Spread the love


Έρευνα προτίμησης του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) δείχνει  ότι οι Ελληνοαμερικανοί ψηφοφόροι “παίζουν”  Τραμπ 33,5%, Σάντερς 30,3% και Κλίντον 27,2%

Σικάγο.- (Ιδιαίτερη ανταπόκριση για τη Greek News)

Πρώτη έρευνα προτίμησης για τις προεδρικές του 2016 από το HALC.

Καθώς πλησιάζει και οι αποφασιστικές προκριματικές εκλογές της Καλιφόρνιας και η εικόνα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ ξεκαθαρίζει, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) ξεκίνησε την πρώτη έρευνα προτίμησης για τις προεδρικές του 2016.

Με 1200 ερωτηθέντες από 48 διαφορετικές πολιτείες, η έρευνα του HALC παρέχει μια πιο λεπτομερή εικόνα από ό, τι άλλες προσπάθειες που ξεκίνησε online και offline για το πώς μπορεί να εξασφαλισθεί η ελληνoαμερικανική υποστήριξη από τους υποψηφίων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Η έρευνα εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει και τον δεύτερο διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς και το γεγονός της συμπερίληψης και των δύο Δημοκρατικών φαίνεται ότι έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη θέση. Το 33,5% των ερωτηθέντων προτιμούν Τραμπ, ενώ το 30,3% προτιμά Σάντερς και το 27,2%  Κλίντον.

Το 41,4% των ερωτηθέντων αυτοπροσδιορίζονται ως Δημοκρατικοί, το 30,3% ως Ανεξάρτητοι και το 21,1% Ρεπουμπλικάνοί, γεγονός που υποδηλώνει ότι τους Ανεξάρτητους Ελληνοαμερικανούς μπορούν να διεκδικήσουν και ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Δημοκρατικοί.

halc-survey-1-770x470

Έρευνα του HALC για το πώς επηρεάζονται οι Ελληνοαμερικανοί ψηφοφόροι.

Καθώς ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα το που θα γείρει η πλάστιγγα της υποστήριξης των Ανεξαρτήτων, μια σημαντική συμβολή της έρευνας του HALC είναι η εικόνα που παρέχει για το πώς επηρεάζονται οι Ελληνοαμερικανοί ψηφοφόροι. Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει αρκετές ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένα θέματα και δείχνει ότι όχι μόνο μπορούν να επηρεάσουν την ψήφο των Ελληνοαμερικανών Ανεξαρτήτων, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην ψήφο των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών

donaldtrump3344

Στο ερώτημα «Αν στην περίπτωση που ο υποψήφιος εξέδωσε θέσεις για τα ελληνικά θέματα, αυτό θα έκανε πιο πιθανή την υποστήριξη αυτού του υποψηφίου;» το 73,7% απάντησε θετικά και μόνο το 25% ανέφερε ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση στην υποστήριξή τους.

Σε ένα δεύτερο ερώτημα «Αν ένας υποψήφιος έχει επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα έκανε αυτό πιο πιθανή την υποστήριξή σας προς τον υποψήφιο;» το αποτέλεσμα ήταν ισοδύναμο, με 49,9% που απαντά καταφατικά και το 48,2% να δηλώνει ότι δεν θα επηρεάσει τη ψήφο του.

Ένα ερώτημα που ανέδειξε έντονα συναισθήματα στους Ελληνοαμερικανούς ήταν το “Αν ένας υποψήφιος χρησιμοποιεί τις λέξεις « κατοχή» για το κυπριακό (σε σχέση με την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας από το 1974), θα είναι πιο πιθανό να τον υποστηρίξουν;». Το 75,8% δήλωσε η ειλικρίνεια του υποψηφίου στο κυπριακό θα επηρεάσει θετικά την ψήφο τους και μόνο το 21,1% υποστηρίζει ότι δεν θα είχε καμία επίπτωση.

Η δημοσκόπηση ανέδειξε τις προτιμήσεις ερωτηθέντων σε πολλά άλλα θέματα. Ο Μπέρνι Σάντερς έρχεται την πρώτος στο πόσο χρήσιμη ήταν η στάση του για την ελληνική οικονομική κρίση (με 27,1%), αλλά και την προσφυγική κρίση (29%).

Clinton-Praise.jpg.CROP.promo-xlarge2

Η Χίλαρι Κλίντον έρχεται πρώτη όσον αφορά την πρόσβαση στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ (33,4% ) και τη συνολική της στάση στα ελληνικά θέματα (26,9%).

Ωστόσο, ένα υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι εμπιστεύεται “κανέναν από τους υποψηφίους» για την ελληνική οικονομική κρίση, την κρίση των προσφύγων και τη συνολική στάση τους στα ελληνικά θέματα.

Η ομάδα των ερωτηθέντων φαίνεται να έχει ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή στην πολιτική διαδικασία, με το 94,9% που απαντά «ψηφίζω», το 40,3% που απαντά «συνεισφέρω οικονομικά» και το 23,6% να απαντά ότι προσφέρει «ως εθελοντής».

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του HALC, Εντυ Ζεμενίδη, η δημοσκόπηση δείχνει πόση πολλή δουλειά πως χρειάζεται ακόμη να γίνει στην προσέγγιση των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων.

«Παρά το γεγονός ότι στους υποψηφίους συμπεριλαμβάνονται μία πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ένας γερουσιαστής και ένας υποψήφιος με ελληνοαμερικανό σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής, κανείς δεν έχει αποσπάσει ακόμη την εμπιστοσύνη ούτε του 30% των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο ελληνικό ζήτημα».

Καταλήγοντας, ο κ. Ζεμενίδης ανέφερε ότι «το επίπεδο της προβολής από τις εκστρατείες των υποψηφίων είτε ήταν ανεπαρκές ή ανύπαρκτο και χωρίς πιο ενεργή προσέγγιση και προεκλογικές θέσεις, η υποστήριξη των Ελληνοαμερικανών θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει δραματικά.”

Με πολλές οργανωμένες κοινότητες Ομογενών σε ευαίσθητες και κρίσιμες πολιτείες όπως η Φλόριδα, το Οχάιο, το Νιου Χάμσαϊρ και την Ινδιάνα, καθώς και με αρκετά παραγωγικές εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης από ομογενείς, η άρνηση των υποψηφίων να συνεργαστούν με την ελληνοαμερικανική τους βάζει σε κίνδυνο.

Από το greeknewsonline.com



Spread the love