Spread the love


Οι 10 κορυφαίες ελληνικές παραλίες για το 2017

Οι 10 κορυφαίες ελληνικές παραλίες για το 2017

Το TripAdvisor δημοσίευσε τη λίστα με τις 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας για το 2017, όπως τις ανέδειξαν οι αναγνώστες του στα ετήσια βραβεία Travellers’ Choice Awards. Οι παραλίες επελέγησαν βάση της ποιότητας και της ποσότητας των αξιολογήσεων από τους επισκέπτες αλλά και της βαθμολογίας που συγκέντρωσαν τους τελευταίους 12 μήνες.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Ελαφονήσι της Κρήτης, η παραλία που πρωταγωνιστεί στα φωτογραφικά άλμπουμ όλων των επισκεπτών.

Δείτε τη λίστα:

1.Ελαφονήσι – Κρήτη

Το Ελαφονήσι (Ελαφόνησος για πολλούς), βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο του νομού Χανίων της Κρήτης και είναι κάτι μεταξύ νησιού και χερσονήσου, διότι, για να πάτε θα χρειαστεί να  περπατήσετε μέσα στο νερό.

Τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και προστατευόμενη περιοχή Natura.

Θα έλεγε κανείς οτι η φύση έκανε το θαύμα της εδώ!

…Αυτός είναι ο λόγος που έχει γίνει τοσο δημοφιλής προορισμός στον νομό Χανίων και την Κρήτη.

Λευκή Άμμος – Τυρκουάζ Νερά

Αυτό που χαρακτηρίζει το Ελαφονήσι και το κάνει μέρος εξωτικό, είναι οι μικρές νησίδες με την πολύ ψιλή λευκή αμμουδιά που ροζίζει σε αρκετά σημεία, η λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται και τα τιρκουάζ αβαθή νερά.

Όλη η περιοχή αποτελεί μια απέραντη καλοκαιρινή παιδική χαρά για μικρούς και μεγάλους.

Ξενάγηση στην περιοχή Ελαφονησίου

Καθώς θα πλησιάζετε, ο δρόμος είναι κατηφορικός και η περιοχή φαίνεται από μακριά. Θα δείτε μπλε και τιρκουάζ χρώματα της θάλασσας, λευκή αμμουδιά και διάσπαρτους κέδρους.

Ο δρόμος καταλήγει σε μια χωμάτινη αλάνα. Παρκάρετε και περπατήστε ως την θάλασσα πάνω από τα ξύλινα δρομάκια.

Οι παραλίες της περιοχής είναι τέλειες για όλους! Πολύ ρηχή θάλασσα με πολύ ψιλή λευκή άμμο που ροζίζει σε αρκετά σημεία από την σκόνη θρυμματισμένων κοχυλιών. Προσφέρεται για να παίξετε ρακέτες και βόλεϊ κυριολεκτικά μέσα στο νερό.

Για αρκετά μέτρα από την παραλία, το βάθος της θάλασσας είναι περίπου κάτω από το γόνατο. Θα πρέπει να πάτε αρκετά μέσα για να μην πατάτε.

Πηγαίνοντας στο Ελαφονήσι περπατώνας

Η θάλασσα έχει διαπεράσει το στέρεο έδαφος και έχει  δημιουργήσει ρηχή λιμνοθάλασσα. Αν φυσάει θα σας θυμίσει ορμητικό ποτάμι.

Θα παρατηρήσετε τον κόσμο να διασχίζει την λιμνοθάλασσα.

Κάντε και εσείς το ίδιο.  Ίσως δυσκολευτείτε λίγο αν κρατάτε και τα πράγματά σας. Θα πρέπει να τα κρατήσετε ψηλά για να μην βραχούν.

Το βαθύτερο σημείο είναι στο μέσον της απόστασης, περίπου ως την μέση ενός ενήλικα.

Αφού περάσετε την λιμνοθάλασσα φτάνετε στο Ελαφονήσι. Αν και όλη η περιοχή έτσι λέγεται, στην κυριολεξία τώρα είστε επάνω στο νησί.

Ένας από τους λόγους που έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura, είναι ότι εδώ γεννούν οι χελώνες Caretta-Caretta.

Επίσης διαβάστε για το Ελαφονήσι στο wikipedia.org

ελληνικές παραλίες

2.Μπάλος – Κρήτη

Η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται περίπου 56 χλμ βορειοδυτικά των Χανίων και 17 χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου. Είναι μια ρηχή αμμουδερή παραλία που σχηματίζεται ανάμεσα στο Ακρωτήριο της Γραμβούσας και το μικρότερο ακρωτήριο Τηγάνι, κάτω από τον ορεινό όγκο του Πλατύσκινου. Ο Μπάλος αποτελεί σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Κρήτης, ένα πολύ αγαπημένο θέμα όλων των τουριστικών οδηγών της Ελλάδας. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο Κάρολος με την Νταιάνα είχαν έρθει εδώ με το ιδιωτικό τους γιώτ αρκετά χρόνια πριν.

Είναι διάσημος για τα γαλαζοπράσινα νερά του, την άγρια φυσική ομορφιά και το υπέροχο εξωτικό τοπίο. Το καλοκαίρι, η παραλία κατακλύζεται καθημερινά από χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι φτάνουν ως επί το πλείστον με καραβάκι από την Κίσσαμο. Αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία, τότε καλύτερα να μην έρθετε στην παραλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επίσης, η ιδανικότερη ιδέα είναι να φτάσετε στην παραλία το πρωί, πριν καταφθάσουν τα καραβάκια από την Κίσσαμο. Οι λίγες ώρες μοναξιάς μέσα σε ένα τόσο παραδεισένιο μέρος, θα σας μείνουν χαραγμένες στη μνήμη σας για πάντα.

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου έχει άσπρη άμμο και εξωτικά λευκά, έντονα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά. Η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και ζεστή, ιδανικός προορισμός για μικρά παιδιά. Σε πολλά μέρη η άμμος έχει ένα υπέροχο ροζ χρώμα, που προέρχεται από εκατομμύρια σπασμένα κοχυλάκια. Πιο πέρα από τα βράχια τα νερά είναι πιο βαθειά και πιο κρύα, ιδανικά για μάσκα. Όπως και γύρω περιοχή, είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα προστασίας Natura, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Στις σπηλιές φωλιάζουν φωλιά μαυροπετρίτες , θαλασσοκόρακες και κορμοράνοι. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή βρίσκει καταφύγιο η προστατευόμενη μεσογειακή φώκια και η χελώνα caretta caretta. Παρά το γεγονός ότι είναι προστατευόμενη περιοχή, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, στην παραλία έχει ξεπροβάλει μια πρόχειρη καφετέρια και ομπρέλες. Σε αυτή αλλά και στα εκδρομικά καραβάκια μπορείτε να προμηθευτείτε νερό.

Κύριο μειονέκτημα της λιμνοθάλασσας είναι ότι ο βυθός είναι λίγο λασπώδης και τα ρηχά νερά της ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών, που μερικές φορές προκαλούν μια δυσάρεστη μυρωδιά. Επίσης, οι ντόπιοι αναφέρουν ότι τα ρεύματα της θάλασσας μεταφέρουν στο Μπάλο αρκετά σκουπίδια ή πίσσα.

Διαβάστε για τον Μπάλο στο wikipedia.org

 ελληνικές παραλίες

3.Κλέφτικο – Μήλος

Το σύμπλεγμα από εντυπωσιακούς ηφαιστιογενείς γκριζόλευκους βράχους, δημιούργημα του χρόνου, του αέρα και της θάλασσας, μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της Μήλου και ένα από τα περισσότερα φωτογραφημένα μέρη της Ελλάδας. Οπως ισχυρίζονται πολλοί, αν δεν έχεις επισκεφθεί το Κλέφτικο, τουλάχιστον μία φορά, δεν έχεις επισκεφθεί τη Μήλο.

Οι μοναδικοί σχηματισμοί του είναι προσβάσιμοι μόνο από τη θάλασσα, με καραβάκι, ιστιοπλοϊκό ή φυσικά δικό σας σκάφος.

Το Κλέφτικο, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Μήλου, παλιότερα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και ορμητήριο πειρατών αφού οι μικροί κολπίσκοι προστάτευαν τα πλοία και τους ίδιους από τους ισχυρούς ανέμους του Αιγαίου από όπου πήρε και το όνομά του.

Μη χάσετε μία επίσκεψη στο μαγευτικό και μυστηριώδες Κλέφτικο. Πάρτε ένα από τα καραβάκια που ξεκινάνε από τον Αδάμαντα για να νιώσετε και εσείς όπως και οι πειρατές, την μοναδικότητα της Μήλου.

Διαβάστε για την Μήλο στο wikipedia.org

 ελληνικές παραλίες

4.Άγιος Παύλος – Λίνδος Ρόδος

Η αμμουδερή παραλία Άγιος Παύλος με τα κρυστάλλινα νερά βρίσκεται στον μικρό ομώνυμο όρμο λίγες εκατοντάδες μέτρα νότια από την Ακρόπολη της Λίνδου σε απόσταση 50 περίπου χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα. Η παράδοση θέλει σε αυτόν εδώ τον μικρό κολπίσκο να προσορμίζεται ο Απόστολος των Εθνών Παύλος το έτος 58 μ.Χ. όταν ήρθε στην Ρόδο για να κηρύξει το Ευαγγέλιο.

Η παραλία επειδή είναι πολύ κοντά στον οικισμό της Λίνδου διαθέτει όλες τις δυνατότητες διαμονής, φαγητού και ψυχαγωγίας που παρέχονται στον επισκέπτη.

Η παραλία με την χρυσή άμμο και το μικρό βότσαλο κατά τόπους, είναι οργανωμένη και προσφέρει ξαπλώστρες και ομπρέλες στους επισκέπτες, αλλά διαθέτει και φυσικές «ανέσεις», όπως βράχια πάνω από το κύμα, απ’ όπου μπορεί κάποιος να κάνει βουτιές από ψηλά, σαν να είχε βατήρα.

Στο άκρο της παραλίας, πριν τα βράχια βρίσκεται, σχεδόν κρυμμένο από τα ψηλά δέντρα μπροστά του, το κατάλευκο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, όπου τιμάται ο Απόστολος των Εθνών που πρώτος δίδαξε τον Χριστιανισμό στο νησί της Ρόδου.

Για έκτακτα περιστατικά μπορείτε να απευθυνθείτε στις αντίστοιχες υπηρεσίες του οικισμού.

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον οικισμό της Λίνδου με τα πόδια.

Διαβάστε για την Ρόδο στο wikipedia.org

ελληνικές παραλίες

5.Σίμος – Ελαφόνησος

Διαβάστε πληροφορίες για την Ελαφόνησο στο wikipedia.org

6.Ναυάγιο – Ζάκυνθος

Σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου. Σίγουρα η διασημότερη παραλία της Ελλάδας και η πιο εντυπωσιακή της Μεσογείου. Η φωτογραφία της έχει κάνει το γύρο του κόσμου και περιλαμβάνεται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς που δείχνουν τη χώρα μας.

Μαζί με την χελώνα Caretta Caretta αποτελούν τους κύριους διαφημιστές και εκπροσώπους του νησιού της Ζακύνθου, σε όλο τον κόσμο και κατατάσσεται σε μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες.

Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού. Η παλιά της ονομασία ήταν Αγιος Γεώργιος. Το σημερινό της όνομα Ναυάγιο το οφείλει σε ένα πραγματικό Ναυάγιο που συνέβη το 1983.

Το εμπορικό πλοίο Παναγιώτης μετέφερε λαθραία τσιγάρα από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα. Λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής το πλοίο έπεσε στα βράχια και ξεβράστηκε στην παραλία όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού (όχι άδικα) και θα ήταν παράλειψη αν δεν δείτε από κοντά αυτή την εξαιρετική εικόνα.

Στη μνήμη των ντόπιων υπάρχει ακόμη η θέα με τις χιλιάδες κούτες τσιγάρων να επιπλέουν στο νερό και ανάμεσά τους οι ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του πλοίου να προσπαθούν κολυμπώντας να ξεφύγουν από την ακτοφυλακή.

Οι επισκέπτες του νησιού έρχονται να θαυμάσουν το υπέροχο τοπίο και να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά της.

Διαβάστε για την Ζάκυνθο στο wikipedia.org αλλά και περισσότερες πληροφορίες για το Ναυάγιο στο wikipedia.org

 ελληνικές παραλίες

7.Σαρακήνικο – Μήλος

Το Σαρακίνικο είναι ένα μοναδικό σε ομορφιά μέρος για να απολαύσετε τη θάλασσα και το κολύμπι. Το τοπίο μοιάζει με σεληνιακό καθώς απουσιάζει κάθε ίχνος βλάστησης και τα ηφαιστειογενή βράχια από τα οποία έχει σχηματιστεί έχουν λευκό χρώμα.

Το όνομά του το πήρε από τους Σαρακηνούς πειρατές που το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο. Αν κοιτάξετε προσεκτικά τριγύρω ίσως δείτε και κάποιες δέστρες από τα πλοία τους.

Στο Σαρακίνικο θα βρείτε μια μικρή παραλία για τους λάτρεις της αμμουδιάς αλλά κυρίως όμορφα βράχια για να απλώσετε τις πετσέτες σας και να κάνετε βουτιές στα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη.

Σε όσους αρέσει η παρατήρηση του βυθού προτείνουμε να έχουν μαζί τους τον κατάλληλο εξοπλισμό για να απολαύσουν και την ομορφιά του βυθού της περιοχής. Αποφύγετε την επίσκεψη στη συγκεκριμένη παραλία όταν φυσάει δυνατός βόρειος άνεμος.

 ελληνικές παραλίες

8.Πόρτο Κατσίκι – Λευκάδα

Για το Πόρτο Κατσίκι δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Είναι χιλιοφωτογραφημένο και ξακουσμένο σε όλο τον κόσμο. Η παραλία είναι στρωμένη με άσπρο ψηλό βοτσαλάκι που είναι σαν ψεύτικο. Ο βράχος στην πλάτη της Παραλίας προκαλεί δέος. Το τοπίο στο Πόρτο Κατσίκι είναι επίσης εξωπραγματικό.

Υπάρχει ένα μικρό ακρωτήριο που μπορείς να πας μέσα από ένα στενό πέρασμα με σκαλοπάτια που σου προσφέρει πανοραμική θέα όλης της περιοχής και της μεγάλης παραλίας στο Πόρτο Κατσίκι αριστερά και αλλά και των άγριων βράχων-γκρεμών δεξιά. Επίσης από το ακρωτήριο στο Πόρτο Κατσίκι θα θαυμάσετε ένα φανταστικό ηλιοβασίλεμα. Οι απογευματινές ώρες είναι οι καλύτερες για να θαυμάσετε το τοπίο και για να περιμένετε το ηλιοβασίλεμα.

Όλα στο Πόρτο Κατσίκι είναι θαυμάσια. Έχει μαγαζάκια για τα απαραίτητα, ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία. Αλλά οι περισσότεροι παίρνουν μαζί τους τις δικές τους ομπρέλες. Η Παραλία στο Πόρτο Κατσίκι, έχει επίσης και πάρα πολλούς επισκέπτες. Ο πολύς κόσμος για κάποιους είναι μειονέκτημα, για άλλους πάλι πλεονέκτημα, μένει σε εσάς, στον καθένα ξεχωριστά, να αποφασίσετε. Σε κάθε περίπτωση είτε μείνετε, είτε όχι, αυτή την περιοχή πρέπει να την δείτε.

Δείτε πληροφορίες για την Λευκάδα στο wikipedia.org

 ελληνικές παραλίες

9.Άντονι Κουίν – Ρόδος

Με αυτή την παραλία συναντά κανείς φυσικό λεπτό βοτσαλάκι, ιδανικό για να ξαπλώνει κανείς και να λιάζετε στον ήλιο, πεύκα που ακουμπούν στην ακροθαλασσιά και σμαραγδένια νερά. Θα σκεφτόταν κανείς ότι ο Άντονι Κουίν είχε άψογο γούστο όταν μαγεύτηκε από αυτόν τον μικροσκοπικό κόλπο. Η παραλία είναι σήμερα γνωστή με το όνομα του ηθοποιού, καθώς αγόρασε αυτό το τμήμα του νησιού όταν γύριζε τη ταινία «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε». Το βαθύ πράσινο χρώμα των νερών οφείλεται στην πράσινη βλάστηση που περιβάλλει την παραλία. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ρόδου. Είναι πιο δημοφιλής στους νεότερους – ιδιαίτερα στους Ιταλούς – καθώς τα κοφτερά της βράχια εντός και εκτός της παραλίας δεν ενδείκνυνται για οικογένειες με μικρά παιδιά ή για ανθρώπους πιο προχωρημένης ηλικίας. Οι περισσότεροι λουόμενοι επισκέπτονται την παραλία κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, λόγω των πολύ παγωμένων νερών κατά τους υπόλοιπους μήνες. Το πιο ωραίο σημείο είναι ο βράχος που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της παραλίας, ο οποίος χωράει μόνο λίγες ξαπλώστρες. Στην κορυφή των βράχων μπορεί κανείς να βρει μια καντίνα και έναν τηλεφωνικό θάλαμο.

 ελληνικές παραλίες

10.Μύρτος – Κεφαλονιά

Η παραλία Μύρτος αποτελεί το σήμα κατατεθέν για την Κεφαλονιά. Είναι μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, αν όχι η γνωστότερη. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς, ανήκει στο δήμο Πυλάρου και απέχει 8 χλμ. από την Αγία Ευφημία, 3 χλμ. από το χωριό Διβαράτα, και γύρω στα 30 χλμ. από το Αργοστόλι.

Η συγκεκριμένη παραλία έχει βραβευτεί πολλές φορές διεθνώς (και όχι άδικα) και κάθε χρόνο βραβεύεται με την γαλάζια σημαία του ΕΟΤ. Το τοπίο από ψηλά είναι ανεπανάληπτο, καταπράσινα βράχια που καταλήγουν σε μια αρκετά μεγάλη παραλία με άσπρα βότσαλα.

Κι  όταν πια κατεβεί κανείς κι έρχεται αντιμέτωπος με το απέραντο γαλάζιο, μαγεύεται. Είναι η θάλασσα στην οποία πρέπει να κολυμπήσετε. Τα γαλαζοπράσινα νερά της, με ή χωρίς κύμα θα κάνουν το μπάνιο σας αξέχαστο και δε θα αντισταθείτε – θα βγάλετε  πολλές πολλές φωτογραφίες.

Η παραλία του Μύρτου είναι πλήρως οργανωμένη και θα βρείτε όλα τα απαραίτητα για να απολαύσετε το μπάνιο σας από νωρίς το πρωί εώς αργά το βράδυ. Μην φύγετε αν πρώτα δεν δείτε το ηλιοβασίλεμα το οποίο θα σας μείνει αξέχαστο.

Διαβάστε πληροφορίες για την Κεφαλλονιά στο wikipedia.org

ελληνικές παραλίες

 



Spread the love