Spread the love


Σήμερα 27 Αυγούστου γιορτάζεται από την ορθόδοξη εκκλησία ο Άγιος Φανούριος. Γιορτάζεται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στη χώρα μας, καθώς ο Άγιος είναι πολύ αγαπητός χάρη στην ιδιότητα του, σύμφωνα με τον λαό, να φανερώνει ό,τι έχει χαθεί.

Για αυτόν τον λόγο, οι πιστοί γεμίζουν τις εκκλησίες με τις γνωστές «Φανουρόπιτες» και ζητούν από τον Άγιο να τους βρει ό,τι έχουν απολέσει. Η παράδοση «λέει» πως η πίτα είναι αφιερωμένη στη μητέρα του Αγίου, η οποία ήταν αμαρτωλή.

Το έθιμο ξεκίνησε στη Ρόδο κι επεκτάθηκε γρήγορα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Βίος Αγίου Φανουρίου

Ο Άγιος Φανούριος είναι άγιος της Ορθόδοξης εκκλησίας και προστάτης της Ρόδου και των καραγκιοζοπαιχτών.

Η ύπαρξη του αγνοήθηκε έως και τον 14ο αιώνα, ώσπου και βρέθηκε από τον Μητροπολίτη Ρόδου, Νείλο, μέσα σε ένα μισογκρεμισμένο εκκλησάκι η εικόνα του.

Η εικόνα βρέθηκε σε άριστη κατάσταση και απεικόνιζε τον Άγιο (έναν νεαρό στρατιώτη) να περιβάλλεται από δώδεκα παραστάσεις, οι οποίες μαρτυρούσαν την ιστορία του, όμως σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση 12 ήταν και τα μαρτυρία που πέρασε.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Άγιο Φανούριος είναι η ζωντανή διαφήμιση της Ορθοδοξία, και ένας από τους πιο προβεβλημένους και αγαπητούς Αγίου, με εκατομμύρια θαύματα, γιατί όποιος έταξε φανουρόπιτα βρήκε πάντα αυτό που έχασε.

Η αμαρτωλή μάνα του Αγίου

Αν και κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το που, πότε και πως έζησε ο Άγιος, εντούτοις η λαϊκή φαντασία έσπευσε να τις δημιουργήσει.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, η μητέρα του Αγίου ήταν άνθρωπος που δεν βοηθούσε τους άλλους…σε αντίθεση με το παιδί της ήταν  μια αμαρτωλή, ασεβής, φιλοχρήματη  και άπονη γυναίκα, που πρόδωσε ακόμη και το ίδιο της το παιδί…και εκείνο ο Άγιος  πάντα την συγχωρούσε και παρακαλούσε για χάρη της …κάτι που από παράδοση ζητά και από όλους για να τον βοηθήσουν να ελαφρυνθεί η μάνα του από τα βάρυτα της ψυχής της.

Άγιος Φανούριος

Φανουρόπιτα

Το έθιμο της φανουρόπιτας δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ξεκίνησε, αλλά η δημοτικότητα του είναι πολύ μεγάλη. Όσον αναφορά μάλιστα τα υλικά της, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι θέλουν να φτιάχνεται αυστηρά με 7 υλικά, ενώ άλλοι με 9.

Μια από τις πιο γνωστές συνταγές για φανουρόπιτα είναι αυτή:

Υλικά 4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλα
1 μπέικιν
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα ελάχιστη σόδα, ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.

Ύστερα βάζουμε, 1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή 1 φλιτζάνι χοντρά κομμένα καρύδια και βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά.

Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.



Spread the love