Spread the love


Με την ύψωση της ελληνικής σημαίας στο Φρούριο Φιρκά, τα Χανιά γιόρτασαν σήμερα την 104η επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στο ίδιο σημείο την 1η Δεκεμβρίου του 1913 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο βασιλιάς Γεώργιος παρέδωσαν σε Κρήτες οπλαρχηγούς την ελληνική σημαία που υψώθηκε στον ιστό του φρουρίου επισφραγίζοντας έπειτα από χρόνια αγώνων την απελευθέρωση της Κρήτης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ένωσή της με την Ελλάδα.

Στα γεγονότα εκείνης της εποχής αναφέρθηκε σε ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ελευθέριος Βενιζέλος πολύπλοκος και συναρπαστικός με μια διευρυμένη πολιτική συνείδηση -Κρητικός, Έλληνας και Ευρωπαίος- ανάστησε μια πατρίδα».

Στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών η ελληνική σημαία έφτασε στο φρούριο Φιρκά με πομπή μέσω της οδού Χάληδων από τον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης όπου νωρίτερα τελέστηκε επίσημη δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Φιρκά, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν διέλευση, ενώ στα ανοικτά του παλιού λιμανιού των Χανίων είχε αγκυροβολήσει η φρεγάτα «Έλλη».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης στο φρούριο Φιρκά ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Το απόγευμα στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών-Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση που περιλαμβάνει αναφορά στην επέτειο και παραστασιακό δρώμενο με τίτλο «Στιγμές από την 1η Δεκεμβρίου του 1913» από μαθητές του 2ου Γυμνασίου και του Λυκείου Ελευθερίου Βενιζέλου.

Κρήτη Κρήτη Κρήτη Κρήτη

Φωτογραφίες: kriti24.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 



Spread the love