Spread the love


Τα ορθά συμπεράσματα από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο η οποία τελείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας αναμένουν όλοι οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξοι Χριστιανοί καθώς και οι διεσπαρμένοι στα πέρατα της γης Έλληνες Ορθόδοξοι του κόσμου.

Πατριαρχική θεία λειτουργία τελέσθηκε πριν ξεκινήσουν οι εργασίες και συγκεκριμένα την  Κυριακή της Πεντηκοστής και ανήμερα της γενεθλίου ημέρας της Εκκλησίας, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με συλλειτουργούς τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και τον απανταχού Ελληνισμό, εκπροσώπησε ο Κρητικής καταγωγής Αν. Γενικός Δημήτριος Πλευράκης, ο οποίος μετά τη θεία λειτουργία δήλωσε

«Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι εδώ. Η καρδιά όλου του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας κτυπά στο ηρωϊκό νησί της Κρήτης. Τα βλέμματα όλων των Ελλήνων απανταχού της γης είναι στραμμένα στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης. Στις εργασίες της Συνόδου, η πολυκεφαλία της Ορθοδοξίας και η συνοδικότητα του ορθοδόξου Εκκλησιαστικού πολιτεύματος, θα επιτρέψουν την έκφραση των επιμέρους απόψεων, όπως αυτές βιώνονται και διαμορφώνονται στις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες, ενώ το Άγιο Πνεύμα που συγκροτεί και συνέχει την Εκκλησία θα επιτρέψει την εξαγωγή των ορθών συμπερασμάτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κόσμου. Εξάλλου το Άγιο Πνεύμα είναι που ξεχωρίζει την Εκκλησία από οποιαδήποτε άλλη συλλογική η σωματειακή συμπόρευση ανθρώπων».

Η συγκίνηση των πιστών ήταν έκδηλη, ενώ κοινό θέμα συζήτησής τους μετά την λειτουργία ήταν το γεγονός της πραγματοποίησης Πανορθόδοξης Συνόδου μετά από χίλια χρόνια και η ιστορικότητα της σημαντικής αυτής ημέρας για την ενότητα της Ορθοδοξίας. Στο πνεύμα του πλήθους πιστών και οι δέκα προκαθήμενοι των Εκκλησιών, οι οποίοι μετέχουν των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έστειλαν μήνυμα ενότητας και πίστης και εξέφρασαν την επιθυμία τους για κοινή πορεία χωρίς διαιρέσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του τόνισε συνοπτικά τον υψηλό συμβολισμό της ημέρας και επεσήμανε πως «Ικετεύουμε για την κάθοδο του Παναγίου Πνεύματος για να δώσουμε μήνυμα αληθείας προς τον διψώντα σήμερα κόσμο. Το Άγιο Πνεύμα μας ενώνει διά του συνδέσμου της τελειότητος».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

article_25990_132423article_25990_132425article_25990_132424

Παρών στην Πατριαρχική θεία λειτουργία και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανέγνωσε το «Πάτερ Ημών», καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως. Μετά το ιστορικό Πατριαρχικό συλλείτουργο, το οποίο τελείωσε στις 12.45 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, μετέβησαν στην Αρχιεπισκοπή, ενώ αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν τους.

Το απόγευμα του Σαββάτου πριν την Πεντηκοστή, τελέσθηκε με λαμπρότητα ο εσπερινός της Πεντηκοστής στον καθεδρικό ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε με τους Ορθοδόξους προκαθημένους στον Εσπερινό, ενώ συμμετείχαν στην προσευχή οι ιεράρχες και τα μέλη των αντιπροσωπειών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, εκπρόσωποι της Πολιτείας, των τοπικών αρχών και πλήθος πιστών.

Οι δέκα προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας που βρίσκονται στην Κρήτη για να διατρανώσουν την ενότητα της Ορθοδοξίας μέσα από τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του Ηρακλείου, οι οποίοι κυριολεκτικά κατέκλυσαν τον χώρο γύρω από τον ιστορικό ναό του Αγίου Τίτου χθες και τον ναό του Αγίου Μηνά σήμερα.

Από το νησί της Κρήτης, που αποτελεί φάρο ορθοδοξίας και πολιτισμού στο κέντρο της Μεσογείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε σήμερα μηνύματα ενότητας προς όλη την Οικουμένη λέγοντας «Η μέρα είναι ημέρα ενότητος. Η Θεία Ευχαριστία ενώνει. Η πρώτη Εκκλησία ήταν οι πρώτοι 3.000 Χριστιανοί που βαπτίσθηκαν.».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «εντός της διαφορετικότητός μας, έκαστος υπό τα διαφορετικά του χαρίσματα, είμαστε ενωμένοι. Κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τον δικό της θησαυρό και αυτόν προσφέρει στον Χριστό. Δεν υπάρχει στην Ορθοδοξία καμία Εκκλησία που να μην έχει τη δική της σημασία και να μην έχει την ανάγκη της η Μία, Αγία και Αποστολική Εκκλησία».

Περιγράφοντας το τι είναι Εκκλησία ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι «αποτελούμε το μυστικό Σώμα του Χριστού και υμνούμε την Εκκλησία του Ουρανού, όπως ψάλλει το κοντάκιο της Αναλήψεως. Αυτή είναι η αποστολή της αγαθής Εκκλησίας. Κατά την εναγώνιο προσευχή του Κυρίου μας στον κήπο της Γεσθημανής, παραμένει το πανανθρώπινο αίτημα μέσα σε ένα αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο».

Αναφερόμενος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, που διαρκώς μεταβάλλεται επεσήμανε ότι «η Εκκλησία μας οφείλει να δώσει στο σύγχρονο κόσμο μαρτυρία αγάπης και ενότητας και να αποκαλύψει την μοναδική αλήθεια της αγάπης του Χριστού μας. Η ενότητα της Εκκλησίας μας δεν αποτελεί ομοσπονδιακή μορφή, ούτε πηγάζει από τη συσπείρωση πέριξ κάποιου προσώπου. Πηγάζει από την  κοινή  μας πίστη, από την Ορθόδοξο ζωή, τον Βασιλέα των Βασιλευόντων και Κύριον των Κυριευόντων».

ՐϠԇ͠Бυđʼn`ԏՠωʏՌ ЁԑɁїǠ΅ʉ͇Ӆ ԏ Бى ӔǍ ϑȏďΏ JDnjɁ ԇӠʑǔǓ ǠōQ· ԙ͠őÁӉٍ ԇӠЁ͏шτώϕ ӕ͏ďՠԙ͠ϑȏďΙ͠ŊʋǓə̅͠ Pύԁ ԅˉʁ ԁ ЁԑɁїʼn`̏ӗS-ՋÁщS-MԉϗʼnS ʁɠÅّÉS--֙ԏ בǓԏӠ̐ύǓ

article_26011Οι ημέρες αυτές είναι ιστορικές για το νησί της Κρήτης, για όλη την ορθοδοξία, καθώς και για όλο τον απανταχού Ελληνισμό, ο οποίος παρακολουθεί τους Ιεράρχες του να έχουν συναντηθεί στην Ελλάδα, στην πατρίδα του Ελληνικού πολιτισμού αλλά και της Ορθοδοξίας, για να συζητήσουν θέματα που ταλανίζουν όλους μας, από το πρόβλημα του περιβάλλοντος που απειλεί να καταστρέψει την δημιουργία του Θεού κι εμάς μαζί, μέχρι τους πολέμους με τα αμέτρητα θύματα, την  προσφυγιά, τους θανάτους μικρών παιδιών από την πείνα και την δίψα, τον θρησκευτικό φανατισμό και την τρομοκρατία.



Spread the love