Διπλωματικές πηγές αλλά και κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για τα όσα θα λάβουν χώρα σήμερα και ευελπιστούν να μην υπάρξει… σόου. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές επαναλαμβάνουν στο iefimerida τη θέση ότι «αναμένουμε να γίνει μια επίσκεψη στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί».

Ωστόσο, με φόντο τα όσα… επεισοδιακά συνέβησαν τις τελευταίες ώρες, κάποιες πιο ρεαλιστικές φωνές παραδέχονται ότι είναι αφέλεια να περιμένει κανείς πως ο Σουλτάνος θα τηρήσει τους όρους που συμφωνήθηκαν. Επισημαίνουν, δε, ότι η Αθήνα ασκεί ευρωπαϊκή διπλωματία, κάτι που δεν υιοθετεί η άλλη πλευρά, συνυπολογίζοντας πάντοτε τον απρόβλεπτο του χαρακτήρα του κ. Ερντογάν.

Ετοιμάζουν φιέστα στη Θράκη 

Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έχει κάνει την κινητοποίησή του τις τελευταίες ημέρες και ευελπιστει ότι θα κινητοποιήσει έως 15.000 μειονοτικούς στη φιέστα υποδοχής, στις 12 το μεσημέρι, στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για… εισαγόμενους κλακαδόρους που θα έρθουν στην Κομοτηνή με λεωφορεία από την Τουρκία, γεγονός που, αν επαληθευτεί, θα μεγεθύνει τη φιέστα.

Και όλα αυτά ενώ είναι διάχυτος ο φόβος μήπως υπάρξουν ακραία στοιχεία που εμφανιστούν με πανό ή φωνάξουν συνθήματα αλυτρωτικού περιεχομένου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας 

Περίπου 65 άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του Τούρκου προέδρου βρίσκονται εδώ και μερικές μέρες στη Θράκη, όπου διενεργούν καθημερινά ελέγχους.

Αυτή την ώρα τα μέτρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά και όσοι μπαίνουν στο εσωτερικό υποβάλλονται σε αυστηρό σωματικό ελέγχο. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που πόσταρε ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης.

Ισχυρότατα όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, τα μέτρα ασφαλείας:

Οι άνδρες του Ερντογάν βρέθηκαν μάλιστα χθες το απόγευμα στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ, στην οδό Φιλιππουπόλεως στην Κομοτηνή, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

Άλλωστε, το κλιμάκιο των 65 ανδρών βρίσκεται εδώ και μέρες στην περιοχή, το οποίο διενεργεί καθημερινά ελέγχους στο τέμενος ενώ την ολιγομελής ομάδα, αποτελούμενη από τρία άτομα, υποδέχθηκαν και καθοδήγησαν χθες το απόγευμα στον χώρο άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής.

Περιμετρικά του τεμένους έχουν τοποθετηθεί ειδικές κορδέλες ώστε να αποτραπεί η στάθμευση των οχημάτων ενώ ο χώρος, τόσο εντός όσο και εκτός του τζαμιού, επιτηρείται διαρκώς από χτες από αστυνομικούς.

Πηγή- Φωτογραφίες: fonirodopis.gr

Μέτρα όμως έχουν ληφθεί και έξω από το μειονοτικό σχολείο, το οποίο ενδεχομένως να επισκεφθεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Μια τέτοια επίσκεψη δεν υπάρχει στο πρόγραμμα, αλλά φημολογείται ενώ τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας προδίδουν ότι μάλλον θα παραστεί και εκεί ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το συγκεκριμένο σχολείο φέρει το όνομα του τελευταίου Τούρκου προέδρου που είχε επισκεφτεί την Κομοτηνή το 1952, Τζελάλ Μπαγιάρ.

Πηγή: xronos.gr

 Spread the love