Spread the love


Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για έντονα καιρικά φαινόμενα με σφοδρούς ανέμους

Απότομα ήρθε το φθινόπωρο στη χώρα μας μετά τις καλοκαιρινές ημέρες και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν έως τώρα, με τους ειδικούς και τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για έντονα καιρικά φαινόμενα με σφοδρούς ανέμους, ασυνήθιστη για την εποχή  κακοκαιρία και «μεσογειακό κυκλώνα».

Με μία ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου μάς εφιστά την προσοχή για τα φαινόμενα που θα «χτυπήσουν» τη χώρα στις αμέσως επόμενες ώρες.

Ο μετεωρολόγος περιγράφει έναν «μεσογειακό κυκλώνα», που θα φέρει σφοδρούς ανέμους.

Ειδικότερα τονίζει πως:

«Συνεχίζουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον σχηματισμό ενός βαθέως βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου από την ερχόμενη Παρασκευή “βγάζοντας και μάτι” στο κέντρο του! Είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα στο αν αυτό το σύστημα θα μετατραπεί τελικά σε Μεσογειακό Κυκλώνα ή όχι και ποια θα είναι η τελική του πορεία! Καλό θα είναι πάντως οι κάτοικοι του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς και κυρίως της Πελοποννήσου να ενημερώνονται τακτικά από τα δελτία καιρού των επομένων ημερών».

Να σημειωθεί ότι από σήμερα, Τρίτη, αλλάζει άρδην το σκηνικό εξαιτίας ενός ισχυρού αντικυκλώνα, ο οποίος θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σε συνδυασμό με το σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ.

Προσοχή! Συνεχίζουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον σχηματισμό ενός βαθέος βαρομετρικού χαμηλού στα…

Δημοσιεύτηκε από Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou στις Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ταυτόχρονα, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη Βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι εντυπωσιακή, κυρίως στη βόρεια και κεντρικά, 8-12 βαθμούς χαμηλότερα απ’ ότι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους. Βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα γίνουν ανατολικοί 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στον Πατραϊκό οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν κατά τόπους και τα 8 μποφόρ.

 



Spread the love