Spread the love


Μικρό στρατό και όχι αποστρατικοποίηση ζητούν τα περισσότερα κόμματα να τεθεί στην διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της Ασφάλειας.Ζήτημα για διατήρηση μικρής και ευέλικτης ομάδας στρατού από το κράτος που θα προκύψει, σε ενδεχόμενο επίλυσης του κυπριακού, θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του κεφαλαίου της Ασφάλειας, σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive.com.

Το ζήτημα αυτό ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια μετά από αναφορά του Νίκου Τορναρίτη στην εκπομπή του Σίγμα «Σίγμα Κάλπη», αλλά και του Άντρου Κυπριανού σε συζήτηση στην ίδια εκπομπή.

Διαχρονική και πάγια θέση του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι πρόσφατα ήταν η πλήρης αποστρατικοποίηση της Κύπρου σε ενδεχόμενο λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί προεδρίας Χριστόφια, όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, έθεσαν θέμα για διατήρηση μικρού αριθμού στρατεύματος, θέση που όπως φαίνεται υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Πηγές αναφέρουν ότι η εν λόγω θέση, αποτελεί θέση και της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το θέμα δεν έχει συζητηθεί στις συνομιλίες, έχει όμως υπονοηθεί ως ενδεχόμενο, καθώς αποτελεί ζήτημα που εμπίπτει στο κεφάλαιο Ασφαλείας, το οποίο δεν έχει ακόμη ανοίξει.

Αναγκαιότητα η ύπαρξη στρατού

Η αναγκαιότητα της διατήρησης ενός μικρού αριθμού επαγγελματικού στρατεύματος, θα εξυπηρετεί περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης, καταπολέμησης ενδεχομένων ασύμμετρων απειλών, συμμετοχής σε εκστρατείες της Ε.Ε., προστασίας της ΑΟΖ και όχι μόνο. Η διατήρηση στρατεύματος συνιστά δικαίωμα της Κύπρου, η οποία αποτελεί και θα αποτελεί ανεξάρτητο κράτος.

Το ζητούμενο, που απομένει να διευκρινιστεί θα είναι αν η σύσταση αυτού του στρατεύματος θα είναι κατ’ αναλογία με τους Τουρκοκύπριους.

Οι ανησυχίες που εκφράζονται

Το ΑΚΕΛ είχε εκφράσει τη διαφωνία του στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς θεωρεί ότι το ενδεχόμενο διατήρησης στρατού θα ήταν επικίνδυνο για δυο λόγους: Πρώτο, θα δώσει δικαίωμα στην Τουρκία να αξιώνει παραμονή στρατευμάτων και δεύτερον την ευκαιρία στους Τ/Κ να θέλουν να συμμετάσχουν εξ ίσου στον μικρό αυτό αριθμό στρατεύματος.

Ήδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Άγκυρα προωθεί μια φόρμουλα στο θέμα της ασφάλειας, η οποία θα κλειδώνει την παρουσία της στο νησί.

Η πληροφόρηση κάνει λόγο για πρόταση της Τουρκίας για παραμονή μικρού αριθμού στρατευμάτων στην Κύπρο, μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν έχει ακόμη τεθεί επίσημα από τουρκικής πλευράς.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αποτελεί “κόκκινο πανί” για τη δική μας πλευρά, καθώς είναι αδιανόητο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να διατηρηθούν κατοχικά στρατεύματα σε ένα ανεξάρτητο, ευρωπαϊκό κράτος.



Spread the love