Spread the love


Θα μπορέσει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου να σταματά, πριν τον Τραμπ, τις φιλοτουρκικές θέσεις του νέου Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας;

Στον ύπνο πιάστηκε η ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Μόλις ελάχιστα 24ωρα διήρκεσε η μερική ευφορία που δημιούργησε στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα ο διορισμός του Ρέινς Πρίμπους στη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, καθώς την Πέμπτη ο νεοκλεγείς πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον φιλότουρκο πρώην διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου (DIA) αντιστράτηγο Μάικλ Φλυν, για θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Ο 57χρονος αντιστράτηγος ε.α. και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Όπως ήδη έγραψε η Greek News σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της περασμένη Δευτέρα, την ημέρα τον εκλογών, ο Μάικλ Φλυν δημοσίευσε άρθρο του στην εφημερίδα Hill, το οποίο χαρακτηρίζει την Τουρκία «πηγή σταθερότητας στην περιοχή» και τόνισε δημόσια ότι ο Τραμπ μόλις αναλάβει στο Λευκό Οίκο πρέπει να εκδώσει τον Γκιουλέν στην Τουρκία.

«Χρειάζεται να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως προτεραιότητα. Χρειάζεται να δούμε τον κόσμο από το μάτι της Τουρκίας», είπε ο στρατηγός Φλυν.

Δημοσιεύματα φέρουν εταιρεία δημοσίων σχέσεων που ίδρυσε να έχει οικονομικές δοσοληψίες με την Τουρκία. Οι δηλώσεις Φλυν ξεσήκωσαν αντιδράσεις σε ομογενείς και μάλιστα η ομογενειακή οργάνωση HALC ξεκίνησε εκστρατεία μέσω των κοινωνικών δικτύων ζητώντας να μη διοριστεί ο φιλότουρκος στρατηγός σε κυβερνητική θέση.

Ο διορισμός του Μάικλ Φλυν επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους ηγετικών παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για την πολιτική και τους συνεργάτες του Τραμπ και αποτέλεσε ψυχρολουσία γι’ αυτούς που τον υποστήριξαν. Ο λόγος της ανησυχίας είναι η απουσία θέσεων για την πολιτική που θα ακολουθήσει στα ελληνικά θέματα και την Κύπρο, αλλά και το κυριότερο, σε αντίθεση με την Χίλαρι Κλίντον που διατηρούσε ισχυρές και πολυετείς σχέσεις με Ελληνοαμερικανούς, στην περίπτωση του Τραμπ η Ομογένεια πιάστηκε στον ύπνο χωρίς επαφές με το ίδιο ή στενούς του συνεργάτες.

Ο ΠΡΙΜΠΟΥΣ

Ο νέος προσωπάρχης Ρέινς Πρίμπους δεν έχει δημόσια εκφραστεί για τα ελληνικά θέματα, ωστόσο επηρεάζεται από τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο και τον Ελληνοαμερικανό δισεκατομμυριούχο, Γιάννη Κατσιματίδη. Ο τελευταίος συγκέντρωσε πολλά χρήματα για την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, επί προεδρίας Πρίμπους και τον βοήθησε να γίνει ο μακροβιότερος στη θέση αυτή. Προσκαλεσμένος του Γιάννη Κατσιματίδη συμμετείχε τον Αύγουστο του 2013 σε κλειστό δείπνο με κορυφαίους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και παράγοντες της Wall Street προς τιμή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο Metropolitan Club.

Πως θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά για τα ελληνικά θέματα και την Κύπρο; Οι μόνοι τρόποι είναι να περάσει κάποια μηνύματα προς τον πρόεδρο Τραμπ σε κρίσιμες στιγμές, αποτρέποντας τα χείριστα και ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, πρώτα με την Ομογένεια κι έπειτα την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το μεγάλο ζήτημα – ωστόσο – είναι πως θα δουν ο Ντόναλντ Τραμπ κι η κυβέρνησή του την ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, καθότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι σκληρές ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις κρίνουν με ιδεολογικά κριτήρια ακόμη και τις διακρατικές σχέσεις με συμμάχους.

Οταν ο Δρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, πατέρας του νεαρού ελληνοαμερικανού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Γιώργου Παπαδόπουλου, δηλώνει σε ελληνική εφημερίδα πως μέχρις ότου φύγουν αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα και έλθει πραγματική δεξιά καπιταλιστική κυβέρνηση δεν θα υπάρξουν επενδύσεις από την Αμερική, όσο κι αν διευκρινίζει ότι είναι δικές του απόψεις και δεν σχετίζονται με το γιό του, οι οιωνοί δεν είναι καλοί.

ΜΕ ΡΟΜΝΕΪ

Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012 Μιτ Ρόμνεϊ άφησαν στην άκρη την αντιπαλότητά τους και ξεκίνησαν συνομιλίες, με ενδεχόμενο να αναλάβει ο τελευταίος μια θέση, ίσως του υπουργού Εξωτερικών, στην κυβέρνηση του Νεοϋορκέζου μεγιστάνα.

“Κύριε εκλεγμένε πρόεδρε, πώς είστε;” ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Ρόμνεϊ στον Τραμπ και τον αντιπρόεδρό του, τον Μάικ Πενς, κατά την άφιξή του στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσι, στη λέσχη γκολφ του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία.

Ο Ρόμνεϊ ήταν ο πρώτος από τα πολλά στελέχη του κόμματος και τους ιδιώτες επενδυτές με τους οποίους θα συναντηθεί ο Τραμπ μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς βρίσκεται στη διαδικασία συγκρότησης της κυβέρνησής του.

Για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών έχουν ακουστεί εξάλλου τα ονόματα του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον και του γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ από το Τενεσί.

ΜΕ ΓΟΥΙΛΜΠΟΡ ΡΟΣ

Με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή και μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Κύπρου Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος εμφανίζεται ως πιθανός υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εμπορίου στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, επρόκειτο να συναντηθεί την Κυριακή ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και τον Κρις Κόμπατς, τον υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας του Κάνσας, ο οποίος λέγεται ότι τον συμβουλεύει σε θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό.

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη στο greeknewsonline.com

 



Spread the love