Spread the love


Το Τμήμα Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ξεκίνησε μεγάλη οικονομική εκστρατεία ώστε να διασφαλισθεί θέση διδακτικού προσωπικού του Τμήματος.

Στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς συνταξιοδοτείται ένα άτομο του τριμελούς μόνιμου διδακτικού προσωπικού του Τμήματος και, για να διασφαλιστεί η διδακτική θέση, απαιτείται να υπάρξει η ανάλογη οικονομική συνδρομή, τουλάχιστον για περίοδο τριών ετών.

 Συγκινητική ήταν η συμμετοχή στην διοργάνωση αλλά και η παρότρυνση προς την ομογένεια να συνδράμει οικονομικά, από τον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών (Sydney University Greek Society – SUGS).

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επικεφαλής της Έδρας καθηγητής Βρασίδας Καραλής, ο οποίος τόνισε ότι το Ίδρυμα Νέων Ελληνικών Σπουδών (Modern Greek Studies Foundation) που συγκροτήθηκε προ ολίγων ετών με τη συνδρομή του ομογενούς επιχειρηματία, George Thomas, διευρύνει τη δράση του και ακολουθεί μία πιο αυτόνομη πορεία με στόχο πάντα την ενίσχυση της ελληνομάθειας.

Ο καθ. Καραλής θύμισε ότι το Τμήμα ιδρύθηκε το 1974 με την γενναία δωρεά του αείμνηστου συμπαροίκου Sir Nicholas Lourantos. Η δωρεά αυτή επέτρεψε στην Έδρα να έχει καθηγητή και δύο μόνιμα μέλη ως διδακτικό προσωπικό.

«Όμως», είπε ο κ. Καραλής, «με το πέρασμα του χρόνου, το κεφάλαιο από εκείνη την δωρεά, δεν στάθηκε αρκετό για την στήριξη του τμήματος και της δομής του».

«Συνεπώς, διακεκριμένα μέλη της ελληνοαυστραλιανής παροικίας αποφάσισαν να συγκροτήσουν το Ίδρυμα, ως μία παράλληλη δομή, πέραν των ορίων της άμεσης δικαιοδοσίας του Πανεπιστημίου, αλλά πάντα σε στενή συνεργασία μαζί του» τόνισε ο κ. Καραλής, σημειώνοντας ότι στην επίτευξη του βασικού στόχου της οικονομικής στήριξης, αλλά και γενικότερα υπέρ των σκοπών του Τμήματος και του Ιδρύματος, μπορεί να συμβάλλει η ομογένεια.

Ο κ. Καραλής επεσήμανε ότι το Τμήμα υπήρξε και παραμένει ένα από τα πλέον δραστήρια κέντρα Ελληνικών Σπουδών σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας ενεργά στις πολιτισμικές εκδηλώσεις της ομογένειας στο Σίδνεϊ και στην Αυστραλία.

Το μέλος του προσωπικού που συνταξιοδοτείται είναι η Δρ. Παναγιώτα Νάζου, η οποία υπηρέτησε στο Τμήμα πάνω από 30 χρόνια. Στην εκδήλωση, την αποχαιρέτισαν θερμά τόσο ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής όσο και η καθηγήτρια Yixu Lu, επικεφαλής της Σχολής Γλωσσών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου.



Spread the love