Spread the love


Η Μαρία Κετικίδου είναι διάσημη στη Γερμανία από το ρόλο της Χάρι στο σίριαλ «Αστυνομικό Τμήμα» που προβάλλεται κάθε εβδομάδα εδώ και είκοσι χρόνια στην ARD.

«Πηγαίνω κάθε χρόνο στην Ελλάδα», λέει η ίδια.

«Πρώτα ακούστηκε το γέλιο και μετά εμφανίστηκε μια παρορμητική Ελληνίδα με την πράσινη στολή της αστυνομικού που έμοιαζε σαν θάμνος». Έτσι περιγράφει η μικροκαμωμένη 50χρονη ηθοποιός Μαρία Κετικίδου το πρώτο κάστινγκ για το ρόλο της αστυνομικού Χαρίκλειας Μίλερ στην τηλεοπτική σειρά «Αστυνομικό Τμήμα» στο πλευρό του Γιαν Φέντερ. «Όταν τα μέλη του κάστιγνκ με είδαν με την πράσινη στολή και τη μεγάλη διαφορά ύψους με τον Γιαν έσκασαν στα γέλια».

«Δια πυρός και σιδήρου»

Το περιστατικό έλαβε χώρα πριν από είκοσι περίπου χρόνια. Από το 1994 η Χαρίκλεια, η Χάρι όπως την αποκαλούν πλέον όλοι, μια αστυνομικός ντυμένη με πολιτικά, βρίσκεται παντού, όπου χρειαστεί, στη μικρή οθόνη. Ανήκει στην πρώτη φουρνιά ηθοποιών του δημοφιλούς σίριαλ στο πρώτο δημόσιο κανάλι της Γερμανίας ARD. Για τη δουλειά της αστυνομικού γνωρίζει πολλά.

«Φροντίζω όμως να είμαι έτοιμη ανά πάσα στιγμή, τρεις φορές περισσότερο από τους συναδέλφους μήπως και γίνει κάτι, προσέχω πώς διαβάζεται ή πώς τονίζεται μια συγκεκριμένη πρόταση» δηλώνει η ελληνίδα ηθοποιός. Για την Χάρι της πραγματικής ζωής λέει ότι πέρασε δια πυρός και σιδήρου, έκανε αποβολές, έφαγε ξύλο, πέρασε από κρίσεις, άλλαξε συντρόφους, δεν είχε προσωπική ζωή. Για τη Χάρι του σίριαλ υποστηρίζει τη σημασία που είχε πάντα το καλό σενάριο. «΄Όταν το σενάριο είναι καλό, έχεις κερδίσει σχεδόν τα πάντα», λέει χαρακτηριστικά.

Πολλοί από τους συναδέλφους της παίζουν από παλιά στο σίριαλ κι έχουν γίνει στο μεταξύ φίλοι. «Εμείς οι ηθοποιοί βγάζουμε το πρόσωπό μας, αλλά η δουλειά των ανθρώπων πίσω από τις κάμερες είναι εξίσου σημαντική», επιμένει η Μαρία Κετικίδου, που θα πρωταγωνιστήσει και σε άλλο σίριαλ για νέους αυτή τη φορά. Αλλά από επιλογή της δεν θέλει πλέον να υπερβάλει με τη δουλειά. «Πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στην προσωπική μας ζωή, να κάνουμε μια σχετική ψυχική υγιεινή, περισσότερος χρόνος για κάτι άλλο δεν απομένει».

«Κάθε χρόνο στην Ελλάδα»

Πάντως όλα αυτά τα χρόνια ο ρόλος της Χάρι την ακολουθεί και εκτός τηλεοπτικών πλατό. «Παρουσιάζονται καταστάσεις κατά τις οποίες με παραξενεύει ο τρόπος που αντιδρούν οι άνθρωποι», αναφέρει η ίδια. «Οι φίλοι μου με επαναφέρουν στην πραγματικότητα και μου θυμίζουν ότι ο κόσμος έχει μια σχηματισμένη εικόνα για μένα, χωρίς να είμαι αυτό». Η ιδιωτική ζωή της είναι πολύ σημαντική. «Κάθε χρόνο πηγαίνω στην Ελλάδα, έχω κρατήσει στενούς δεσμούς με τη χώρα» λέει η Κετικίδου που γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς μετανάστες. «Δυστυχώς πέρυσι η γιαγιά μου πέθανε και νιώθω πως κόπηκε κάτι που με συνέδεε με την πατρίδα μου. Διαπιστώνω ότι αυτό η χώρα τελικά είναι οι άνθρωποί της».

Σκέψεις να σταματήσει από το επιτυχημένο σίριαλ που μεταδίδεται κάθε Δευτέρα σε ώρα μεγάλης τηλεθέασης δεν κάνει προς το παρόν. «Αισθάνομαι ωραία στο εργασιακό μου περιβάλλον, έχω μια σχετική ασφάλεια σε ανασφαλείς καιρούς και μου κάνει κέφι, δεν τίθεται θέμα για κάτι τέτοιο». Η Μαρία Κετικίδου έχει εμπιστοσύνη σε αυτό που λέει η καρδιά της.

Από Dpa/ Ειρήνη Αναστασοπούλου.
Πηγή: Deutsche Welle



Spread the love