Spread the love


Μπορεί ο Κόλιν Φάρελ να έλεγε για τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, δεν ξέρει ακριβώς τι ταινία έκανε λίγες μέρες πριν ωστόσο η κριτική επιτροπή στο 70ο Φεστιβάλ Καννών συμφώνησαν και παρέδωσαν στο The Killing of a Sacred Deer το μεγάλο βραβείο σεναρίου.

Επιμένοντας οι Κάννες αναγνωρίζουν ξανά το ταλέντο των Ελλήνων δημιουργών φέρνοντας στον Γιώργο Λάνθιμο και το Ευθύμη Φιλίππου το βραβείο σεναρίου που μοιράστηκαν με την Λιν Ράμσεϊ για το “You Were Never Really Here”.

Ο Λάνθιμος έχει βραβευθεί για πρώτη φορά στις Κάννες το 2009 (μεγάλο βραβείο στον Κυνόδοντα στο “Ένα Κάποιο Βλέμμα”) και το 2015 είχε κερδίσει με το “The Lobster” το βραβείο επιτροπής.

Η ιστορία με τον Φάρελ και το μπέρδεμα για το τι είναι επιτέλους η ταινία του Λάνθιμου που προκάλεσε φασαρία στα ελληνικά media με κάποιους να λένε ότι αποθεώθηκε και άλλους να το αναιρούν συνέβη όταν το παγκόσμιο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ρώτησε τον πρωταγωνιστή της ταινίας, Κόλιν Φάρελ, τη γνώμη του σχετικά με τη δήλωση του Λάνθιμου πως επρόκειτο για μία κωμωδία. Η πρώτη αντίδραση του Φάρελ ήταν ένα υστερικό γέλιο.

“Είναι μπερδεμένος. Υπάρχουν μερικές αστείες σκηνές, κάποιες καταστάσεις που μέσα από την αμηχανία τους προκαλούν γέλιο. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, μιλάμε για μια μαύρη τραγωδία” αναφέρει ο Φάρελ ο οποίος παίζει έναν χαρακτήρα σημαδεμένο από ένα τραγικό γεγονός του παρελθόντος του.

Γιώργο Λάνθιμο

Το “Sacred Deer” φαίνεται να είναι μια ταινία πολύ πιο σκοτεινή από τον “Αστακός” στην οποία πρωταγωνιστούσε πάλι ο Κόλιν Φάρελ, υποδυόμενος έναν άνθρωπο που προορίζεται να γίνει οστρακόδερμος και που ήταν προτεινόμενη στις Κάννες πριν δύο χρόνια.

Σχεδόν αδύνατο να περιγραφτεί χωρίς spoilers, το “Sacred Deer” παρουσιάζει τον Φάρελ ως καρδιακό χειρουργό ο οποίος, στην αρχή της ταινίας, έχει μια μυστηριώδη σχέση με ένα έφηβο αγόρι. Καθώς η οικογενειακή του ζωή καταστρέφεται, αναγκάζεται να κάνει μια αδύνατη επιλογή, τη “θυσία” που αναφέρεται στον τίτλο της ταινίας…

“Είναι μια ενδιαφέρουσα, ενοχλητική, διασκεδαστική διαστροφή σε κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα συμβατικό θρίλερ από τη δεκαετία του 1970 ή του ’80 ή ακόμα και ένας εφιάλτης από τα 90s” γράφει ο Peter Bradshaw του Guardian για το “Sacred Deer” το οποίο είπε διερεύνησε “το δικό του ξεχωριστό φάσμα παράξενων”.

Ο Λάνθιμος δήλωσε πως στόχος του ήταν να δημιουργήσει μία κωμωδία αλλά και μία ταινία τρόμου ταυτοχρόνως. ”

Η δημιουργία μιας ταυτοχρόνως αστείας, τρομακτικής και βίαιης ταινίας ήταν ο στόχος μου σε όλες τις δουλειές μου” αναφέρει ο Έλληνας σκηνοθέτης στο Reuters.

Με χιουμοριστική διάθεση στο τέλος της συνέντευξης, ο Φαρέλ έδειξε την αίθουσα που προβάλλονταν το “Sacred Deer” και είπε: “Βασανίζονται άλλοι 800 άνθρωποι αυτή τη στιγμή” χαμογελώντας.

Δείτε τον σκηνοθέτη στο Facebook και το επίσημο site 

Γιώργο Λάνθιμο



Spread the love