Spread the love


Οι ελληνικές κοινότητες Καΐρου και Αλεξάνδρειας ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για τα θέματα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Ενημέρωση σε βάθος για όλα τα θέματα των Ελλήνων που ζουν στη Χώρα του Νείλου είχε χθες αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των ελληνικών κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας, Χρήστο Καβαλή και Ιωάννη Παπαδόπουλο.

Μάλιστα, η σημασία που απέδωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στον προεδρικό ξενώνα «Τάχρα», δεν διαφάνηκε μόνον από τη διάρκειά της (προσέγγισε τη μία ώρα) αλλά και από το γεγονός ότι στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, με σκοπό να ακούσουν όλα τα ζητήματα του «Αιγυπτιώτη Ελληνισμού»: ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Οι δύο πρόεδροι των ιστορικών ελληνικών κοινοτήτων, παρουσία και του Έλληνα πρεσβευτή Μιχάηλ Χρήστου Διάμεση και των δύο γενικών προξένων της Ελλάδας, στο Κάιρο, Λαμπρινής Κομίνη και στην Αλεξάνδρεια, Εμμανουήλ Κακαβελάκη, παρουσίασαν τις προτάσεις τους, σημαντικότερη από τις οποίες είναι μία καινοτόμα ιδέα του κ. Καβαλή, που αφορά τη σύσταση μίας επιτροπής στην οποία να συμμετέχουν τα δύο κράτη και κυρίως η αιγυπτιακή προεδρία με κάποιον εκπρόσωπό της, και το γραφείο του πρωθυπουργού επίσης με εκπρόσωπό του, που θα μπορεί να είναι ο εκάστοτε Έλληνας πρέσβης και η οποία Επιτροπή θα έχει σκοπό την εξέταση και την επίλυση των χρονοβόρων υποθέσεων που αντιμετωπίζουν ελληνικοί φορείς ή ακόμη και ιδιώτες-επιχειρηματίες στην Αίγυπτο.

Ανάμεσα στα θέματα μπορεί να είναι επιχειρηματικά ζητήματα, θέματα των ελληνικών κοινοτήτων και σωματείων, θέματα υπηκοοτήτων, κ.ά.

Μάλιστα, ο κ. Καβαλής εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το πόσο κατάλληλη πολιτικά είναι πλέον η περίοδος που διανύουν οι δύο χώρες, με την πραγματοποίηση των τριμερών Συναντήσεων Κορυφής, και πόσο θετικό έχει γίνει το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την αναγκαία επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζει η ομογένεια και ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος στην Αίγυπτο.

Παράλληλα, οι δύο πρόεδροι ευχαρίστησαν εκ μέρους της μαθητικής αιγυπτιώτικης κοινότητας των τεσσάρων ιστορικών ελληνικών σχολείων, προσωπικά τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση για την κάλυψη φέτος όλων των εκπαιδευτικών κενών, κάτι που στους δύσκολους καιρούς που περνάει η Ελλάδα, «εκτιμά ιδιαίτερα Αιγυπτιώτης Ελληνισμός», όπως τόνισαν και οι δύο πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων.

Τη μεγάλη του όμως ικανοποίηση για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών θεμάτων της Αλεξανδρινής ομογένειας εξέφρασε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, τονίζοντας το πόσο άμεσα ανταποκρίθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, Θ. Πελεγρίνης, για την επιβίωση των σχολείων της κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής ομογένειας στην Αίγυπτο και επεσήμανε ότι επιθυμία του είναι σύντομα να επισκεφθεί την Αλεξάνδρεια, την πόλη όπου έζησε ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

 

Από το ΑΠΕ, του ανταποκριτή στο Κάϊρο Ν. Κάτσικα



Spread the love