Spread the love


Ομογενής ένας από τους πιο λαμπρούς νέους εφευρέτες στην Πολωνία. Ο Πέτρος Ψύλλος είναι εφευρέτης, σχεδιαστής και επιστήμονας υπολογιστών.

Ο Πέτρος Ψύλλος είναι Ομογενής στην Πολωνία εφευρέτης, σχεδιαστής και επιστήμονας υπολογιστών. Έχει αναγνωριστεί μεταξύ άλλων, από το Περιοδικό του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης ως ένας από τους πιο λαμπρούς νέους εφευρέτες στην Πολωνία. Το περιοδικό Forbes τον συμπεριέλαβε στη λίστα 30 Under 30 για την Ευρώπη για το 2017. Η λίστα αναδεικνύει τους νέους κάτω των 30 ετών που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1994 στη Χίο. Απέκτησε πτυχίο ως τεχνικός ηλεκτρονικών από το Complex of Secondary Electrical Schools του Białystok (2010-2014) και σπουδάζει Επιστήμη των Υπολογιστών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Bialystok (2014-2018).

Το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα ανάλυσης εικόνας και ήχου. Η τεχνολογία του που μπορεί να φορεθεί, επιτρέπει στους τυφλούς ανθρώπους να ερμηνεύσουν το περιβάλλον τους μέσω ηχητικών μηνυμάτων. Δημιούργησε την “ΜΑΤΙΑ”, μια φορητή συσκευή που συνδέεται με τη μέση ή τον αυχένα ενός ανθρώπου με πάνω από 14 αισθητήρες, και παρέχει περιγραφές ενός περιβάλλοντος με τη χρήση λέξεων και μουσικής. Η συσκευή συνδέεται με ένα έξυπνο τηλέφωνο, το οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα, και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους τύπους των εμποδίων και τις θέσεις τους, για παράδειγμα, “υπάρχει ένα ποδήλατο στα 2 μέτρα μπροστά σας.”

Αυτή η συσκευή δεν είναι μόνο χρήσιμη για άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και για εκείνους που πάσχουν από άνοια και Αλτσχάιμερ, ενώ είχε ως αποτέλεσμα να επιλεγεί ο Ψύλλος ως ένας από τους Καινοτόμους ανθρώπους κάτω των 35 ετών στην Πολωνία το 2016 από το Περιοδικό Τεχνολογίας του MIT.

Δείτε τον Πέτρο Ψύλλο στο Facebook και το Site του

Ένα από τα πλεονεκτήματα της συσκευής “MATIA”, είναι ότι παίζει μουσικές περιγραφές για τους χρήστες της και κάθε στοιχείο στη βάση δεδομένων της έχει διαφορετικό ήχο, και ως εκ τούτου, μειώνει τον αριθμό των απαιτούμενων λεκτικών μηνυμάτων, βελτιώνοντας την εμπειρία των χρηστών της. Επιπλέον, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως κλοπές, η συσκευή καλεί αυτόματα για βοήθεια. Αυτό είναι δυνατό ακόμη και αν η μπαταρία του κινητού του χρήστη τελειώσει, ή αν κλαπεί το κινητό. Οι βασικές λειτουργίες όπως η ανίχνευση εμποδίων ή επικίνδυνων καταστάσεων, εξακολουθούν να λειτουργούν.

Η ΜΑΤΙΑ έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε περισσότερους από 30 τυφλούς ανθρώπους, και ο Πέτρος έχει λάβει μηνύματα από ανθρώπους από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία. Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω σε ένα νέο πρωτότυπο, το οποίο θα είναι μικρότερο και φθηνότερο και επομένως πιο προσιτό και φιλικό προς το χρήστη. Μέχρι στιγμής, το έργο είναι υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Bialystok και ιδρυμάτων της Πολωνίας για τους τυφλούς, αλλά ο ίδιος σκοπεύει να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις το 2017, και έχει ήδη λάβει μια σειρά από προσφορές.

Έχει κερδίσει πάνω από 16 κύρια βραβεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (Πίτσμπουργκ, Σιάτλ, Παρίσι, Βρυξέλλες) στον τομέα της εφεύρεσης. Ήταν επίσης φιναλίστ του κεντρικού σταδίου του Imagine Cup, του μεγαλύτερου διαγωνισμού τεχνολογίας, που διοργανώνεται από τη Microsoft. Είναι ο νικητής του “Best of the Best” του Υπουργείου Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Πολωνίας, ενώ έχει βραβευτεί επίσης από την Κινεζική Ένωση Καινοτομίας και το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στον 115ο γαλλικό διαγωνισμό εφευρέσεων Concours Lépine στη Γαλλία, καθώς και στο μεγαλύτερο συνέδριο εφευρέσεων INPEX στις ΗΠΑ.

Δείτε και άλλα θέματα με Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό στο Lifeviews.gr (ΦΩΤΟ)

 



Spread the love