Spread the love


Ελληνική πόλη στα κορυφαία μέρη για να δείτε τα αστέρια

Η νέα επιστήμη της αρχαιοαστρονομίας μελετά αρχαιολογικούς χώρους σε σχέση με τον ουρανό. Πολλά σημαντικά μέρη κατά την αρχαιότητα όπως το Stonehenge (Αγγλία) ή το Τσίτσεν Ίτζα (Μεξικό), τα οποία χρησίμευαν και για την παρατήρηση των αστεριών είναι είτε κλειστά για τους επισκέπτες το βράδυ είτε λόγω της επίδρασης από τα φώτα της πόλης δεν προσφέρονται πια για την παρατήρηση του ουρανού. Όμως, υπάρχουν πολλά μέρη τα οποία παραμένουν αυθεντικά και ιδανικά για να εξερευνήσετε τους αρχαιολογικούς χώρους σε συνδυασμό με τον νυχτερινό ουρανό.

Το National Geographic διάλεξε 8 κορυφαίες τοποθεσίες που είναι ιδανικές για να εξερευνήσετε τον νυχτερινό ουρανό και τα αστέρια. Ανάμεσα τους βρίσκεται μία ελληνική πόλη. Στην 3η θέση της λίστας βρίσκεται και μια Ελληνική πόλη, τα Μετέωρα.

Δείτε τις 8 ιστορικές τοποθεσίες εκτός από την Ελληνική πόλη:

1.Chaco Canyon, Νέο Μεξικό

Ελληνική πόλη

2.Almendres Cromlech, Πορτογαλία

Ελληνική πόλη

3.Μετέωρα

Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο Όρος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο. Από τις ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνουμε ότι οι μονές των Μετεώρων ήταν στο σύνολό τους τριάντα. Από τις τριάντα αυτές μονές οι έξι λειτουργούν έως σήμερα και δέχονται πλήθος προσκυνητών. Υπάρχουν όμως και πολλά μικρότερα μοναστήρια εγκαταλελειμμένα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν ιδρυθεί στον 14ο αι.

Η ονομασία Μετέωρα είναι νεότερη και δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς. Το όνομά τους το οφείλουν στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο›, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, οι πρώτοι αναχωρητές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 12 αι. Στα μέσα του 14ου αι. ο μοναχός Νείλος συγκέντρωσε τους μοναχούς που ζούσαν απομονωμένοι σε σπηλιές των βράχων, γύρω από την σκήτη της Δούπιανης οργανώνοντας έτσι τον μοναχισμό στα Μετέωρα.

Η κατάκτηση της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς Τούρκους (1393) και η βαθμιαία κατάρρευση και τελική πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας επέφεραν κατά το 15ο αι. μια κάμψη στη μοναστική ζωή των Μετεώρων.

Κατά το τελευταίο τέταρτο του 15ου αι. παρατηρείται μια ανάκαμψη, που σηματοδοτείται από τη ίδρυση της μονής της Αγίας Τριάδας (1475/76) και την τοιχογράφηση του παλαιού καθολικού του Μεγάλου Μετεώρου (1483). Η ακμή των Μετεώρων θα συντελεστεί τον επόμενο αιώνα, κατά τον οποίο ιδρύονται νέα μοναστήρια, ανεγείρονται νέα καθολικά και άλλα μοναστηριακά κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία κοσμούνται με εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία (1393-1881) τα μετεωρίτικα μοναστήρια λειτούργησαν ως τόποι ελπίδας. Στις αρχές του 19ου αι. τα στρατεύματα του Αλή-Πασά, επέφεραν καταστροφές και λεηλασίες σε πολλά από αυτά (Μονή Υπαπαντής, Μονή Αγίου Δημητρίου κ. ά.).

Τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.

Ελληνική πόληΔιαβάστε περισσότερα για τα Μετέωρα στο wikipedi.org

4.Εθνικό Πάρκο Sibiloi, Κένυα

Ελληνική πόλη

5.Κάστρο Alamut, Ιράν

Ελληνική πόλη

6.Εθνικό Πάρκο Uluru-Kata Tjuta, Αυστραλία

Ελληνική πόλη

 

7.Κοιλάδα Owens, Καλιφόρνια

Ελληνική πόλη

8.Karahunj, Αρμενία

Ελληνική πόλη

 

 



Spread the love