Spread the love


Η ομογένεια στις ΗΠΑ δεν έχει ομοιογένεια.

Αν θέλει να τραβήξει κάποιος μια βασική διαχωριστική γραμμή, τότε μιλάει για τους ελληνογεννημένους που διατηρούν μέχρι και τα γεράματά τους τη σύνδεση με την πατρίδα και τους αμερικανογεννημένους, που συχνά έχουν μια πιο αποστασιοποιημένη σχέση και τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα δεν τους αφορούν τόσο πολύ.

«Πρωτεύουσα» των ελληνογεννημένων είναι η Αστόρια στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει χάσει μεγάλο τμήμα του παλιού ελληνικού της πληθυσμού, που μετακόμισε στα προάστια ή λίγο πιο βαθιά στο Κουίνς και το Μπρούκλιν.

Οι Ελληνες εξακολουθούν, ωστόσο, να έχουν στην ιδιοκτησία τους πολλά κτίρια και ακόμα περισσότερα μαγαζιά, τα οποία φιλοξενούν συχνά ελληνικές επιχειρήσεις, όπως καφετέριες, εστιατόρια, μπακάλικα, φαρμακεία, βουλκανιζατέρ. Επισκεφθήκαμε την Αστόρια την επόμενη ημέρα που έγιναν οι primaries, δηλαδή οι εκλογές μόνο για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, και θέσαμε στους συμπατριώτες το ερώτημα: «Χίλαρι ή Τραμπ;» μιας και φαίνεται να ξεκαθαρίζει το δίδυμο των προεδρικών μονομάχων.

«Λοιπόν, εγώ είμαι με τον Τραμπ! Γιατί είναι εκατομμυριούχος, δηλαδή αποδεδειγμένα επιτυχημένος και δεν έχει καμιά σχέση με τους πολιτικούς που έχουμε δει μέχρι σήμερα και δεν πολυαγαπούν τη σκληρή δουλειά. Είναι εκτός συστήματος και θα φέρει την κάθαρση», λέει ο Παναγιώτης Δούκας, ο οποίος ζει στην Αμερική πάνω από 50 χρόνια και έχει ασχοληθεί με (τι άλλο;) τα εστιατόρια.

Μαζί του συμφωνεί και ο Νίκος Στεργίου, που πίνουν κάθε ημέρα μαζί τον καφέ τους στο καφενείο και φούρνο Artopolis. Παλαιός αστυνομικός στη Νέα Υόρκη, πρώην ναυτικός που ήρθε στις ΗΠΑ το 1967: «Εγώ έχω δικαίωμα ψήφου εδώ, το διεκδίκησα, αλλά δεν ξέρω αν θα πάω στις κάλπες όταν έρθει η ώρα. Πάντως, βλέπω να βγαίνει ο Ντόναλντ Τραμπ, γιατί οι Αμερικανοί θέλουν να γυρίσουν την πλάτη στο παλιό κατεστημένο».

Οσο συνεχίζονταν οι μικρές συνεντεύξεις με τους Ελληνες της Αστόριας τόσο ανέβαινε κατακόρυφα το… ποσοστό του μεγιστάνα. Και ο λόγος βέβαια είναι προφανής: θα ήθελαν τη law & order πυγμή και για τη γενέτειρά τους:

«Ο Τραμπ είναι μάγκας και το πιστεύω ακόμα και εγώ που κάποτε ήμουν εγγεγραμμένος στα μέλη των Δημοκρατικών, όμως έχω αλλάξει από το παρελθόν. Θα τον ψηφίσω γιατί δεν θέλει την Αμερική να είναι ξέφραγο αμπέλι και βάζει τη φύλαξη των συνόρων ως προτεραιότητα. Όταν διαβάζουμε ότι στην Ελλάδα οι μετανάστες της Ειδομένης έχουν κλείσει τη σιδηροδρομική γραμμή με το έτσι θέλω και δεν αφήνουν τα τρένα να περάσουν, μας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Εδώ στην Αμερική οι Ελληνες εργάστηκαν σκληρά, σεβάστηκαν απολύτως τους νόμους και κέρδισαν μια θέση στην κοινωνία. Τραμπ και πάλι Τραμπ», λέει ο Χρήστος Σκαρλάτος από τη Θεσσαλονίκη. Αλλωστε, όπως λένε οι έρευνες, οι ψηφοφόροι του επιχειρηματία είναι κυρίως λευκοί, άρρενες και απογοητευμένοι από την πολιτική, ενώ της Χίλαρι κυρίως γυναίκες και Αφροαμερικανοί.

Τι σημασία έχει που ο θυμός των ομογενών ξεκινά από την Ελλάδα; Θα εκτονωθεί εκλογικά στις ΗΠΑ. Και τι θα γίνει αν ο Ρεπουμπλικανός που έχει κάνει απίστευτες δηλώσεις εναντίον των μεταναστών, δείξει εχθρική στάση προς την Ελλάδα;

«Δεν έχει λόγο να το κάνει. Αλλωστε και τον Μπους και τον Κλίντον, που τους είχαμε για πιο φιλικούς, δεν στάθηκαν πάντα έτσι», επισημαίνει ο Γιώργος Παπαδόπουλος, που μετακόμισε μόλις πριν από πέντε χρόνια στην Αστόρια, ως ψάλτης, για να βοηθήσει οικονομικά τα παιδιά του που ζουν στην Ελλάδα. Περιστασιακά εργάζεται και ως γουναράς.

«Εγώ θα ψηφίσω τον Τραμπ διότι οι γυναίκες πρέπει να ασχολούνται με την οικογένειά τους και όχι με την πολιτική», λέει η κυρία Ευλαλία… σωριάζοντας κάτω τον φεμινισμό. Μαζί της, βέβαια, διαφωνεί η Ειρήνη Γούναρη, η οποία έχει την κάβα της γειτονιάς:

«Ακούστε! Είμαι μέλος των Δημοκρατικών και θα ήθελα πράγματι να δω μια γυναίκα πρόεδρο, όπως οι μαύροι ήθελαν να δουν έναν μαύρο πρόεδρο. Ομως, είναι τέτοιος ο πόλεμος που δέχεται ο Τραμπ από το ίδιο του το κόμμα, που έχω αποφασίσει ότι θα αλλαξοπιστήσω και θα τον ψηφίσω».

O Kώστας Ταραχανίδης εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια σε ένα σούπερ μάρκετ ελληνικών τροφίμων. Εκτιμά πως ο Τραμπ έχει ρεύμα, αλλά οι πελάτες είναι διχασμένοι. Το ίδιο λέει και ο διπλανός μαγαζάτορας, Αρης Παπαδάκος, που άνοιξε πρόσφατα ένα μεγάλο μανάβικο, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι του αρέσει ο δισεκατομμυριούχος.

Τελικά, υπάρχει κανείς που να ψηφίζει Χίλαρι; Η… σοδειά των προτιμήσεων υπέρ της ήταν μικρή απ’ όλους όσους ρώτησα εκείνο το πρωινό. Mόνο ο Κυριάκος Μουταφόπουλος, που έχει ένα μικρό μπακάλικο και ήρθε στην Αμερική κατευθείαν από τα Ταταύλα, την πιο ελληνική γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, πριν από δεκαετίες δήλωσε θετικός:

«Πάντα ήμουν με τους Δημοκρατικούς και τώρα θα ψηφίσω τη Χίλαρι». Με αυτόν συμφωνεί και η Παναγιώτα Πελεγκάρη, που έχει κατάστημα επιδιορθώσεων για ρουχισμό: «Πιστεύω στις γυναίκες γιατί έχουν προκοπή. Οπότε θα ήθελα να βγει η Χίλαρι».

*** Από την εφημερίδα της Κύπρου «Καθημερινή της Κυριακής»Spread the love