Spread the love


Το ζευγάρι που στέγασε τον έρωτά του μέσα στο στολίδι της Θεσσαλονίκης

Την ημέρα που οι Θεσσαλονικείς έδιναν μαζικό παρόν στo συλλαλητήριο για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, εξελισσόταν μια καταστροφή ενός ιστορικού νεοκλασικού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το υπό κατάληψη νεοκλασικό της οδού Λεωφ. Στρατού, που αποτελούσε στολίδι για την πόλη, κυρίως για το εσωτερικό του, όπου είχε διατηρηθεί άψογα στο πέρασμα των ετών, τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ.

Η ιστορία αυτού του κτιρίου, δίνει ακόμα πιο δραματική διάσταση, στην ιστορία της καταστροφής του. Πρόκειται για ένα κτίριο που έκτισε ο εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης, Μουσταφά Εφέντη, το 1899, για να το κάνει δώρο στην μετέπειτα γυναίκα του, Χαζίζ Νιχάλ Ναζιφέ, μουσουλμανοεβραία και γόνο αριστοκρατικής οικογένειας.

Εκεί σκόπευαν να στεγάσουν το μεγάλο έρωτά τους, που ξεπέρασε κάθε ταμπού της εποχής, αφού ήταν σκάνδαλο, ένος Τούρκος αξιωματούχος να παντρευτεί κάποια εκτός της κεντρικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά, ενώ μετά από μια δεκαετία, αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, και αναγκάστηκε να νοικιάσει δύο ορόφους σε πλούσιες εβραικές οικογένειες.

Όταν απεβίωσε το ζευγάρι, ελλείψη κληρονόμων, πέρασε στο κράτος, όπου χαρακτηρίστηκε, πολιτιστική κληρονομιά, με υποχρέωση να συντηρηθεί, κάτι που δεν έγινε, παρά μόνο με κάποιες ιδιωτικές πρωτοβούλιες.

Από το 1982 τελεί υπό κατάληψη, με αποκορύφωμα το 2008, οπότε και μετονομάστηκε σε «κατάληψη Libertatia».

 



Spread the love