Spread the love


Στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου τάσσεται ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδος Ιερώνυμος για τη διεξαγωγή της Μεγάλης Συνόδου και το ξεκαθάρισε σε …….

…… συνέντευξή του την οποία παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα». Συνάμα είπε ότι αισθάνεται «ντροπή» για τους απέχοντες από τη Σύνοδο.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Μόσχας, επικαλούμενα κάποιες προσχηματικές δικαιολογίες και αιτιάσεις, αναφορικά με τα κείμενα. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας επικαλείται την υπόθεση της Αρχιεπισκοπής του Κατάρ που ίδρυσε πριν από τρία χρόνια το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την οποία διεκδικεί την δικαιοδοσία.

«Πώς αισθάνεστε Μακαριότατε για την Μεγάλη Σύνοδο;» τον ρωτήσαμε. «Αισθάνομαι ντροπή θα έλεγα για μερικές ενέργειες υπευθύνων ανθρώπων (εννοώντας τους Προκαθημένους που δεν θα συμμετάσχουν)» απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Και συμπλήρωσε: «Ας ελπίσουμε πως θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα προχωρήσουμε διότι η συνάντηση αυτή πρέπει να γίνει οπωσδήποτε έτσι όπως πάνε τα πράγματα. Αν ήταν από την αρχή θα μπορούσαμε να έχουμε τις ενστάσεις μας ο καθένας, κι άμα θελήσουμε βρίσκουμε ενστάσεις ο καθένας. Ομως τώρα δεν μπορεί να γίνει αυτό αφού όλοι μας το δεχθήκαμε, όλοι μας το προτείναμε, τώρα δεν μπορεί ο καθένας να προτείνει τα θέματά του διότι είναι εκβιασμός αυτό».

Οταν τον ρωτήσαμε αν «η Μόσχα θέλει να περάσει τα δικά της μηνύματα; Πρόκειται για έναν εκκλησιαστικό ιμπεριαλισμό, για μία ηγεμονία και υπερπήδηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου;» είπε: «Δεν θα ήθελα να έλεγα προτού ακούσω, αλλά απλώς στοχάζομαι ότι για τη Μόσχα το μεγάλο πρόβλημα είναι να δεσμευθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης να μην κάνει την Ουκρανία μία ελεύθερη Εκκλησία».

Στην ερώτηση τι θα πείτε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τώρα που θα τον δείτε, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανέφερε: «Θα του πω ότι ήταν μία επιτυχία, αλλά συγχρόνως είναι και μία δοκιμασία όλα αυτά τα πράγματα και θα πρέπει να δούμε τι φταίει, μήπως φταίμε κι εμείς; Πρέπει κι αυτό να το δούμε». Ο Μακαριότατος τόνισε πως «πρέπει αυτή τη στιγμή να σταθούμε στο πλάι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, να τον βοηθήσουμε να βγάλει πέρα τις δυσκολίες».

Στην ερώτηση «σκοπεύετε να αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες καθότι οι Προκαθήμενοι σας σέβονται, σας τιμούν, να πείτε στους Πατριάρχες Μόσχας, Αντιοχείας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, βρε αδέλφια ελάτε στη Σύνοδο να μην τιναχτεί η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στον αέρα;», είπε ότι «προτίθεμαι, θα γίνει η συνάντηση των Προκαθημένων την παραμονή και η θέση μου θα είναι ξεκάθαρη. Εχω κι εγώ λόγους να έχω παράπονα με διαφόρους, αλλά δεν βάζουμε τα παράπονά μας πιο μπροστά από την Εκκλησία μας». Υπενθύμισε πως «πριν από δύο χρόνια είπαμε ότι πρέπει να γίνει επί τέλους αυτή η συνάντηση και δεν μπορούμε τώρα τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν και θα υπάρχουν να τα βάζουμε μπροστά σε κάτι μεγαλύτερο».

Οταν τον ρωτήσαμε θα συμμετάσχει κανονικά η Εκκλησία της Ελλάδος υπό την ηγεσία σας, είπε: «όχι μόνο θα συμμετάσχει αλλά καταφέραμε να είναι ομόφωνη η απάντηση όλων των αρχιερέων, δεν θελήσαμε να πάμε διηρημένοι και εκείνοι που είναι πιο αυστηροί, κι άλλοι που είναι μέτριοι και οι άλλοι που σκέπτονται αλλιώς, είπαμε ότι θα πάμε όλοι ενωμένοι και θα πούμε τις απόψεις μας».

Στην ερώτηση ποια είναι η προσδοκία του από αυτή τη Μεγάλη Σύνοδο, ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος τόνισε πως «δεν προσδοκώ πολλά πράγματα, αλλά κάτι που μας χρειάζεται σήμερα είναι ότι μετά από πολλούς χρόνους αφάνειας χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Πανορθόδοξη συνάντηση και εκείνο που είναι νομίζω το μεγαλύτερο μήνυμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι οι χωρισμένοι σε δέκα τέσσερις Εκκλησίες είναι κατόρθωμα διότι κατάφεραν μέσα σ’ αυτή την εποχή τη δύσκολη να βρεθούν όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα» και συμπλήρωσε αυτό νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο μήνυμα, τα άλλα είναι επί μέρους θέματα».

Οταν τον ρωτήσαμε τι θέλει να πει στην Ομογένεια γι’ αυτή τη Σύνοδο, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε «να προσεύχονται για επιτυχία» και συμπλήρωσε «όχι για μεγάλα πράγματα αλλά να φύγουμε ομονοημένοι, να είμαστε μονιασμένοι».

Από τον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης ekirikas.com



Spread the love