Spread the love


Η αυστραλιανή ταξιδιωτική ιστοσελίδα traveler.com.au παρουσιάζει τα 10 κορυφαία αρχαία ελληνικά αξιοθέατα.

Η αυστραλιανή ταξιδιωτική ιστοσελίδα traveler.com.au παρουσιάζει τα 10 κορυφαία αρχαία ελληνικά αξιοθέατα. Το πιο αναγνωρίσιμο στοιχείο ενός αρχαιοελληνικού ναού είναι οι εντυπωσιακές και πελώριες κολώνες. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν 3 ρυθμούς, τον Ιωνικό, τον Δωρικό και τον Κορινθιακό. Μπορείτε να βρείτε εντυπωσιακούς ναούς σε διάφορες Μεσογειακές χώρες.

Δείτε τη λίστα αναλυτικά:

1. ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΑΘΗΝΑ

ελληνικά

Αυτή η βραχώδης προεξοχή είναι «πασπαλισμένη» με δεκάδες κατεστραμμένα μνημεία με κορυφαίο τον Παρθενώνα, το μεγαλύτερο δωρικό ναό που ολοκληρώθηκε ποτέ στην αρχαία Ελλάδα. Μεταξύ άλλων σημαντικών μνημείων είναι το Θέατρο του Διονύσου, που χτίστηκε στις παρυφές λόφου. Πιο πάνω είναι ο κομψός Ναός της Αθηνάς Νίκης, από την οποία μπορείς να δεις τη Μεσόγειο, και το Ερέχθειο, ένας όμορφος ναός που υποστηρίζεται από τα γεμάτα χάρη γλυπτά γυναικείων μορφών.

2. ΕΦΕΣΟΣ, TΟΥΡΚΙΑ

ελληνικά
Αυτή η Ελληνορωμαϊκή εμπορική πόλη είναι αρκετά καλά διατηρημένη ώστε να παρέχει μια ωραία εικόνα της ελληνικής επίσημης πολεοδομίας. Οι πλατείες και οι γεμάτοι με κιονοστοιχίες δρόμοι της καλύπτονται από θέατρα, ναούς, βίλες και λουτρά, και οδηγούν σε έναν ιππόδρομο και υπαίθρια θέατρα. Ένα μέρος της απόλαυσης κρύβεται στη λεπτομέρεια: γλυπτά, γείσα ανθηρογραφίας, ψηφιδωτά/μωσαϊκά. Το αποκορύφωμα είναι η περίτεχνη Βιβλιοθήκη του Κέλσου, που στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ύστερη ρωμαϊκή κατασκευή σε μάρμαρο.

3. ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑΣ, ΙΤΑΛΙΑ

ελληνικά

Αυτή η πόλη στη νοτιοδυτική Σικελία καταστράφηκε από τους Καρχηδόνιους το 250 π.Χ. και αργότερα γκρεμίστηκε/ισοπεδώθηκε από έναν σεισμό. Μπορείτε να εντοπίσετε αχνά αποτυπώματα των δρόμων και των θεμελίων των κτιρίων. Οι καλύτερα διατηρημένοι ναοί έχουν ένα μοναδικό μεγαλείο.

4. ΔΕΛΦΟΙ

ελληνικά

Το αρχαίο ιερό βρίσκεται πάνω από την καλυμμένη με ελιές κοιλάδα του Πλειστού, που επισκιάζεται από δύο βραχώδεις βουνοκορφές. Η μυρωδιά των πεύκων είναι μεθυστική. Για 2.000 χρόνια οι αρχαίοι έρχονταν εδώ για να συμβουλευτούν το ξακουστό μαντείο, αφήνοντας δωρεές για την κατασκευή ναών σε όλη την πλαγιά του λόφου σε πυκνές σειρές. Τα καλύτερα διατηρημένα οικοδομήματα είναι ένα θέατρο, ένα στάδιο και ένα θησαυροφυλάκιο. Το αρχαιολογικό μουσείο έχει μια θαυμάσια ποικιλία από αντικείμενα.

5. ΠΕΡΓΑΜΟΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ

ελληνικά

Υπάρχουν δύο μέρη σε αυτή τη θαυμάσια αρχαία πόλη. Η ακρόπολη «στέφεται» από τον σκελετό ενός κομψού ναού και έχει ένα καλά διατηρημένο αμφιθέατρο 80 κερκίδων, σφηνωμένο στις απόκρημνες πλευρές του. Η θέα σε όλες τις πεδιάδες από κάτω είναι αρκετή για να εντυπωσιάσει τους αετούς. Στην κοιλάδα από κάτω βρίσκονται τα ερείπια του Ασκληπιείου, ενός ιατρικού κέντρου διασπαρμένου με τα απομεινάρια των δωματίων θεραπείας, κρήνες, λασπόλουτρα και θαλάμους ύπνου.

6. ΚΟΥΡΙΟ, ΛΕΜΕΣΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ

ελληνικά

Η ωραία θέα από τα βράχια που βυθίζονται στη Μεσόγειο κάνουν αυτό το παράκτιο γκρεμισμένο κτίσμα ένα από τα πιο γραφικά που μπορεί να συναντήσει κανείς οπουδήποτε. Από κάτω βρίσκεται μια όμορφη παραλία με άμμο και βότσαλα, από την οποία αυτοί που κάνουν Kiteboarding, ορμούν και πετούν ψηλά. Τα ερείπια του κέντρου της πόλης-κράτους στο Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Κύπρου. Στρώματα ιστορίας έχουν προστεθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός ρωμαϊκού σταδίου και μιας βίλας, καθώς και μιας Χριστιανικής βασιλικής του πέμπτου αιώνα.

7. ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, ΣΟΥΝΙΟ

ελληνικά

Νοτιοανατολικά της Αθήνας, μόλις λίγο πριν «πέσεις» μες στη Μεσόγειο, στέκονται τα χαλάσματα ενός ναού αφιερωμένου στον Ποσειδώνα. Ο ναός χτίστηκε το 444 π.Χ. και έχει ακόμα τους 16 από τους 34 αυθεντικούς του κίονες. Δεν είναι το καλύτερα διατηρημένο ελληνικό κτίριο, αλλά η θέα της θάλασσας ανάμεσα στους κίονες του είναι εκπληκτική, ειδικά καθώς ο ήλιος δύει πάνω από το Αιγαίο.

8. Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΝΑΩΝ, ΙΤΑΛΙΑ

ελληνικά

Οι πόλεις που ιδρύθηκαν από Έλληνες αποίκους στη Σικελία έγιναν απίστευτα πλούσιες. Το Αγκριτζέντο μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά υπέροχα κτίρια. Ο ναός του Δία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.

9. BUTRINT (ΒΟΥΘΡΩΤΟ), ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ

ελληνικά

Το Butrint (Βουθρωτό) ιδρύθηκε ως μία ελληνική οχυρωμένη εμπορική πόλη κατά τον 6ο αι. π.Χ. και από πάνω της δεσπόζει μία ακρόπολη, ενώ από κάτω βρίσκεται ένα θέατρο, βίλες, δημόσια λουτρά διακοσμημένα με ψηφιδωτά, καθώς και άλλα δημόσια κτίρια. Τα ερείπια καλύπτουν τον ιλιγγιώδη αριθμό των 2.500 χρόνων, και περιλαμβάνουν ένα βαπτιστήριο του έκτου αιώνα και ένα οθωμανικό φρούριο του δέκατου ένατου αιώνα. Η αρχαία πόλη βρίσκεται στην όμορφη ύπαιθρο κοντά σε ένα ποτάμι, με θέα σε μακρινά βουνά.

10. ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΤΑΟΡΜΙΝΑ, ΙΤΑΛΙΑ

ελληνικά

Πολλά ελληνικά θέατρα είναι μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα, αλλά το αρχαίο θέατρο της Ταορμίνα βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό μέρος, που προσφέρει θέα κατά μήκος της καλυμμένης με κάκτους ακτής της ανατολικής Σικελίας, προς την μερικές φορές χιονισμένη – και άλλοτε που βγάζει καπνούς – κορυφή του ηφαιστείου της Αίτνας. Το θέατρο είναι λαξευμένο έξω από την πλαγιά του λόφου πάνω από την πόλη, και η ωραία ακουστική του εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μουσικών και κινηματογραφικών φεστιβάλ.



Spread the love