Spread the love


Ο Έλληνας πίσω από τα «Prison break», «Lost» και «Grey’s Anatomy»

Ο Γκρεγκ Γαϊτάνης είναι γνωστός παραγωγός και σκηνοθέτης. Έχει συμμετάσχει σε κορυφαίες σειρές με επιτυχία ανά τον κόσμο όπως “Damages”, “Lost”, “Prison Break”, Heroes”, “Grey’s Anatomy” και “Banshee”. Στο παρελθόν  έχει τιμηθεί με EMMY.

Γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη στις 18 Ιουνίου 1970 και είναι τρίτης γενιάς Ελληνο-Αμερικανός. Οι γονείς του κατάγονται από ένα μικρό χωριό δίπλα στην Καλαμάτα.

«Νιώθω περισσότερο Έλληνας στην Αμερική, παρά στην Ελλάδα, γιατί εδώ υπάρχει μια πολύ ισχυρή αίσθηση κοινότητας» τονίζει σε παλαιότερη του συνέντευξη. Σε νεαρή ηλικία πήρε την απόφαση, να φύγει από τους γονείς του, προκειμένου να κυνηγήσει το δικό του όνειρο. Μετακόμισε στο Λος Άντζελες και γράφτηκε στο Southern California Film School. Χρειάστηκε να περιμένει επτά ολόκληρες ώρες, για ένα ραντεβού διάρκειας 10 λεπτών, με τον κινηματογραφικό παραγωγό Τζόε Σίλβερ.

Έχει βραβευθεί με Emmy για τη σκηνοθεσία του στη σειρά “House M.D.”, ένα από τα πιο δημοφιλή σόου με πρωταγωνιστή τον Χιου Λόρι.

Έχει δύο γιους, τους οποίους έχει ονομάσει Ευάγγελο και Λεωνίδα. Ο ίδιος τονίζει πως στο σπίτι του επιμένει να μιλούν όλοι τη μητρική του γλώσσα, κρατούν τις παραδόσεις, πηγαίνουν στην εκκλησία, ενώ οι αγαπημένες του γεύσεις, είναι η σπανακόπιτα, οι ντολμάδες και το αρνάκι φρικασέ.

Αν και είναι πολύ γνωστός στο Hollywood για τη δουλειά του σε αρκετά από τα σίριαλ με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα, την τεχνολογική του κατάρτιση και επιχειρηματικότητα, έγινε γνωστός από το Silicon Valley κυρίως για την ικανότητά του να προβλέπει τι θα πάει καλά στην τεχνολογία, και επενδύοντας σε start-up όπως: Square, Pinterest, Twitter και Snapchat. Επίσης, οι επενδύσεις του σε εταιρείες όπως το Twitter τον έκαναν γνωστό για τη στήριξή στην προοπτική διερεύνησης στην τεχνολογία. Είναι ένας από τους αρχικούς επενδυτές του Twitter και πολύ συχνά είναι ομιλητής στην εταιρεία.

Επίσης, είναι αρκετά ενεργός στην ελληνική κοινότητα και βοήθησε στην παραγωγή των Gabby Awards, αλλά και σκηνοθέτησε την τελετή έναρξή τους το 2011 στο νησί Ellis.

«Μου αρέσει που υπάρχει ελληνική κοινότητα στο Χόλιγουντ, τους συναντώ, και χαίρομαι που έχουν κάτι το ιδιαίτερο, που βοηθούν ο ένας τον άλλο. Όντας Έλληνας, ήμουν πάντα διαφορετικός, είχα διαφορετικά χαρακτηριστικά, είχα αστείο επώνυμο, ήταν λίγο περίεργο όταν μεγάλωνα, γιατί όταν είσαι παιδί δε θες να είσαι διαφορετικός, θες να ταιριάζεις με τους υπόλοιπους», λέει επίσης σε παλαιότερη συνέντευξή του. Διαμένει μεταξύ Νέας Υόρκης και Λος Άντζελες.

Προς το παρόν ο Γκρεγκ «τρέχει» τη βραβευμένη με Emmy σειρά της Cinemax, “Banshee”, της οποίας η τρίτη σεζόν προβλήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2015. Επίσης ετοιμάζει τη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο «Η μία ελιά», που επικεντρώνεται στην περιγραφή μιας στρατηγικής που είχε δει στις Αμερικανικές αερογραμμές, η οποία βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων και μειώνει τα κόστη. «Παλιά, τη δεκαετία του 80, οι Αμερικανικές αερογραμμές αφαιρούσαν μία ελιά στα γεύματα που έδιναν στις πτήσεις, και εξοικονομούσαν με αυτό τον τρόπο 40.000 δολάρια», εξηγεί ο ίδιος. Απευθύνεται στον αναγνώστη και τον προτρέπει να βρει τη «μία ελιά» που θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους του. Για την πρώτη σαιζόν του “Banshee” η λογική της «μίας ελιάς» του εξασφάλισε το κόστος της παραγωγής και επτά επιπλέον μέρες γυρισμάτων.

Δείτε τον Γκρεγκ Γαϊτάνη στο IMDb

Έλληνας Έλληνας Έλληνας Έλληνας Έλληνας

Έλληνας

Έλληνας



Spread the love